Kuruyemişler ülkemizde severek tüketilen atıştırmalıklar arasında önde gelir. Karışık kuruyemiş paketleri veya damak zevkine göre ayrı paketlenmiş belirli kuruyemiş çeşitleri evlerden eksik olmaz. Evlerde, ofislerde, okullarda sıklıkla tüketilen kuruyemişler sağlık atıştırmalık olmalarıyla uzmanlar tarafından tavsiye edilirler. Besin değerleri açısından zengin, tok tutma özellikleriyle ara öğünlerde işlevli olmalarıyla severek tüketilirler. Tek başlarına tüketilebildikleri gibi tatlıların ve mezelerin tamamlayıcı unsuru olarak da kullanımı yaygındır. Ülkemizde en sık tüketilen kuruyemişler şöyledir;
Çekirdek, gelenekselleşen kuruyemiş tüketim alışkanlığında öne çıkan ürünlerdendir. Birden fazla alternatifi olmasıyla damak tadınıza uygun formunu seçebilirsiniz. Çekirdek yağdan zengin, karbonhidrat ve protein barındıran besin değerlerine sahiptir. Özellikle potasyum açısından zengin bir kuruyemiş çeşididir. Çekirdek çeşitleri kabak çekirdeği, kavrulmuş ay çekirdeği, kavrulmuş siyah ay çekirdeği gibi birden fazla çeşit çekirdek vardır. Bunlar arasında kavrulmuş siyah ay çekirdeği en sık tüketilenler arasındadır. Mahallerde, parklarda sohbet eşliğinde tüketimiyle hayatımızın bir parçasıdır.
En çok tüketilen bir diğer kuruyemiş yer fıstığıdır. Yer fıstığının birden fazla çeşidi vardır: tuzsuz zarlı iç yer fıstığı, cips fıstık, susamlı yer fıstığı, soslu yer fıstığı, soyulmuş kavrulmuş iç yer fıstığı, tuzlu fıstık Jumbo bunlara örnektir. Alerjik bünyesi olanlar için dikkat edilmesi gereken bir kuruyemiş çeşididir.
Son yıllarda hayatımıza giren ve tüketimi yaygınlaşan bir başka fıstık çeşidi de kaju fıstığı olmuştur. Kavrulmuş ve çiğ çeşitleri vardır.Kaju fıstığı bağışıklık sisteminin korunmasında faydalı olan selenyum mineralini içerir. Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir. Kendi başına tüketildiği gibi yemeklerde kullanımıyla da meşhurdur. Kaju soslu tavuk gibi restoranlarda sık karşımıza çıkan kullanım örnekleri vardır.
Badem, protein ve yağdan zengin yapısıyla en çok tercih edilen kuruyemişler arasındadır. Çiğ badem içi, kavrulmuş badem içi gibi çeşitleri vardır. Gluten hassasiyeti olan kişiler için badem unu kullanımı da oldukça yaygındır. Tatlıların, sabah kahvaltılarında hazırlanan kaselerin son dokunuşu olarak file kesilmiş badem çeşitleri de vardır.
Leblebi çeşitleri kuruyemişler arasında bir başka yaygın tüketimi olan ürünlerdendir. Protein ve karbonhidrat açısından besleyici, yağ açısından düşük değerli olmasıyla kalori değeri de düşüktür. Ara öğünlerin doyurucu ve besleyici seçenekleri arasında gelir. Leblebi çeşitleri: beyaz leblebi, sarı leblebi, çıtır leblebi ve şekerli leblebi şeklindedir.
Antep fıstığı, ülkemizin meşhur tatlılarından olan baklavanın ayrılmaz unsurudur. Yağdan zengin yapısıyla enerji veren kuruyemişler arasındadır. Antep fıstığı çeşitleri; ana çıtlak, antep fıstığı içi kavrulmuş veya içi çiğ, antep fıstığı içi boz bütün şeklindedir. File, granül ve toz formları da vardır.
Ceviz çeşitleri Brezilya cevizi, California cevizi ve Pikan cevizi olarak yaygındır. Ceviz çeşitleri yağdan ve proteinden zengin olmalarıyla tercih edilirler. Kabuklu veya sadece iç olarak satılırlar. Toz ve granül formları da mevcuttur.
Kuruyemişler taze tüketilmesi gereken gıdalardır. Çerez Pazarı vakumlu ve kilitli ambalajlar ile kuruyemişlerin saklanmasını sağlar bu sayede tüketeceğiniz kadar kuruyemişi kullandıktan sonra paketin ağzını kapatabilir ve tazeliğini korumayı sürdürebilirsiniz. %100 doğal kuruyemiş çeşitleriyle sağlıklı atıştırmalıklarınız için Çerez Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.