banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

15 Eylül'de başlıyor! Artık sarı sitelere herkes ilan giremeyecek

15 Eylül'de başlayacak düzenleme ile artık sarı sitelere herkes ilan giremeyecek. İşte detaylar... 

09 Ağustos 2024
15 Eylül'de başlıyor! Artık sarı sitelere herkes ilan giremeyecek

Emlakta sahte ve dolandırıcı ilan dönemi sona eriyor. 1 Kasım 2023'te yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ilk aşaması olan kimlik doğrulamanın ardından şimdi sıra ikinci aşama olan yetkilendirme ve yetki doğrulamada.

15 Eylül'de kısmen uygulamaya girecek düzenleme yıl sonuna kadar tam olarak uygulamaya girecek.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre yeni düzenlemede, evini emlakçıya verecek ev sahibi, emlakçının Emlak Ticaret Yetki Belgesi numarasını e-devlet üzerinden girerek emlakçıyı yetkilendirecek.

Emlakçı, aldığı yetkiyle emlak sitelerine de bu ilanı girebilecek. Kişiler, kendilerine veya birinci derece yakınlarına ait gayrimenkuller dışında kiralanacak veya satılacak tüm gayrimenkuller için emlakçıyı yetkilendirecek.

SPEKÜLASYONU ÖNLEYECEK

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için zorunlu olacak. Tapusu olmayan gayrimenkuller bu uygulamaya dahil edilmeyecek.

Uygulama, sahte ilanların önüne geçecek ve internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonunun önüne geçecek. Ancak uzmanlara göre birden fazla gayrimenkul danışmanının yetkilendirilmesi sistemin sağlıklı işlemesini engelleyecek.

FİYAT ARTIŞI DURACAK

Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, "Birden fazla emlak danışmanının yetkilendirilmesi kaosa yol açacak.

Söz konusu sistemin hayata geçirilmesinin ardından TOKİ, kooperatif devirleri, zaman paylaşımları ve paylaşımlı arazilerle ilgili tüm bilgiler belirsiz yetkilendirmelerle portallarda açıkça yazılacakken, birden fazla yetkilendirme verilmesi durumunda emlak danışmanları için 'hizmet bedeli almayın' algısının oluşacağını düşünüyoruz.

Eksiklikler tamamlanırsa yeni düzenleme bizi de çok mutlu edecek." dedi.

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da, "Yetkilendirmede tek yetkili emlak şirketinin seçilebilmesinin sağlanması spekülatif fiyat artışlarının önüne geçiyor.

Ayrıca reklamlarda bilgi kirliliğinin önlenmesinde büyük fayda sağlıyor." dedi. TÜGEM Başkanı Serkan Şahin, "E-devlet üzerinden yapılacak izinler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için zorunlu olacak.

Tapusu olmayan gayrimenkuller bu uygulamaya dahil edilmeyecek." dedi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Kooperatifleri Birliği Başkanı Ulvi Özcan, yönetmeliğin titizlikle hazırlandığına dikkat çekerek, "Ancak Ticaret Bakanlığı tek yetkili çalışma konusunda bir karar alınmadığını söyledi. Bununla ilgili bir yönetmelik bekliyoruz." dedi.

KİRA FİYATLARI DA DÜŞECEK

Emlak sektöründe 15 Eylül'de doğrulanmış ilan dönemine geçilmesinin kayıt dışı emlakçılığın önüne geçeceğini belirten Emlak Uzmanı Ercüment Ateş, "Ev satacak kişiler, kendi evleri veya birinci derece yakınlarına ait evler dışındaki evler için e-devlet üzerinden emlakçılara yetki veremeyecek.

Böylece aynı dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonunun önüne geçilecek ve birçok ilan yayından kaldırılacak. Bu düzenlemeyle kiraların da düşmesi sağlanacak.

Kiralanmamış daireler, kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyat artışına neden oluyordu. Bu yasa bunu da önleyecek." dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Emlak yetkilendirmesi bayramlarda yapılırken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden gayrimenkul sahibini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden ise akrabalık bağını tespit etmek için kontroller yapılacak.

Gayrimenkul seçildikten sonra yetki belgesine sahip gayrimenkul işletmesinin numarası girilecek ve yetki süresi seçilecektir. Portal bu yetkiyi kontrol etmeden ilan yayınlayamayacaktır

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.