banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Seydişehir İle Beyşehir Bir Olur ve İl Olur ! Birleşir Seydibey Olur !

 

17 Haziran 2023
Seydişehir İle Beyşehir Bir Olur ve İl Olur ! Birleşir Seydibey Olur !

10 ilçe, 228.683 nüfusu, 9.967 kilometrekare yüzölçümü,3 fakülte 8 farklı bölüm,7 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokulu ile Konya’yı savunma ihracatında 3.sıraya taşıyan silah sanayii ve Türkiye’nin en büyük birincil alüminyum üretiminin yapıldığı,büyük SEYDİBEY Ekonomik ve Sosyal Havzası il olmadır. İl merkezi de Seydişehir ve Beyşehir arasında planlanmalıdır.

Kalkınma bir bölgenin sadece ekonomik olarak gelişmiş olması ile ifade edilemez. Kalkınmadan bahsederken, ekonomik refah payının artışına paralel olarak, eğitim, kültür, sanat, spor gibi sosyal hayatın olmazsa olmazlarının da yükselişinden sözedebilmeliyiz. Dolayısı ilebürokratik ve siyasi gücün varlığı olmadan kalkınmanın gerçekleşemeyeceğini artık görmemiz gerekiyor.

İş adamları olarakülkemizde , bölgemizden çok daha küçük ve gelişemeyen iller olduğunu gözlemliyor, bir bölgenin kalkınmasının sadece vilayet olmasından geçtiği gibi bir hayale kapılmıyoruz.Ancak; var olan potansiyelimizi daha da ileri seviyeye yükseltmek için yeterli siyasi ve bürokratik destek alamadığımız gerçeğini de ASLA GÖRMEMEZLİKTEN gelemeyiz. Bu anlamda bölgemizin, ülkemizin ve evlatlarımızın geleceğini düşünen bir vizyon ile hareket etmek zorunda olduğumuzu biliyoruz.

Maalesef, son milletvekili seçimlerinde gördüğümüz gibi, Türkiye’nin silah sanayiinin başkenti haline gelen Beyşehir gibi ve Türkiye’nin alüminyum başkenti olan Seydişehir gibi önemli iki ilçeye, bölgede yetişmiş, bölgeyi ve sorunlarını dert edecek birer milletvekili bile verilmemiştir. Bu ahval haliyle bölgemiz, Konya siyaseti ve bürokrasisinin gölgesinde kalacak, zaman ve imkân bulamadıkları için üvey evlat muamelesi görecek, göstermelik destek ve projelerle yılları kaybedilecek kadar değersiz küçük bir bölge değildir.

Türkiye seçim atmosferinden çıktığı için ve artık politik bir malzeme yapılmayacağı için, bölge halkı, kanaat önderleri, siyasetçileri ve iş adamları olarak, artık bölgemizin geleceğini ilgilendiren konuları hassasiyetle, ciddiyetle ve bütün samimiyetimizle politik bir duruş sergilemeden takip etmeliyiz.

Konya, coğrafi olarak Türkiye’nin en büyük şehridir. Sosyolojik, ekonomik ve diğer göstergeler de dikkate alındığında bu kadar büyük bir coğrafyaya yayılmış 31 ilçenin de artık sadece Konya’dan yönetilemeyecek kadar büyük olduğu aşikârdır.Ankara’nın bu gerçeği artık görmesi gerekmektedir .

Çektiğimiz sıkıntılar , mevcut Konya siyasetçilerive bürokratları ile ilgili olmayıp, basın açıklamamız onları hedef gösteren bir gayeyi taşımamaktadır. Aksine, onların yükünü hafifletecek, bölgemizin bu yükü paylaşacak irade, güç ve birikime sahip olduğunu deklare etmektir. Bu minvalde hem Ankara hem Konya siyaset ve bürokrasisinden de samimi desteklerini bekliyoruz .  Potansiyeli, sorunları ve coğrafi büyüklüğü açısından, Konya siyaset ve bürokrasisine kimler yön verirse versin, taşra ilçeleri hakkettiği ilgi ve değeri görmeyecek, arzu edilen yatırımları alamayacak, vizyon projeleri gerçekleştiremeyecektir.

