banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Mesleki Eğitim Merkezleri Analizi…..

Mesleki Eğitim Merkezleri Analizi- ŞAHİN ÇİMİ 

19 Ocak 2023
Mesleki Eğitim Merkezleri Analizi…..

            Sizleri bilimsel terimlerle boğmadan, sanki bir çay ocağında sohbet eder gibi Mesleki Eğitim Merkezlerini anlatmak istiyorum.   Başlayalım: Madde madde önce eski sistemi, sonra şu anki halini yazalım ki; kafalarda soru işareti bırakacak bir nokta kalmasın..

1 – Eskiden ismi Çıraklık Eğitim Merkezi idi.

                        Şu anki ismi: Mesleki Eğitim Merkezi

2 –Eskiden Çıraklık Eğitim Merkezine başlayan bir öğrenci Lise bitirmek isterse bunun için Açık Lise’ye gitmek zorundaydı. Bu genellikle çocukların akademik öğrenim hayatlarının bitmesine sebep oluyordu. Bu yüzden veliler “ya okursa” korkusu ile genelde çıraklığa göndermeyi tercih etmiyorlardı.

                      Şu an: Mesleki Eğitim Merkezlerine başlayan öğrencilerin akademik öğrenim hayatları bitmiyor. Açıklayalım: Ortaokulu bitirdikten sonra başlanan Mesleki Eğitim Merkezleri Şöyle çalışıyor: “Öğrenciler haftanın 5 günü ustalarının yanında, iş yerlerinde ustaları ile beraber çalışıp meslek öğreniyor. Haftanın sadece 1 günü ise okula gidiyorlar. O 1 gün de temel dersleri alıyorlar. Böylece 4 senenin sonunda LİSE MEZUNU SAYILIYORLAR. MESLEK LİSESİ DİPLOMASI ALIYORLAR. Yani Akademik olarak normal bir liseyi ya da Meslek Lisesini bitiren bir öğrenciden HAK OLARAK hiç bir farkları yok. 4 Senenin sonunda onlar da tıpkı normal lise mezunu ya da meslek lisesi mezunu bir öğrenci gibi üniversite sınavına girip, kazanıp öğrenim hayatlarına devam edebilirler. Hak kayıpları olmadıkları gibi, tam tersine avantajları var. Çünkü lise diplomalarının yanında ekstra olarak USTALIK BELGELERİ oluyor.”         

3 –Eskiden Çıraklık Eğitim Merkezlerine giden öğrenciler ücretlerini çalıştıkları iş yerlerinden alırlardı. Genelde bu işyerleri para vermez ya da az miktar verirdi.

Şu an ise: İlk üç sene (ÇIRAKKEN)  Asgari ücretin %30’unu son sene(KALFA İKEN) %50’sini alıyorlar. Bu şu anki asgari ücret hesabına göre ilk 3 sene 2250 lira, son sene ise 4250 lira yapıyor. Bu parayı ustalar çırakların hesabına yatırıyor. Çıraklık Eğitim merkezine dekontları yolluyorlar. Devlet 20 – 25 gün içinde ustaları bu parayı iade ediyor. Yani çırakların artık ustalara ve iş yerlerine bir masrafı yok. Hatta bedava eleman oldukları için faydaları bile var. Tabi bunun yanında devletin verdiği bu miktarın üstünde ekstra olark ek ücret veren işyerleri ve ustalar da bolca var.Böylece öğrenci 4 sene boyunca hem para kazanıyor, hem meslek öğreniyor, hem ustalık belgesi sahibi oluyor, hem de LİSE MEZUNU oluyor. Eğer ben illaki okuyacaktım derse, bu 4 senede birikim yapıp, iyi bir dershaneye 1 sene devam ederek yine çok iyi bir üniversiteyi de kazanabilir… Bu da olmayacak şey değil…

------------------------------------------

Buraya kadar Mesleki Eğitim Merkezlerinin öğrenciler açısından avantajlarını yazdım. Gelelim ülkemize faydalarına:

1 –Bu sistem eğer 10 - 15 sene sağlıklı işlerse, 20 sene sonra ülkemizde usta bulamama ve iş bulamama sorunu çok büyük ölçüde çözülecektir.

2 –Eğer sistem 1. Maddede dediğim gibi sağlıklı işlemeye devam ederse ülkemizdeki LİSE MEZUNU ya da ÜNİVERSİTE MEZUNU olup elinden garsonluktan başka iş gelmeyen, zorda kalınca ise ya uzman askerliğe, ya polisliğe giden işsizler ordusunda çok büyük azalma olacaktır.

3 –Akademik öğrenim hayatına devam ederek ancak 30’lu yaşlarda evlenebilecek ekonomik güce kavuşan gençler, mesleklerini iyi öğrenirlerse 23 – 24 yaşlarında evlenecek, yuva kuracak ekonomik güce kavuşabilirler. Bu sosyal hayatımızın düzelmesine ve aynı zamanda erken yaşlarda evliliğe teşvik edecektir. Bu da olmazsa olmazımız olan nüfus artışımıza olumlu etki yapacaktır.

4 –Değişik isimlerle açılan binlerce liseye devletin (bana göre boşa) boşa harcadığı paralar artık boşa gitmeyecek. Cidden işe yarayan bir sisteme harcanmış olacak. İlerleyen yıllarda Seydişehir büyüklüğünde bir ilçede muhtemelen 4 Tür lise olacak:

(1)Fen Lisesi kalitesinde bir lise,

(2)Meslek Lisesi (Belki oda Mesleki Eğitim Merkezi Sistemine Evrilir)

(3) Dini eğitim veren (İmam Hatipler gibi) Liseler

(4) Mesleki Eğitim Merkezleri

Bu Bağlamda; Mesleki Eğitim Merkezlerinde okula devam haftada sadece 1 gün olacağı için ilçenin her tarafına lise binaları dikme zorunluluğu ve her liseye 30 öğretmen, 4 hizmetli, 1 müdür, 3 müdür yardımcısı, 1 memur atama zorunluluğu da ortadan kalkacak ve devlet eğitime harcadığı paradan müthiş tasarruf edecektir. Bu paralar ise Mesleki Eğitime harcanarak 20 sene içinde Çin Teknolojisini bile yakalayabiliriz. Bu ütopya değil….

Bu ilk yazım…  Şimdilik bu kadar.. İlerleyen yazılarımda, özellikle lise kayıt döneminde bu konuya tekrar döneceğim. Şimdilik daha ayrıntılı ve net bilgi alabilmeniz için aşağıya Seydişehir Meslek Merkezi’nin iletişim bilgilerini bırakıyorum. Sevgiyle…

WEB : http://seymesem.meb.k12.tr

Telefon : 0332 582 5545

Adres : Değirmenci Mahallesi Uludağ Caddesi No32 Seydişehir/KONYA 42370

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.