banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Deprem uzmanından önemli çağrı! Konya, Bursa, Marmara bölgesi...

Konya, Bursa ve Marmara bölgesinde deprem riskine dikkat çeken Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini belirterek kentsel dönüşümün yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi. 

13 Aralık 2023
Deprem uzmanından önemli çağrı! Konya, Bursa, Marmara bölgesi...

Konya, Bursa ve Marmara bölgesinde deprem riskine dikkat çeken Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini belirterek kentsel dönüşümün yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.Konya, Bursa, Marmara bölgesi... Deprem uzmanından önemli çağrı!

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Eskişehir’de özel bir şirketin düzenlediği deprem konulu panele katıldı.

Kentsel dönüşüm çağrısı

Panel öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Moriwaki, özellikle İstanbul’da Avcılar ve çevresindeki toprağın yumuşak bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek kentsel dönüşümün bu bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

Bursa, Konya ve Marmara bölgesi...

Bursa, Konya ve Marmara bölgesinde deprem riskine dikkat çeken Moriwaki, "Marmara bölgesinde bir deprem gelecek ve İstanbul’da da bunun etkisi olacak. Ama her hoca da ben de Kuzey Anadolu fay hattı, adaların biraz güney tarafları o hattın üzerinde depremi beklediğimizi söyleyebiliriz. Orada 6- 7 tane fay hattı var. Bir tane fay hattı kırılıyorsa orada 6.8, birkaç tane kırılıyorsa 7 şiddetinde olabilir, 7.5 de olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılıyorsa bunun ihtimali az ama eğer öyle olursa Türkiye’nin en büyük depremi 7.9 şiddetinde deprem olabileceğini söyleyebilirim" dedi.

"İstanbul depremi için hazır olun"

İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini belirten Japon uzman Moriwaki, özellikle zemini yumuşak olan Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece bölgesinde gerekli kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğini söyledi. Moriwaki, "O tarafta zemin çok yumuşak. Yumuşak zeminli yerleri öncelikli olarak yapmak lazım. Yani sert zeminli yerse boğazın iki tarafı da bina çok kötüyse de deprem sert zeminde hızlı gidiyor ve fazla dalga olmuyor. Ama yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok oluyor. Yani 1999 Gölcük depreminde İstanbul’da fazla sıkıntı yoktu. Ama Avcılar’da bina çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak. Kentsel dönüşüm için seneye seçim var. Şimdi belediye başkanı sadece deprem için söylemez ama bu depremi iyi anlayabilen bir insan olması lazım. Geçen sefer de Naci hocayla bir seminerimiz vardı ve Naci hoca da bunu söylüyor, yani belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı bu kişilere eğitim yapmak lazım" diye konuştu.

"Eskiden 'Konya'da deprem olmaz' deniyordu, artık var"

Geçtiğimiz günlerde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi'nde düzenlenen Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı'na katılan  Moriwaki, "Artık deprem gerçeğini öğrenmemiz lazım. Eskiden 'Konya'da deprem olmaz.' deniyordu, artık var" ifadelerine yer vermişti.

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.