Bu gerçekler ışığında Konya gibi büyük bir şehirden sadece Ereğli’yi il olarak çıkarmak doğru ve yeterli değildir. Konya ve Antalya’yı birbirinden ayıran, 2 yıl önce haritasını paylaştığımız Toros dağları boyunca uzanan, sosyolojik olarak da güç ve kader birlikteliği yapması gereken taşra ilçelerinin de artık sadece kendileri ile ilgilenecek siyasi ve bürokratik güçlü bir il yapılanmasına ihtiyaçları vardır.

Bölgemiz, organize sanayi ve diğer devlet teşviklerinde Konya’nın ilçeleri olarak Konya’nın gelişmişlik statüsü kapsamında değerlendirildiği için, yeterli ilgiyi görmediği gibi , bırakın pozitif ayrımcılık görmeyi ; aksine ,  bu bağlamda büyük zarar görmektedir.  Aynı yatırım teşviklerine sahip Konya merkez dururken, bölgemize yatırımcı çekmek olağanüstü bir çabayı gerektirmektedir.

Ayrıca kalkınmadan bahsedebilmek için bölgemizin mevcut potansiyelinin, ürettiklerinin, sahip olduğu değerlerin fotoğrafını güzel çekmeli, üretebileceklerine, artı değer oluşturabileceği alanlara odaklanmalıyız.

Yukarıda belirtilen temel ilkeler çerçevesinde bölgemizin bir fotoğrafını çekecek olursak, Konya     -Antalya sınırında ki taşra ilçelerin hiç birisi, kendibaşlarına, arzu edilen ve hayal edilen bir kalkınmayı başarabilecek imkân ve potansiyele sahip değildir. Ancak bölgesel çalışmalar yapılarak, el birliği ile bölgesel bir kalkınmadan bahsedebiliriz.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için sadece birkaç örnek verecek olursak ;

  • Turizmden bahsedecek isek, hiçbir ilçemiz tek başına bunun için yeterli potansiyele sahip değildir. Hangi tur firmasını Seydişehir, Beyşehir ya da diğer ilçelerde birkaç gün program yapması için ikna edebilirsiniz? Ancak bütün taşra ilçelerinde ki ortak değerleri birleştirerek bir turizm destinasyonuoluşturabilirsiniz. O da büyük bir emek, çaba ve sabır ister.
  • Tek bir ilçenin eğitim kalitesinin yükselmesinden bahsedemezsiniz. Ancak bölgedeki bütün meslek yüksekoulları ve fakültelerin tek bir çatı altında toplanması ile bölgemize kurulacak, Konya’dan bağımsız bir rektörlük ile ve uzun yıllar sonra bunu başarabilirsiniz.
  • Tek bir ilçenin, sanatsal, kültürel ve spor faaliyetlerinin ulusal lige çıkmasından bahsedemezsiniz. Ancak güçlü bir siyasi ve bürokratik destek ile , taşra ilçelerinin el birliği ile merdivenlerin basamaklarını tek tek çıkabilirsiniz.

