banner174

banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sağlık Bakanlığı uyardı! Besin güvenliği için bunlara dikkat edin

Artan besin zehirlenmesi vakalarının ardından Sağlık Bakanlığı’ndan önemli bir açıklama geldi. Zehirlenmelerin önüne geçilebilmesi için besin güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten bakanlık, 5 kuralı peş peşe sıraladı. İşte ayrıntılar… 

01 Temmuz 2024
Sağlık Bakanlığı uyardı! Besin güvenliği için bunlara dikkat edin

Hava sıcaklıklarının rekor kırmaya devam ettiği şu günlerde, besin zehirlenmesi vakalarının da artığı görüldü. Ülkenin dört bir yanından besin zehirlenmesi haberleri gelirken Sağlık Bakanlığı devreye girdi.

Kusma, ishal, ateş, mide ağrısı, halsizlik gibi belirtileri ile kendini hissettiren besin zehirlenmesi, sıcak havalarda çoğalan bakteriler ve mikroorganizmalar sebebi ile yaşanıyor. Genellikle hafif seyirli olan besin zehirlenmesi vakalarının önüne geçilebilmesi amacı ile besin güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı, konu ile ilgili olarak göz önünde bulundurulması gereken 5 kuraldan bahsetti. İşte ayrıntılar…

5 KURALA DİKKAT

Besin zehirlenmesinin engellenebilmesi için gıdaların doğru bir şekilde hazırlanmaları gerekir. Bu noktada özellikle saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı, çapraz bulaşmaya dikkat çekti.

Bakteriler besinlere hasta veyahut da taşıyıcı insan yolu ile bulaşabileceği gibi bakteri içeren diğer besinler aracılığı ile de bulaşabilir. Yanı sıra tezgahlar, mutfak bezleri, mutfak süngerleri, kesme tahtaları ve diğer araç gereçler de bakterilerin yayılmalarına aracılık edebilir. Bu neden ile pişmiş besinler ile çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme tekniklerinin uygulanması, besinlerin uygun sıcaklık ortamında saklanması ve güvenilir hammadde ile su kullanımına özen gösterilmesi gerekir.

ARAÇ GEREÇLERİ SINIFLANDIRIN

Uzmanların tavsiyelerine göre çiğ et ve deniz ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan kesme tahtaları ile pişmiş ürün ve salata gibi ürünlerini hazırlanmasında kullanılan kesme tahtalarının birbirlerinden farklı olmaları gerekir. Farklılığı sağlayamayan kişilerin ise kolaylık ile temizlenebilen cam kesme tahtalarını tercih etmeleri gerekir.

Tahta materyallerden yapılmış kesme tahtaları sıcak suyun da katkısı ile artıkları içlerine çekebilir. Bu da besin güvenliğini tehdit eden başlıca sebepler arasındadır.

PİŞİRME SÜRESİNE DİKKAT EDİN

Besin zehirlenmesine yol açan bir diğer faktör de gıdaların uygun sıcaklıklarda pişirilmemesidir. Süt, tavuk eti ve yumurta gibi besinler potansiyel olarak büyük bir tehlike içermektelerdir. Bu neden ile çiğ sütün iyice kaynatılması, yumurtanın sıcak havalarda iyi pişirilmesi ve tavuğun asla çiğ tüketilmemesi, kişisel sağlık açısından son derece büyük bir öneme sahiptir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.