banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

‘Ekran bağımlılığı’ halk sağlığı sorunu her geçen büyümeye devam ediyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 6-15 yaş grubu çocukların yüzde 55,6’sı bilgisayar, yüzde 82,7’si internet, yüzde 64,4’ü cep telefonu kullanıyor. 

10 Ağustos 2024
‘Ekran bağımlılığı’ halk sağlığı sorunu  her geçen büyümeye devam ediyor.

 Milliyetten GÜLDEN ÇOKTAN / İstanbul - Ekran bağımlılığını halk sağlığı sorunu olarak gördüklerini söyleyen YEŞİLAY Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç şu bilgileri verdi: “Yeşilay olarak ekran bağımlılığına ilişkin tarama çalışmaları yapıyorduk. Ama artık gerek kalmadı. Hepimizin yakınında, yamacında, yöresinde, evinde gördüğü bir gerçek haline geldi. Dolayısıyla ekran bağımlılığı meselesi bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de ciddi anlamda endişelenmemiz gereken bir durumla karşı karşıyayız.”

ÜÇ YAŞINA KADAR UZAK TUTUN

Başkan Dinç, “Anne babalar mümkünse 0-3 yaş arası çocukları, ekrandan uzak tutsunlar. Bunun yerine mümkün olduğu kadar beş duyu organını aktif bir şekilde kullanabilecekleri farklı tecrübeleri hayatına sokmaya çalışsınlar. 3-6 - 6-12 yaş arasında da çocukların yine süreden ziyade hangi aktiviteleri yaptıkları, ne kadar uyudukları, sosyalleştikleri çok önemli. Çünkü ekran süresi arttıkça dikkatin bozulması, bağımlılığın artması mümkün hale geliyor.”

Dinç, ailelerin ekran bağımlılığı konusunda Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde bulunan psikologlardan ücretsiz destek alabileceklerini sözlerine ekledi.

 INSTAGRAM açılacak mı? Bakan Uraloğlu CNN Türk'te: Detaylar kaldı, bir an önce açılsın istiyoruz
INSTAGRAM açılacak mı? Bakan Uraloğlu CNN Türk'te: Detaylar kaldı, bir an önce açılsın istiyoruz
Haberi Görüntüle
YASAK ÇÖZÜM DEĞİL

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korhan Mavnacıoğlu, okul ortamı, sosyal ortamlar, akran ilişkileri vb.faktörlerin dijital bağımlılık gelişimine etki ettiğine vurgu yaparak, “Kesinlikle yasak mekanizmasına başvurulmamalı, çocuklara yönelik “sen bağımlı oldun”, “senin tedaviye ihtiyacın var” gibi ifadeler kullanılmamalı. Dijital bağımlılık şüphesi durumunda teşhis uzmanlar tarafından konulmalı. Aile birlikte daha sık zaman geçirmeli, ortak aktiviteler yapılmalı” dedi.
GÖZ HASTALIKLARI ARTTI

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Diğdem Beğendi ekran bağımlılığının göz sağlığını tehdit ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yoğun ışık veya ekrandan gelen mavi ışıklara uzun süre maruz kalınmasına bağlı miyoplarla karşılaşıyoruz. Ve ilerleyici miyop kalıcı görme hasarına götürüyor. Katarakla karşılaşıyoruz. Göz kırpma unutuluyor. Önce göz kuruluğu ile başlıyor. Bir süre sonra alerjik reaksiyonlar başlıyor. Enfeksiyonlara daha açık hale geliyor. Ekran kullanımı günde 1 saati geçmemeli.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.