Hayatın bütün gerçekliklerini ve olağan akışını bizzat görenler , bütün yatırımlarını ve planlamalarını bu doğrultuda yapıp risk alarak üretim ve ticaret yapan isanlar, iş adamlarıdır.Başta Seydişehir ve Beyşehir olmak üzere bölgenin iş adamları bir araya gelerek, bölgesel kalkınmanın temellerini oluşturmak için 26 haziran 2021 tarihinde MÜSİAD Seydişehir’in ismini değiştirerek MÜSİAD SEYDİBEY ‘i kurmuşlar, 2030 SEYDİBEY vizyon planını açıklayarak , 6 temel madde ile birlikte bölgenin kalkınması için 20 maddelik bir eylem planı hazırlamışlardır. Bu hazırlık, devlet kurumlarının bilimsel değerlerle ortaya çıkardıkları mevcut tablo gözönünde bulundurularak, başta Seydişehir ve Beyşehir ticaret odası ve belediye başkanlarımız olmak üzere bölgede ki bütün STK’lar, siyasi kurum ve bürokratik temsilciler olmak üzere işadamları ile defalarca yapılan toplantılar neticesinde ortaya çıkmıştır.Ancak bölge olarak, taşra ilçeleri muamelesi yapıldığı için,bırakın bölgenin uzun vadeli vizyon projelerini konuşup değerlendirmeyi, bırakın hızlı tren ve yük treninin akıbetinisormayı , henüzSeydişehir - Alacabel tüneli bile hizmete açılamamıştır.

   Bir ilden bahsedebilmemiz için birçokdeğer ve potansiyelin bir arya gelmesigerekir. Paylaştığımız haritada ki ilçelerin kader birliği yapması için gereken sosyolojik, ekonomik, kültürelbütün enstrümanlarmevcuttur. 2 yıl önce hazırladığımız detaylı sunumu okuyarak, videoyu izleyip sosyal medyalarından paylaşarak gündem oluşturulmasını,kamuoyundan, kıymetlihemşerimizden, Stk’larımızın ve siyasi partilerimizin kıymetli başkanlarından, değerli gazetecilerimizden hassasiyetle rica ediyoruz.

MÜSİAD SEYDİBEY Şube Başkanı

Yasir Dumlupınar

 

DRYPORT SEYDİBEY 2030 ‘A HAZIR MIYIZ ?

 

  1. SEYDİBEY HAVZASI

10 ilçe, 228.683 nüfusu ile, 9.967 kilometrekarede, 3 fakülte 8 bölümü, 7 meslek yüksek okulu, 1 yüksekokulu ile, Konya’yı savunma ihracatında 3.sıraya taşıyan silah sanayisi ve Türkiye’nin en büyük alüminyum üretimi ile büyük Seydibey Havzası.

1310 yılında Trogitis'de bulunan Seyyid Harun Veli hazretleri şimdi kendi adıyla anılan camiyi yaptırmaktadır. Eşrefoğlu Mehmet Bey de ona malzeme yardımında bulunur. Sonrasında gelişen olaylar onları dost yapar. Eşrefoğlu, Trogitis'e Seydişehir adını verirken Seyyid Harun Veli hazretleri de Süleymanşehir'eBeyşehir adını vermiştir.

Şimdi 712 yıl sonra bizler, atalarımızdan devraldığımız kardeşlik ruhu ile bütün bir bölgeye SEYDİBEY diyoruz. Bizler şehirlerimizi imar ve ihya eden atalarımızdan aldığımız tarihi bilinç ile küreselleşme evresini tamamlamış, artık yeni bir evreye geçmekte olan dünyamıza, bölgemizin en kısa sürede ayak uydurmasının sağlanmasının yegane yolunun bölgesel birliktelikten ve dünya ile entegrasyondan geçtiğine inanarak, kardeş ilçelerimiz, Doğanhisar - Hüyük – Derebucak – Yalıhüyük – Ahırlı – Bozkır – Hadim ve Taşkent‘ in de bu birlikteliğimizde bizlerle yol yürüyeceğine inanarak, kısa – orta ve uzun vadede izlenebilecek yol haritasında, kaymakamlarımız, belediyebaşkanlarımız, milletvekillerimiz, STK başkanlarımız, kurum müdürlerimiz, bürokratlarımız, iktidar ve muhalif tüm partilerimizin istisnasız tamdesteklerinin bizlerle olacağına yürekten inanıyoruz

 

  1. SEYDİBEY TURİZM HAVZASI

Doğanhisar, Hüyük, Beyşehir, Derebucak, Seydişehir, Yalıhüyük, Ahırlı, Bozkır, Hadim, Taşkent….

