banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

UZMANLARDAN 'AKILLI CİHAZ' UYARISI GELDİ, DEPRESYON VE KAYGI ORANI ARTIYOR

Akıllı cihaz kullanım süresinin ruh hastalığı ile ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, çocuklar ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu. İşte aileleri yakından ilgilendiren haberimizin devamı… 

09 Temmuz 2024
UZMANLARDAN 'AKILLI CİHAZ' UYARISI GELDİ, DEPRESYON VE KAYGI ORANI ARTIYOR

Teknolojinin gelişmesi ve tüketici alışkanlıklarının da değişmesi ile birlikte hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde akıllı cihaz kullanımı arttı. Çocukların dahi ellerinde bin bir çeşit akıllı cihaza rastlamaya başlamış olduğumuz şu günlerde tıp hekimlerinden önemli bir uyarı geldi.

Ekrana maruziyetin çocuklarda ciddi sıkıntılara yol açabileceğini ifade eden Doç. Dr. Tuğçe Aksu Uzunhan, aileleri uyardı. Yaz tatilinin henüz başında olduğumuz şu günlerde ailelerin ekran süresi noktasında çocuklarına müdahale etmeleri gerektiklerini belirten Aksu, konuya ilişkin detayları paylaştı.

EBEVEYNLER DİKKAT

Dijital ekran kullanımının çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Aksu Uzunhan ebeveynlere seslendi.

Çocuklarda dijital ekran kullanımında ailelere büyük görevler düştüğünü belirten Uzunhan, bu konuda net sınırların çizilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ailelerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğini belirten uzman isim, ‘Dijital cihazların erişilebilirliği ve ilgi çekici içeriklerin bolluğu, çocuklar arasında ekran süresinde önemli bir artışa yol açmıştır’ ifadelerini kullandı.

BEYİN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Dijital ekran kullanımının beyin sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olduğunu belirten Uzunhan, süreye dikkat çekti. Aşırı ekran kullanımının çocuklarda dikkat, hafıza ve dil alanlarında bilişsel gelişim sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzunhan, konu özelinde yürütülmüş olan son çalışmalara dikkat çekti.

Çalışmaların sonuçlarına göre uyku öncesinde teknoloji kullanımının uyku kalitesini ve süresini etkilediğini belirten Uzunhan, ‘Teknoloji ile geçirilen süre arttıkça gençlerde kaygı ve depresyon seviyeleri de artmaktadır’ ifadelerini kullandı.

AİLELER NE YAPMALI?

Ekran süresinin kısıtlanması noktasında aileler tarafından çocuklara karşı bazı sınırların çekilmesi gerektiğini belirten Uzunhan, ayrıca hem annelerin hem de babaların sağlıklı alışkanlıklar edinerek çocuklarına örnek olmaları gerektiklerini ifade etti. Uzunhan, ailelerin dikkatli olmaları gerektikleri konu başlıklarını şu şekilde sıraladı:

  • Sağlıklı alışkanlıklar ile örnek olun.
  • Sınırlar oluşturun.
  • Aktif oyunlara teşvik edin.
  • Kitap okumaya teşvik edin.
  •  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.