banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bir milleti huzura kavuşturan harekât; Kıbrıs Barış Harekâtı

1974 yılında Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 

19 Temmuz 2024
Bir milleti huzura kavuşturan harekât; Kıbrıs Barış Harekâtı

1974 yılında Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kıbrıs Adası’nda Müslümanlara soykırım yapmak için tüm imkânlarını seferber eden işgalci Rumlara hadlerinin bildirildiği Kıbrıs Barış Harekâtı, şanlı tarihimize altın harflerle yazılan bir zafer olarak kayıtlara geçti. Türk milletinin büyük bir fedakârlık ve dirayetle gerçekleştirdiği harekât ile Kıbrıs Adası'ndaki zulmün önüne geçilmiş ve adadaki Müslümanlar kalıcı bir huzur ortamına kavuşmuştu.

 

KIBRIS GAZİSİ BİNATLI: "KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI'NA MİNNETTARIZ"

Kıbrıs Adası’nın güneyinde bulunan Limasol kentinde Rumlarla mücadelesi sırasında esir düşen ve 93 gün esaret altında kalan Kıbrıs Türk'ü Mustafa Ahmet Binatlı, Kıbrıs Barış Harekâtı'na minnettar olduğunu ifade etti. Rumlarca esir tutulan Mustafa Ahmet Binatlı, “Nefes alıyorsam, konuşabiliyorsam, Türkiye, anavatanım sayesindedir. Onlar olmasaydı bugüne kadar Kıbrıs'ta bir tek Türk olmayacaktı. Biz yıllarca baskı, abluka altında yaşamışız. Harekât, bizi özgürlüğümüze kavuşturdu. Harekât olmasaydı, Rum tehdidi altında, Kıbrıs'ı terk etmek zorunda kalacaktık. Enosis'i gerçekleştirmiş olacaklardı" dedi.

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI ADANIN TAMAMINA HUZUR VE BARIŞ GETİRDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın sadece Kıbrıs Türk'üne barış, huzur ve güven getirmekle kalmayarak, Rum tarafına da barış getirdiğini ve Yunanistan'da askeri cuntanın devrilerek yerine sivil idarenin gelmesini sağladığını söyledi. Ertuğruloğlu, Türkiye'nin uluslararası hukuk ve garantörlükten doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, Mehmetçik ile Mücahit'in o gün, Kıbrıs'ı Helen adası olmaktan kurtararak Girit ile aynı kaderi yaşamasını engellediğini kaydetti.

 

HAYALİMİZ 20 TEMMUZ’DA GERÇEKLEŞTİ

Kıbrıs Türklerinin uzun yıllar Türkiye'nin adaya gelmesi yönündeki hayallerinin 20 Temmuz 1974'te gerçekleştiğini aktaran Ertuğruloğlu, "Uzun yıllar Rumlar radyolarında, 'Bekledim de gelmedin' şarkılarını çaldırarak Türkler ile dalga geçildi. Biz de radyolardan, 'Bu kadar yürekten çağırma beni bir gece ansızın gelebilirim' şarkısıyla cevap verdik. Sonra Türk askeri gelince sevincimizden, 'Girne'den yol bağladık Anadolu'ya' şarkısı ile taçlandırdık" dedi. Bakan Ertuğruloğlu, 50 yıl önce Türk askerinin yaptığı çıkarmanın Kıbrıs'ı Helen adası yapma hayallerini imkânsızlaştırmanın yanı sıra bölgesel dinamikleri de kökünden değiştirdiğini vurguladı.

HUZURUMUZU KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NA BORÇLUYUZ

Kıbrıs Türk halkının bugünlere kolay gelmediğini belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, ise, "Kahraman Mehmetçik adaya savaş için değil barışı sağlamak için müdahale etmişti. Bu çok önemlidir" dedi. Mendeli, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, şanlı bayraklarının altında huzur ve güven içerisinde yaşadıklarını, bunu Kıbrıs Barış Harekâtı'na, kahraman Mücahit, Mehmetçik'e ve aziz şehitlere borçlu olduklarını dile getirdi. Mendeli, “Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı bugün adada Kıbrıs Türk halkı diye halk olmayacaktı. Bizler bugünlere ana vatanımız Türkiye sayesinde geldik. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 40 yaşına gelmiş tüm kurum ve kurum kuruluşlarıyla dimdik ayakta bir cumhuriyettir” ifadelerini kullandı.

 

HAREKÂT ÖNCESİ NİCE ZULÜM YAPILDI

Kıbrıs Barış Harekâtı gazisi Cuma Erdem, Muratağa, Atlılar ve Sandallar köylerindeki toplu katliamlarda şehit edilen Kıbrıs Türklerinin, yakıldıktan sonra toprakla üstlerinin kapatıldığını fark ettiklerini belirterek, "Ellerimizle 'katliam çukurunu' kazmaya başladığımızda 5-6 yaşlarında var yok, bir yavruyla anneyi yanmış halde toprağın altından birbirine sarılı vaziyette çıkardım. O anı unutmam mümkün değil" dedi.

 

TÜRK UÇAKLARINI GÖRÜNCE AĞLADIM

Kıbrıs gazisi 74 yaşındaki Cuma Erdem, Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmün önüne geçmek, adada barış ve huzuru tesis etmek için Türk Silahlı Kuvvetleri'nce 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla yaşadıklarını anlattı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep İl Başkanı Erdem, ikinci harekât başladığı sabah, Beşparmak Dağları'nda Türkiye'den gelen savaş uçaklarının mevzileri taradığını gördüklerinde gözyaşlarına hakim olamadıklarını ifade etti. Erdem, "Korku falan değil. Türk askerinde, Mehmetçik'te korku olmaz. Mevzileri bombaladıktan sonra hedef daraltarak geri Türkiye'ye döndüler. Bunun üzerine Dursun Bak komutanımız, üsteğmenimiz harekat emri verdi. Rumlarla çarpışarak onları kovalamaya başladık" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.