İç Anadolu ile Akdeniz’i ayıran Toroslar boyunca dizilmiş, Horasan’dan gelen erenlerin kurduğu inci tanesi kıymetinde Anadolu’nun güzide taşra ilçeleri; bazısı insanlığın medeniyet kurduğu tarihlereşahitlik etmiş, bazısı Anadolu Türk beyliklerinin at koşturduğu kışlaklar, yazlıklar imiş…

Binlerce yıllık tarihi ve hikâyeleri ile 1001 gece masallarına konu olacak bu Toros ilçelerini 4 gece 5 gündüze sığdırıp SEYDİBEY TURU’naçıkıyoruz.

Doğanhisar’daçömlek ve peşkir imalatını izleyip, vişne – bal alacak, 1548 yılında imar edilen Ulu cami, Tekke Deresi, KaraağaGöleti, Kafa Dağı’nı gezeceğiz.

Hüyük te Hititler tarafından yapılan eflatun pınarı anıtını, kerpiç evlerini görüp, lavanta bahçelerinde fotoğraf çekecek, seramik imalatını izleyip, bahçelerinden çilek koparıp, Beyşehir gölü manzarasında balık yiyeceğiz.

Beyşehir gölünde dünyanın en güzel gün batımını kanoda kürek sallarken izleyecek, yamaç paraşütü deneyimi yaşayıp, 1297 yılında yapılan Eşrefoğlu camii, KubadAbad Sarayı ve Kız Kulesini gezeceğiz. Dünyanın en iyi av tüfeklerini imal eden Huğlu ve üzümlüde silah imalatını görüp, atış poligonlarında deneyerek, hayalini kurduğumuz tüfeği alacağız.

Seydişehir’de Litrede 4500 miligram mineralizasyon yapısı ile ve sn/60 Lt olarak dünyanın en zengin mineral yapısına sahip termal suyuünvanına sahiptir.

SEYDİŞİFA termalinde konaklayacak, 1310 yılında horasandan gelip Seydişehir’i kuran Seyyid Harun veli hazretleri camiini ziyaret edecek, Türkiye’nin en uzun mağarası Tınaztepe ve Kuğulu Parkta yürüyerek Torosların doğa harikalarını göreceğiz.

Bozkır’a giderken yol üzerinde Yalıhüyük’de bahçesinden elma koparacak, Ahırlı köpük helvanın imal edilişini görüp tadına bakacak, Bozkır’da Zengibar kalesini gezip, taş değirmende sıcak tahine ekmek bandıracağız. Çarşamba çayına nazır etliekmek yiyip, tarihi Çarşamba Köprüsünde fotoğrafçekeceğiz.

1286 yılında inşa edilen merkez camiini ziyaret ettikten sonra Hadim’de, bahçesindenkiraz alıp, üretim yerinden salamura yaprak alacağız.Yer köprü şelalesinde çayımızı yudumlayıp elde açma gözleme yiyeceğiz.

Taşkent te Çetmi şelalesinde serinleyip, el yapımı bıçak-halı yapımına misafir olacak, otantik taş evlerinin önünde fotoğraf çektirdikten sonra, Cibi köprüsünden geçip, Kıble Kayasında dağa tırmanıp, 3.5 km ormanda yürüyeceğiz. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan Uzunşıh Camiini ziyaret edip, dillere destan hikâyesini dinleyeceğiz.

Doğanhisar’ın çömleği, peşkiri, balı ile vişnesi, Hüyük’ün balığı, bariti, lavantası ve çileği, bozkırın tahini, pekmezi, Seydişehir’in alüminyumu, leblebisi ve termali, Beyşehir’in gölü ile tüfeği, Ahırlı’nın köpük helvası, Yalıhüyük’ün elması, Taşkent’in bıçağı ile halısı, Hadim’in kirazı, üzüm yaprağı … Onlarca antik kent kalıntıları, yaylalar, akarsular, göller, tarihi camiler ile SEYDİBEY TURİZM HAVZASI

Konya’yı Antalya’dan ayıran Toros dağları boyunca sıralanan ve bir kısmı göller bölgesinde kalan, İç Anadolu’yu en kısa ve hızlı şekilde Akdeniz’e, Seydişehir/Manavgat, Beyşehir/Antalya, Taşkent/Alanya ana yolları ile bağlayan Konya’nın Toroslar Havzası, şimdi de, Antalya-Seydişehir-Konya-Aksaray-Nevşehir- Kayseri yolcu ve yük treni ile daha da stratejik bir bölge haline dönüşecek.

