banner174

banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Altında yeni tahmin Ekonomist Hikmet Baydar: Sürpriz olmaz

Yatırımcıların gözü kulağı borsa, altın ve dolardaki gelişmelerde olmaya devam ediyor. Borsa son dönemde sert hareketlere sahne olurken, dolar/TL geçen hafta 33 lirayı gördükten sonra geri çekilmişti. Ekonomist Hikmet Baydar borsa için tarih verirken, altında iki seviyeye dikkat çekti. İşte dolar, borsa ve altın için yeni beklentiler... 

03 Temmuz 2024
Altında yeni tahmin Ekonomist Hikmet Baydar: Sürpriz olmaz


Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bu hafta itibarıyla sert hareketlere sahne oluyor. BIST 100 endeksi pazartesi günü 10 bin 700 puan seviyelerinden hızla gerileyerek 10 bin 300’lere geldi. Salı günü ise piyasada alımlar dikkat çekti.

Dolar/TL ise geçtiğimiz hafta 33’ün üzerini gördükten sonra geri çekildi. Gram altın 2440 lira civarında seyrini koruyor. Peki dolarda gevşeme devam eder mi? Borsada sert hareketlerin olduğu bu dönemde pozisyon alımları nasıl olmalı? Gram altın için yeni tahminler ne?

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Baydar, borsa için tarih verirken, altın için iki seviyeyi hedef göstererek ‘sürpriz olmaz’ dedi.
BORSA NEDEN GERİLİYOR?

Ekonomist Hikmet Baydar’ın açıklamaları şu şekilde: “Şu anda borsa üzerinden alınması planlanan vergi ile ilgili bazı spekülasyonlar var. Kazanç üzerinden mi olacak? Vergi oranları ne olabilir? Uluslararası şirketlere de asgari kurumlar vergisi getirilmesi söz konusu. Vergi çalışmalarının olduğu bu dönemde bazı spekülasyonlar yapılıyor ve buna bağlı sert satışlar geliyor. Şu anda borsadaki satışlar vergi ile alakalıdır.
‘GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ PİYASADA FİYATLANDI’

Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarda haziran sonunda gri listeden çıkma ihtimalimizin yüksek olduğunu söylemiştim. Dolayısıyla bu borsada fiyatlamalara girmişti. Gri listeden çıkmış olmamız bizim beklentimiz dahilinde piyasada fiyatlanmıştı.

'YENİDEN YUKARI DÖNME POTANSİYELİ VAR’

Ben gri listeden çıkış ile birlikte yabancı girişindeki artışı hemen beklemiyorum. Çünkü daha sonrasında temmuz ayında yabancı yatırımcının ilgileneceği rating açıklamaları gelecek. Önümüzdeki dönem içerisinde Türkiye’de not artışları fiyatlanmaya başlayacak. Bana göre yabancı yatırımcı gelecekteki not artışlarına göre Türkiye pozisyonlarını artırma eğilimine girebilir. Endeksin yeniden yukarı dönme potansiyeli var.

BORSA YATIRIMCILARI BU SEVİYEYE DİKKAT: ‘DÜŞME RİSKİ VAR’

Vergideki çalışmalar netleşmeden büyük pozisyon alımları olacağını düşünmüyorum. Şu an için borsanın 9980 puan seviyelerine kadar düşme riski var. Borsada bu seviyeleri yakından takip edeceğiz, 10 bin puanı aşağı yönlü deneyebilir. Orta vadeli göstergeler de bunu teyit ediyor. Borsada işlem hacminin düşmüş olması endeksin aşağı yönlü çok fazla istekli olmadığını gösteriyor.
BORSA İÇİN TARİH VERİLDİ: 400 PUAN DÜŞÜŞ OLABİLİR

Önümüzdeki 1 ay içerisinde borsada 400 puanlık düşüş söz konusu olabilir. Not artırımı söylemleri arttıkça hızlı bir şekilde tekrar yeni zirveleri deneme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum.

PİYASALARIN HAREKETLİ OLDUĞU BU DÖNEMDE YATIRIMCILARA ÖNEMLİ UYARI

Haber akışlarının yoğun olduğu bu dönemlerde piyasalarda dalgalanma oldukça yüksek oluyor. Eğer yatırımcının aldığı pozisyon kısa vadeliyse risk yükseldiği için kesinlikle hisse senedi pozisyonu taşımamaları gerekiyor. Destek ve direnç seviyeleri dikkate alınarak al-sat yapılmalı. Enflasyonun aşağı düşebileceği dönemlerde tahvil ve bono pozisyonları dönemsel olarak ciddi kar getirebiliyor. Tahvil ve bono fonları ile tahvil, bono ağırlıklı yatırım 1-2 aylık süreç için daha mantıklı gibi gözüküyor.

ALTINDA YENİ TAHMİN: SÜRPRİZ OLMAZ

Ons altında aşağı yönlü sinyalleri görüyoruz. Bu ister istemez ons altında yukarı yönlü hareketleri zorlaştırıyor. Fed ve ECB cephesinde faiz indirimleri ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunda altında yukarı yönlü ataklar görebiliriz. Bu konuda beklentiler negatife döndükçe aşağı yönlü satış baskılarının artma ihtimali var.

Şu an için faiz indirimlerinin ötelenme riski biraz daha fazla olduğu için önümüzdeki süreç içerisinde ons altının 2250-2270 dolar seviyelerine kadar düşmesi sürpriz olmayacak.

‘DOLARIN, 30’UN ALTINA DÜŞME İHTİMALİ VAR’

Gram altında durum biraz daha farklı. Merkez Bankası’nın net rezervleri artıya geçtiği için Merkez Bankası döviz alımlarını durdurduğu taktirde dolar/TL’nin 32’lerden belki de 30’un altındaki rakamlara düşme ihtimali artacaktır. Bu da gram altının fiyatının düşmesi anlamına geliyor.

‘GRAM ALTINDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETLER OLABİLİR’

Ons altın aynı kalsa bile dövizdeki aşağı yönlü hareket gram altında fiyatı düşürür. Böyle bir risk önümüzdeki dönemde fazla. Merkez Bankası’nın dolarda alıcı olmadığı zaman altında yeni pozisyon almamakta fayda var. Dövizdeki gevşemeye bağlı olarak gram altında aşağı yönlü hareket söz konusu olabilir.

Dövizdeki gevşeme Merkez Bankası’nın piyasadan çekilmesi ve yabancı yatırımcı girişinin devam etmesiyle artabilir. Bu enflasyonun düşüşüne katkı sağlayacaktır, aynı zamanda faizlerdeki düşüşe de katkı sağlayacaktır.

Faizler reel getiri sağladığı sürece altına büyük bir alım gelmesi söz konusu olmaz. Faizlerde hızlı bir aşağı yönlü hareket söz konusu olursa o zaman altında yukarı yönlü ivmelenme olabilir. Şu an için beklentimiz gram altında aşağı yönlü baskının devam edebileceği yönündeydi.”

MİLLİYET

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.