Ekonomik krizin derinleştiği, ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışının durdurulamadığı, alınan ücretlerin ay sonunu getirmeye yetmediği Türkiye’de vatandaşların başına bir de telefon dolandırıcıları bela oldu. Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Ergün Kılıç, vatandaşları artan dijital dolandırıcılıklar hakkında uyardı.
THD Başkanı Ergün Kılıç sıraladı! Baş belası telefon dolandırıcılığına karşı yapılabileceklermask
THD Genel Başkanı Ergün Kılıç, vatandaşlara dolandırıcıların tüketiciyi kandırma yöntemlerini anlatarak vatandaşların dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçmesi için yapabileceklerini açıkladı.
DOLANDIRICILIKTA DİJİTAL DÖNEM
Dijital mecra dolandırıcıları, tüketicilerin bilgisizliğinden beslenerek, tüketicilerin kimlik ve banka bilgilerini ele geçirme amacıyla internet, telefon ve SMS gibi dijital iletişim yollarını kullanarak ödül bildirimleri, bankalara aitmiş gibi atılan sahte mesajlar, kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve sahte çekiliş içerikli mesajlarla vatandaşları tuzaklarına düşürmeye çalışıyor.
Dolandırıcılar bu türdeki mesajlar aracılığıyla, gerçek görünümlü sahte banka web sitelerini taklit ediyor, "kredi kartı bilgilerinin güncellenmesi", "kredi kartı aidatının iade edilmek istenmesi" gibi tuzaklarla tüketicileri kandırmaya çalışıyor.
Sahte banka numarasını yemeyen tüketicilere bu sefer de "Ödül kazandınız, ödülünüzü almak için … tıklayın." içerikli mesajlar yollanıyor ya da tanınmış markaların web siteleri taklit edilerek bazı teknoloji ürünlerinin piyasa fiyatının çok altında satıldığı bildiriliyor. Söz konusu ürünün satın alınması için tüketiciden bazı hesaplara para yatırılmasının istenmesi, telefonlara zararlı yazılımlar içeren bağlantılar yollanarak kişisel bilgilerin çalınması veya finansal zarar verilmesi de dolandırıcıların yöntemleri arasında yer alıyor.
DİJİTAL DOLANDIRICILIĞA KARŞI YAPILABİLECEKLER
Kılıç, bilinçli tüketici olmanın gereği olarak "Bilinmeyen veya şüpheli kaynaktan gelen bağlantıları asla açmasınlar. Kişisel veya finansal bilgileri paylaşmadan önce her zaman güvendikleri kaynaklardan doğrulasınlar. Eğer bir kuruluşun gerçekten mesaj gönderdiğinden emin değillerse, o kuruluşun resmi web sitesine veya doğrudan müşteri hizmetlerine başvurarak doğrulama yapsınlar." dedi.
Kılıç, tanımayan numaralardan veya kişilerden gelen ödül bildirimlerine veya tekliflere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini, telefon numarası, kimlik veya finansal bilgiler gibi kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini belirtti.
Kılıç, tüketicilere "Akıllı telefonunuzun SMS uygulamasında bulunan 'spam filtreleri'ni etkinleştirin. Bu filtreler, bilinen spam numaralarından gelen mesajları otomatik olarak sınıflandırabilir veya engelleyebilir. Aldığınız mesajdan şüphe duyduğunuzda, durumu telekomünikasyon sağlayıcınıza veya dolandırıcılığı rapor etmek için resmi kurumlara bildirin. Bu, diğer insanları korumak ve dolandırıcılığın önüne geçmek için önemlidir. Telekomünikasyon hizmet sağlayıcınıza dolandırıldığınızı bildirerek, spam veya dolandırıcılık girişimlerini takip etme ve önleme alınması konusunda yapılan çalışmalara yardımcı olursunuz. Telekomünikasyon hizmetlerinde yaşanan sorunları inceleyen ve gerektiğinde müdahale etme yetkisi olan kurum olması nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bildirimde bulunabilirsiniz." dedi.
TUZAĞA DÜŞENLER YETKİLİ KURUMLARA BAŞVURMALI
Tuzağa düşen vatandaşların Cumhuriyet Savcılığına başvurmaları, dolandırıcılığa ilişkin dilekçe vermeleri gerekiyor. Bildirim yapılırken olayın ayrıntılarını mümkün olduğunca açık şekilde belirtmek, varsa kanıtı dilekçe ekinde sunmak, dolandırıcılığın soruşturulmasına önemli katkı sağlıyor.
Telefon dolandırıcılığının hizmet alınan telekomünikasyon sağlayıcısına bildirilmesi, dolandırıcılık sonucunda maddi kayıp yaşandıysa veya dolandırıcılık girişimi ciddi tehdit oluşturuyorsa emniyet birimlerine başvurulması, dolandırıcılık girişimi banka, finans kuruluşu veya başka ticari kuruluş ismi kullanılarak gerçekleştiyse, adı geçen kuruma başvurularak önlem alınması gerekiyor.