Antalya bölgesine gelen milyonlarca turist Mevlana Türbesini ziyaret için Konya’ya, Kapadokya’daki güzellikleri görebilmek için Nevşehir’e, Erciyes’te kayak yapabilmek için de Kayseri’ye kolayca gitme imkânı bulacak.

(BEYŞEHİR –ANTALYA) (SEYDİŞEHİR –MANAVGAT) (TAŞKENT-ALANYA) yollarından oluşan İÇANADOLUYU ANTALYAYA BAĞLAYAN 3 ANA YOLA SAHİP BU HAVZA ŞİMDİ DE TREN İLE TÜM TÜRKİYEYE BAĞLANIYOR

Milyonlarca turistin seyahat edeceği turizm haritasında biz var mıyız ?HAZIRMIYIZ ?

 

 

3)  SEYDİBEY SANAYİ HAVZASI

 

Yolcu Treni ile birlikte yük taşımacılığının da yapılacağı raylı sistemle, SEYDİBEY bölgesinin en önemli iki sanayi ilçesi Seydişehir ve Beyşehir organize sanayilerinde üretilen ürünler, kurulacak yükleme istasyonu ile ANTALYA ve MERSİN limanlarına taşınacak, Dünya’nın en büyük av tüfeği ihracatçısı Beyşehir ve alüminyum ihracatçısı Seydişehir dünya ile daha yakından entegre olacak. Birbirinin tedarikçisi olan bu iki ürünün birlikte daha büyük bir sinerji oluşturması için, tren hattının geçeceği bölgede önümüzdeki yıllar için Serbest Bölge, İhtisas Organize ya da Dryportdeğerlendirmesi yapılarak şimdiden planlaması yapılmalı, ihtiyaç halinde hayata geçirilmelidir .

Yatırımlarda Devlet Yardımları kapsamında Teşvik Sisteminde Türkiye; illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi dikkate alınarak 6 ana bölgeye ayrılmıştır. Konya 2. Bölgededir. Teşvik Sistemi, İl Bazlı değerlendirmeden çıkartılıp, ilçe bazlı olarak değerlendirmeye tabi tutulmalı, köylerden ilçelere, ilçelerden illere göçün önü alınmalıdır.  Bu kapsamda SEYDİBEY EKONOMİK HAVZASINI değerlendirecek olursak, Seydişehir ve Beyşehir sanayi ve turizmde, Doğanhisar, Hüyük, Derebucak, Yalıhüyük, Ahırlı, Bozkır, Hadim, Taşkent, kırsal turizm, tarım ve hayvancılıkta, Konya’nın çok üstünde teşvik kapsamı artırılmalı, buna paralel olarak bölgeye daha büyük toki konutları yapılmalıdır.

  1. SEYDİBEY EĞİTİM HAVZASI

Doğanhisar, Hüyük, Beyşehir, Seydişehir, Bozkır, Hadim, Taşkent ilçelerinde bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarıSEYDİBEY üniversitesi çatısı altında birleştirilmeli, ilçelerin ara eleman, nitelikli eleman, ekonomik ve sosyo kültürel ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmalıdır. Fabrikalar personel ararken,  iş bulamayan gençlerimizin olmasının en büyük nedeni, meslek liselerinin ve yüksek öğretimin bölgenin ihtiyaçlarına göre eğitim vermemesi ve real ekonomik hayatla entegre çalışmamasıdır. Bu bağlamda kurulacak Rektörlüğün,Seydişehir-Beyşehir arasında kurulacak Yeni Sanayi Bölgesinde olmasına özen göstermeli, gelecek nesiller için eğitim ve sanayi işbirliği temellerini şimdiden atmalıyız.

