banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

2024 yeni doğan çocuk parası ne kadar?

Doğum yardımı ya da yenidoğan yardımı, belirli şartları karşılayan kişilere devlet tarafından ödenmektedir. Sosyal yardım kalemlerinden biri olan yenidoğan parası hakkında tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz. 

02 Haziran 2024
2024 yeni doğan çocuk parası ne kadar?

Aktif olarak iş hayatında yer alan kadınlar, belli nedenlerden dolayı iş hayatına ara vermek durumunda kalabilir. Bu nedenlerden biri de doğumdur. Doğum süreci, annenin iş hayatına ara vermesini ve bu sayede bebeği ile ilgilenebilmesini gerektirir. Doğum süreçlerinde işverenler, personellerine izin vermek ile yükümlüdür. Yeni doğan bebeği olan ebeveynler aynı zamanda devlet tarafından yürürlüğe konan doğum yarımlarında da yararlanabilir.

İş sigortası, kişisel sağlık ve emeklilik durumlarının yanı sıra doğum süreçlerini de kapsar. Bu sigorta kapsamında çalışan ebeveynlere gebelik ve doğum aşamalarında bazı yardımlar yapılır. SGK yeni doğan çocuk parası ya da doğum yardımı kişinin daha önce ödemiş olduğu primlerden karşılanır ebeveynler bu süreçte süt parası ve ilerleyen zamanlarda ise kreş desteği gibi yardımlardan da yararlanma hakkına sahip olur.

Yeni Doğan Çocuk Parası Kimlere Verilir?

Yeni doğan çocuk parasını alabilmek için kişilerin ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Aynı zamanda anne ya da babanın veya her ikisinin de mavi kart sahibi olması gerekir. Yeni doğan çocuk parasının alınabilinmesi için çocukların 15.05.2015 tarihinde ya da bu tarihten sonra dünyaya gelmiş olması gerekir. Elbette bu yardımdan yararlanılması için doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması da gereklidir. Bunların yanı sıra 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk tespitinde, diğer bir deyiş işe yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Yeni Doğan Çocuk Parası Alma Şartları Nelerdir?

Devlet tarafından ve bakanlık aracılığı ile yapılan sosyal yardımlar için farklı başvuru şartları bulunmaktadır. Her bir sosyal yardım için değişebilen başvuru şartları, yeni doğan çocuk parası alınması aşamasında da karşımıza çıkmaktadır. Yardımlardan yararlanmak için yerine getirilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • İlk olarak yeni doğan bebeğin annesi ya da babası tarafından kimlik paylaşım sistemine kaydettirilmesi gerekir
  • Sistem kaydı yapıldıktan sonra yardımdan yararlanmak için gerekli olan başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir
  • İlgili başvuru formu ya da dilekçe, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine elden teslim edilebileceği gibi kargo yolu ile ya da iadeli taahhütlü olacak şekilde de iletilebilir

Başvuru yapıldıktan sonra ebeveyn tarafından yapılan beyanın doğru olup olmadığı görevliler tarafından incelenir. İlgili beyanın doğru olduğu ve ebeveynin yardımı almaya hak kazandığı onaylanır ise yeni doğum parası şartları gerçekleşmiş kabul edilir. Böyle bir durumda ebeveyn, bakanlık tarafından verilen ödenek ve desteklerden yararlanmaya hak kazanır.

Yeni Doğan Parası Ne Zaman Ödenir?

Yen doğan parası tek seferlik bir yardımdır. Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun onaylanması beklenir. Onaylama işleminden sonra yeni doğan parası, başvurunun sisteme girildiği aynı ay içerisinde hak sahiplerine ödenir. Bu ödemler PTT şubelerine gidilerek teslim alınabilir. Devlet tarafından yapılan bu ödemelerin bir yıl içerisinde alınması gerekir.

 

2024 Yeni Doğan Çocuk Parası

Yeni doğan çocuk parası, canlı olarak dünyaya gelen her bir çocuk için sadece bir defaya mahsus ödenmektedir. Yeni doğan çocuk parası, doğum tarihinde geçerli olan ve kurum yönetim kurulu tarafından belirlenen, bakanlık tarafından onaylanan tarifeye göre ödenir. 2024 yılı için geçerli olan tutar ise 857 TL’dir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.