banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Reel sektörde nakit döngüsü bozuldu! Firmalar mal kırdırma işlemine başladı

 

28 Mayıs 2024
Reel sektörde nakit döngüsü bozuldu! Firmalar mal kırdırma işlemine başladı

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik kriz reel sektörü derinden etkiledi. Reel sektörde bulunan Firmalar ise daralan ekonomik koşullar altında mal kırdırma ve çek kırdırma işlemi üzerinden nakit akışını çevirmeye çalışıyor. Bu durumda elindeki mal piyasanın çok aşağısına satılıyor.

Dünya ve Türkiye piyasalarında yaşanan sıkıştırılma nedeniyle ihracat azaldı. Yaşanan bu olay nedeniyle iç piyasadaki reel sektöre nakit akışı sağlanamadı. Türkiye genelinde yaşanan son zamanlardaki enflasyon ve ekonomik sorunlar nedeniyle iç piyasada daha büyük bir nakit sorunu yaşandı. Ekonomik krizin etkilerine karşı koymak isteyen birçok firma nakit akışını düzeltmek adına  mal kırdırma ve çek kırdırma işlemlerine başladı. Mal kırma bir ürünün değerinin altına satışının gerçekleşmesini ifade eder. Çek kırdırma ise firmaların vadesi gelmeyen ödeme emrinin yerine getirilmesidir. Bir diğer ifadeyle, kıymetli evrakın ibraz tarihinden önce nakde çevrilmesi olarak biliniyor. Birçok sektörde firmalar  çek ve senetlerin de zamanında ödenmemesi nedeniyle nakit sorunun büyüdüğünü 

Reel sektörde nakit döngüsü bozuldu! Firmalar mal kırdırma işlemine başladı
FİRMALAR MALLARINI YOK PAHASINA SATIYOR
Sektör temsilcilerine göre ise yaşanan ekonomik sorunun çıkışı üretiminin artırılması ve iç piyasanın desteklenmesi olarak belirtiliyor. 
İç piyasada mal kırdırma ve çek kırdırma yaşandığını aktaran isimlerden biri Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz. “Eskiden araba alınıp satılır ya da gayrimenkuller satılırdı. Ama şu an tamamen piyasada insanlar kendi mallarını yok pahasına satıyor” ifadelerini kullandı.

Öksüz, “10 ay vade ile 1 milyon TL’lik çek ile mal alıp 1 milyon TL’lik malı 800 bin TL, 200 bin TL gibi nakit paralara satan var” dedi. Ekonomik olarak zorluk çeken firmaların en basit şekilde yaptığı malı kırmak  olduğunu aktaran Öksüz, bu durumun sürdürülebilir olmadığına vurgu yaptı. Kırdırılarak 200 bin TL’ye satılan malın piyasaya 500 bin TL’ye geri döndüğünü söyleyen ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Aslında o malın değerinin 1 milyon 200 bin TL olması gerekiyor.Yani şu an günü kurtarmak için zararına yapılan bir satış var” değerlendirmesinde bulundu.
TOPLU İFLASLAR BÜYÜK BİR KRİZİ TETİKLEYEBİLİR
Öksüz, “Örneğin bugün 50 TL olan mal 120 TL olacak. Aslında onun bugünkü değeri 50 değil 90- 100 TL. Ama bugün mallar nakit gibi kullanılıp fiyat kırıldığı için piyasadaki fiyatlar normali değil” diye konuştu.  Öksüz, “Piyasada koca koca firmaların iflasa doğru sürüklendiğini görüyoruz. Bir firmanın iflası tek onu etkilemez domino etksiyle bağlantılı her sektöre yayılır. Ticaret yapan her insanı etkiler.”
Reel sektörde nakit döngüsü bozuldu! Firmalar mal kırdırma işlemine başladı
 Öksüz, “Aslında ülke olarak da buna benzer bir senaryo ile hep borçlanarak yatırımları yaptık. Doğru yatırımlarda bile parayı kazanabilecek altyapıyı kuramadık” ifadelerini kullandı.
FİRMALAR NAKİT AKIŞINI SAĞLAMAK İÇİN  MAL KIRDIRMA VE ÇEK KIRDIRMA İŞLEMİNE YÖNELDİ
İç piyasada yaşanan ekonomi kriz nedeniyle firmalar ürettiği malın değeri altından satış yapmaya başladı. Sektörlerden alınan bilgiye göre tahsil edilemeyen çekler ise vadeleri gelmeden bankalar aracılığıyla kırılmaya başlandı. 
Albox Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, nakit sorunu yaşayan firmaların yaşadıkları hakkında kritik bilgiler verdi. “Şu an piyasadaki en yoğun durum bu” diyen Sağlam, “Nakit akışını sağlayabilmek için firmalar elindeki ürünü nakde çevirmeye çalışıyor. Bazen yok pahasına mal satılabiliyor. Bir kısım alıcılar da bunu fırsata çeviriyor. Mobilya sektörüne de bu durum yaşanıyor” diye konuştu.
Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.