 

 

 

 

5)  SEYDİBEY TARIM VE HAYVANCILIK HAVZASI

- Katma değerli ürünler üretilmiyor olması

- Tarım sektöründe gelir azlığı

- Pazarlama ve markalaşma sorunu

- Tarımsal paketleme ve dondurma üzerine bir girişim olmayışı

- Arazilerin miras yoluyla nesilden nesile aktarılırken parçalanması

- İlkel yöntemlerle tarım ve hayvancılık yapılması ve vahşi sulamanın yapılması

Ülke genelinde ki bir takım yanlış tarım politikalarının haricinde tüm bu unsurlar bölgemizdeki tarımın istenilen seviyede olmamasının başlıca nedenleridir. Sanayisi bulunmayan Seydişehir ve Beyşehir haricinde ki diğer ilçelerde, oluşturulacak turizm destinasyonu ve küçük işletmelerdeki el işçiliği ürünlerinin önünün açılması haricinde,  bu ilçelerde profesyonel nitelikli tarım ve hayvancılığın gelişmesi için kurumlarımızın teşvik ve yardımları ile mutlaka örnek projeler geliştirilmelidir. MÜSİAD SEYDİBEY şubesi bu amaçla 18 üyesini bir araya getirerek SEYDİBEY A.Ş yi kurmuş ve üzümsü meyveler üretimi için alt yapı çalışması yapmaktadır.

 

SEYDİBEY BÖLGESİ İÇİN ACİL EYLEM PLANI VE KALKINMA VİZYONU ÖZETLE 5 MADDEDİR

  1. ) Seydişehir ve Beyşehir arasında tren yükleme istasyonunun kurulacağı bölge, organizelerden çekilecek kılçık hatlar ile mükemmel bir DRYPORT olarak planlanmalı, mera vasfını yitirmiş 500.000 metrekarelik arazi, önümüzdeki yıllarda ihtiyaç olacağı için, fizibilite çalışmalarının yapılarak sanayi bölgesi olarak trenin geçeceği bu bölgede yapılmalıdır.
  2. ) Seydişehir ve Beyşehir organize sanayilerinin teşvik kapsamının acilen 6.bölge kapsamına çıkartılarak, istihdamın artırılıp, göçün engellenmesi sağlanmalıdır.
  3. )Seydişehir ve Beyşehir arasında, orta vade için planlanacak yeni sanayi bölgesi, ilçe fakültelerinin bağlı olduğu REKTÖRLÜK binasının da içinde olacağı şekilde tasarlanıp, SEYDİBEY üniversitesi kurulmalıdır. Beyşehir ve Seydişehir’de ki 3 fakülte ve diğer ilçelerdeki meslek yüksekoulları tek çatı altında bir üniversitenin kurulabilmesi için yeterli hukuki alt yapıya sahiptir.
  4. )   Turizm bakanlığı, konya büyük şehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin katkı ve destekleri ile ilçelerin entegrasyonu tamamlanarak, turizm seferberliği başlatılıp, öncelikle birkaç günlük yurt içi tur destinasyonları hazırlanmalıdır.
  5. ) Geniş tarım arazisi olmayan bu dağlık taşra ilçelerde, nitelikli ve kazançlı tarım seferberliği başlatılmalı, MüsiadSeydibey olarak fizibilitesini hazırladığımız ve 370.000 metrekarede örnek yatırımını başlattığımız, ahududu, böğürtlen gibi endüstriyel tüketim alanı olan, alıcısının ekonomik gelişmişliği yüksek olann Avrupa ve Abd’ nin olduğu, üzümsü meyvelerin ekimi, kop, kosgeb, tkdk programlarına alınarak teşvik edilmelidir.

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.