banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ÇEVREYİ KİRLETENE CEZA KESİLMELİ ŞİŞELERDEN DEPOZİT ALINMALI

 

21 Ağustos 2023
ÇEVREYİ KİRLETENE CEZA KESİLMELİ ŞİŞELERDEN DEPOZİT ALINMALI

KAVAK MAHALLESİ CAMİİ öğrencileri “TEMİZ ÇEVRE” hareketi başlattılar.

Yaz Kur’an Kursuna devam eden öğrenciler, Dinimi Öğreniyorum kitabının Çevremizi Temiz Tutalım bölümünü okuduktan sonra sokaklara ve yol kenarlarına atılan pet, soda, bira, içki, enerji içeceği şişelerini, sigara paketlerini, naylon ve kâğıtları toplama kararı aldılar.

 Eğitimci Yazar Ali Erkan Kavaklı liderliğinde köy sokaklarından bir kilometre mesafedeki şifalı su çeşmesine kadarki alanda temizlik yapan öğrenciler, bir kilometrelik mesafedeki yol kenarlarından 5 çuval cam, şişe, plastik, naylon, kâğıt topladılar. Köyün kuzeyindeki piknik alanı ve su deposunu tarayan öğrenciler büyüklere temizlik dersi verdiler.

Yukarı Çal’daki su deposu yanındaki ardıçların gölgesi, ruhu kirli adamlar tarafından meyhaneye çevrilmiş, her taraf şişe yığını.

Yetkililer herkese açık orman ve piknik alanlarının kötü amaçla kullanılmasını önlemeli.

“TEMİZ ÇEVRE” inisiyatifi başlatan Yazar Kavaklı ve öğrencileri Tunahan Taş, Osman Avcı, Ömer Zeyd Şalga, Berk Güneş, Ersin Arslan, Emir Atalay, İlhan Güneş, Yusuf Polat örnek alınması gereken bir meşale yaktılar.

İnisiyatifi öncülük eden Yazar Kavaklı şöyle dedi:

“İçinde yaşadığımız çevreyi temiz tutmak insanlık vazifesi. Toprak, su, hava bazı bilinçsiz ve sorumsuzlar tarafından vicdansızca kirletiliyor.

Dinimiz temizliği emreder. Kur’an; Allah temizdir ve temiz olanı sever, buyurur.

Peygamberimiz (sav), “Temizlik imandandır. Sadakanın en küçüğü yolda eziyet veren bir taşı kaldırmaktır.” buyurmaktadır.

“TEMİZ BİR ÇEVRE” inisiyatifi Kavak köyünde ilgi ve takdir gördü. Birçok vatandaş öğrencileri tebrik etti. Çevreyi kirletenler ne yazık ki bazı sorumsuz köy halkı ve çevreden şifalı suyu içmeye gelen bilinçsiz, duyarsız vatandaşlar.

Ülkeyi çöplüğe çevirmeye kimsenin hakkı yok. Çeşme, Pınarbaşı, su başları, yol kenarları, piknik yerleri, orman ve su kenarları, bilinçsizce çevreyi kirletenlerin attığı çöp atıkları ile dolu.

Temiz bir çevrede yaşamak için her şeyden önce kirletmemek şart. Kirlenmeyi önlemek için yaptırım şart:

1. Bira, içki, soda, su, enerji içecekleri alanlardan DEPOZİT PARASI alınmalı. Şişeyi geri getiren parasını almalı, şişeler konteynırlarda toplanıp geri dönüşüme kazandırılmalı. Hem çevre kirletilmez hem de geri dönüşüm sağlanır ve ekonomik kazanç elde edilir; cam, plastik ve kâğıtlar da israf edilmez.

2. Sorumsuzca çevreyi kirletenlere ceza verilmeli. Bilinçsiz ve sorumsuzca çevreyi kirletenler resimlenmeli, şikâyet edilmeli.

1 Ocak 2022’den itibaren büyük marketlerde şişe ve paketlere depozit uygulaması başladı. Büyük marketlerin depozit alması önemli ama YETERLİ DEĞİL.

Çevrenin kirletilmesini önlemek için kirletene ceza kesilmeli.

  DEPOZİT UYGULAMISI bütün bakkal ve marketleri kapsamalı.

Çocuklar çevre müfettişi kabul edilmeli.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.