Örneğin yargı kararlarına bakıldığında, özellikle sadece memur tarafından imzalanan ve sürücünün imzasının bulunmadığı durumdaki cezalar iptal edilebiliyor. En fazla itiraz ise trafik ihlaline ilişkin bir fotoğrafın olmadığı durumlarda oluyor. Çünkü yasal olarak fotoğraf bulunması zorunlu. Gaziantep’te yaşanan bir olay ve yargı kararı bu açıdan örnek teşkil ediyor.
Gaziantep’te yaşanan olayda bir vatandaşa, otomobiliyle trafikte ilerlerken cep telefonuyla görüşerek kural ihlali yaptığı gerekçesiyle 427 lira idari para cezası kesildi. Ceza makbuzunda telefonla konuştuğunu gösteren herhangi bir görsel olmaması üzerine vatandaş, cezanın iptali için 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. Söz konusu tarihte otomobilini kullandığını ama telefonla konuşmadığını ve ceza tutanağında da fotoğraf olmadığını belirten vatandaşın başvurusunun ardından hakimlik inceleme başlattı.
Emniyet Müdürlüğü’nden de cezaya ilişkin bilgi ve belgeleri talep eden hakimlik, cezanın fahri trafik müfettişinin bildirmesi üzerine kesildiğini saptadı. Yapılan değerlendirme sonunda hakimlik, kabahati belgeleyen herhangi bir fotoğraf veya kamera kaydının ibraz edilememesinin keyfiliğe yol açabileceği gibi yanlış kaydedilebilecek plakaya ceza kesilmiş olabileceğini göz önünde tutarak delil yetersizliği nedeniyle cezanın iptal edilerek kaldırılmasına karar verdi.
Somut delil dışında trafik cezalarında yine sık rastlanan bir diğer haksız uygulama ise iki cezanın birden kesilmesi. Yasaklı yerlerde park edilmesi durumunda, çoğu zaman hem araç çekiliyor hem de araç sahibine idari para cezası uygulanıyor. Ancak kanuna göre; bir ihlale iki ayrı cezanın uygulanması yasal olmadığı için para cezaları çoğunlukla iptal ediliyor. Ayrıca hız limiti cezalarında da kaç kilometrelik (km) bir fark olduğu önemli. Yani 1-2 km farkla ceza yazıldıysa bu cezaların da iptal olma ihtimali var. Çünkü bu sınır aşımı hava şartları gibi sebeplerle makul görülebiliyor.
Vatandaşların maruz kaldığı bir diğer durum da ceza kesilen yerlerde uyarı levhası (radar var vb) olmaması. Oysa trafik birimleri, işaret ve uyarı levhalarını sürücülerin göreceği şekilde koyarak vatandaşı uyarmakla yükümlü. Aksine adeta gizleyerek ceza kesilirse bu cezalar iptal edilebilir. Bunun dışında kesintisiz olarak devam eden tek bir eylem nedeniyle bir sürücüye aynı saniyede elektronik sistem ve kameralar üzerinden ceza kesilmesi yasaya aykırı. Yani elektronik sistemlerle saniyeler arasında art arda ceza kesilmesi hukuka uygun değil. Bu gibi durumlarla karşılaşan vatandaşlar da cezalara itiraz edebilir.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe yazılarak ya da e-Devlet üzerinden yapılabilir. Sulh Ceza Mahkemesi’ne hitap edilerek yazılan trafik cezası itiraz dilekçe talepleri kısa süre içerisinde işleme alınarak üzerinde inceleme başlatılıyor. Dilekçe tüm detayları ile cezanın içeriğini kapsayacak şekilde hazırlanmalı ve itiraz bu şekilde yapılmalı. İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermeli. E-Devlet üzerinden yapmak isteyen vatandaşlar ise UYAP Vatandaş Portal aracılığıyla trafik cezalarına itiraz edebilir. Ancak bunun için vatandaşın Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olması gerekiyor.
Kaynak:Posta