banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yeni vergi düzenlemesinden dev zam çıktı! 226 milyar TL’lik ek kaynak amaçlanıyor

Yeni vergi düzenlemesinden dev zam çıktı! 226 milyar TL’lik ek kaynak amaçlanıyor 

22 Haziran 2024
Yeni vergi düzenlemesinden dev zam çıktı! 226 milyar TL’lik ek kaynak amaçlanıyor

Ekonomi gündeminin en önemli maddelerinden biri olan yeni vergi paketiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Son derece kapsamlı olan bu düzenlemelerde vatandaşı da ilgilendiren maddeler yer alıyor.

Türkiye ekonomisi için kritik bir dönemeçte, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu vergi reformu, meclis gündemine taşınmak üzere.

Bloomberg’in elde ettiği bilgilere göre, şirketler odaklı yeni vergi düzenlemeleriyle 226 milyar TL’lik ek kaynak yaratılması amaçlanıyor. Bu reform, vatandaşların günlük hayatını da etkileyecek maddeler içeriyor. İşte yeni vergi düzenlemesi ile alakalı ilk ortaya çıkan bilgileri.

ŞİRKETLERE YÜZDE 15 VERGİ YÜKÜ

Yeni düzenleme, çok uluslu şirketlerin Türkiye’deki karları üzerinden yüzde 15 asgari vergi ödemesini öngörüyor. Bu adımın gelecek yıl için 40 milyar TL ek gelir sağlaması bekleniyor.

Türk şirketlerine uygulanacak yeni asgari vergi matrahıyla da yıllık 90 milyar lira ek gelir elde edilmesi hedefleniyor.

KRİPTO PARA VE GAYRİMENKULDE VERGİ

Kripto para ticaretine getirilecek yüzde 0,03 işlem vergisi, bireysel yatırımcılar için yeni bir mali yük oluşturacak. Bu verginin yıllık 3,7 milyar lira gelir getirmesi öngörülüyor.

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları da, elde ettikleri karlar üzerinden asgari kurumlar vergisi ödemek zorunda kalacak, bu da 7,2 milyar TL ek gelir anlamına geliyor.

VATANDAŞ ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Yeni düzenleme ile engelli araçlarında vergi istisnasının daraltılması, varisçilere vergi getirilmesi ve yurtdışı çıkış harcının 1500 TL’ye çıkarılması gibi maddeler vatandaşı doğrudan etkileyecek.

Kuryelere vergi getirilmesi, serbest meslek sahipleri için hasılat takibi ve vergi usulsüzlük cezalarının artırılması da yeni vergi düzenlemesinde uygulamaya konulması planlananlar arasında.

MECLİS SÜRECİ VE BEKLENTİLER

Bakan Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yeni vergi düzenlemelerinin yakında TBMM’ye sunulacağını ifade etti. Borsada işlem vergisi konusunda tarafların geri bildirimleri doğrultusunda çalışmanın ertelendiği ifade edildi.

Bu düzenlemelerin, Türkiye ekonomisine önemli bir mali katkı sağlaması ve vergi sistemindeki adaleti artırması hedefleniyor. Reformun, şirketler ve bireyler üzerindeki mali yükü adil bir şekilde dağıtması ve ekonomik istikrarı tüm gücüyle desteklemesi bekleniyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.