banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Minimal Yaşamayı Sevenlerin Tercihi Tiny House

Minimal Yaşamayı Sevenlerin Tercihi Tiny House 

14 Aralık 2022
Minimal Yaşamayı Sevenlerin Tercihi Tiny House

Modern yaşam ile birlikte kişiler daha farklı şekilde ve daha az eşya ile gezerek yeni keşifler yapmak ister. Özellikle günümüzde minimal yaşam ile birlikte kişiler daha az eşya ile yaşayabiliyor. Bunun yanı sıra ev satın almak ya da kirada oturmak istemeyenler, dijital ortamda gezerek çalışmak isteyen kişiler tinyhouse ile yaşamını sürdürüyor. Tinyhouse sisteminde evler tekerlekli olduğu için kişiler istedikleri alanlara evlerini götürerek konaklayabiliyor.

Tinyhouse evler ile ilgili en çok merak konusu olan alan hukuksal süreçtir. Özellikle kişilerin beğenisine ve ihtiyacına olan büyüklükte tinyhosue ile konaklamak için ruhsat alınması konusu tartışma yaratıyor. Daha önce açılan davalar genellikle tinyhouse ruhsatları ile ilgilidir. Tinyhouse ile hem konaklayıp hem gezen bireyler herhangi bir ruhsat almasına gerek yoktur. Ancak Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin talimatlarına uygun olan yerlerde ve şekillerde tekerlekli evlerin park edilmesi önem taşıyor. Park ile ilgili detaylar ve tinyhosue kullanım şeklini öncesinden öğrenip kurallara uymak önemlidir. Özellikle hem karavanı sorunsuz taşımak hem de çevreye ve kişilere zarar vermeden sağlıklı göçebe bir yaşam sürebilmek mümkündür.

Tinyhouse kullanımı için tercih edilen modelin türü önemlidir. Tinyhouse çeşitlerine bağlı olarak uyulması gereken kurallar bulunuyor. Modern tinyhouse iki farklı çeşide ayrılıyor. Bunlar römorklu ve römorksuz tinyhouse olarak biliniyor. Tekerlekli tinyhouse için ruhsat alınıp alınmaması, herhangi bir izin belgesinin bulunup bulunmadığı önem taşıyor. Tekerlekli ya da tekerleksiz tinyhosue modellerinin kullanım amacı, çeşidine göre farklı türde hukuki süreçleri bulunuyor. Tekerlekli tinyhosue kullanılırken Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olma zorunluluğu vardır. Bunun için öncelikle tinyhouse kullanmadan önce tip belgesi, araç plaka ve ruhsatının olması gerekiyor.

Tiny House Vergisi Var mı?

Tekerlekli tinyhouse çeşidi halk arasında karavan olarak biliniyor.Bu tarz tinyhouse modellerinde herhangi bir imar bölgesinden izin ya da ruhsat alınması gerekmiyor. Karavan ruhsat, plaka ve tip belgesinin bulunması yeterli oluyor. Aynı zamanda tekerlekli tinyhouse ister imarlı alanda ya da tarla olan bölgeye park edilerek konaklama ihtiyacı giderilebilir. Kullanılan tinyhouse herhangi bir ticari amaç ile kullanılıyorsa buna uygun düzenleme ve vergiye tabii tutuluyor. 28 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete’de Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu ile yeni düzenleme yapıldı. Bu kapsamda iki odalı konaklama tesisleri için ticari amaç güdülmesi durumunda belediye ya da Özel İdare binalarından İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı ve Turizm İşletme Belgesi olması gerekiyor. Ticari amaç ile tinyhouse kullanıyor ise yapılan hizmet şekli ve çeşidine bağlı olarak vergilendirmeye tabii tutulur.

Tinyhouse modellerinde oda, mutfak ve yatacak alan bulunuyor. Küçük ev şeklinde bulunan tinyhouse günümüzde karavan olarak biliniyor. Tinyhouse fiyatları oda sayısı, özellikleri ve römorklu ya da römorksuz çeşitlerine göre değişiyor. Aynı zamanda tinyhouse modelleri ve fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerden biri de plakalı olup olmamasına bağlı olarak değişiyor. Tekerlekli taşınabilir tinyhouse izin alındıktan sonra imarlı arsada kullanılabiliyor. Böylece kişiler istedikleri zaman evlerini farklı bir bölgeye kolaylıkla taşıyarak işlerini genişletme ya da gezme ihtiyaçlarını konforlu bir şekilde karşılar. Tinyhouse seçeneğinden yararlanmak isteyen kişiler firmalardan karavan kiralayabilir. Genellikle tinyhouse ömürleri 50 yıl olarak bilinir. Ancak kişilerin özel karavanı ise bakımı yapılması ile birlikte daha uzun süre kullanılabiliyor.

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.