banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ETİ ALÜMİNYUM, ENERJİDEN GELEN EMİSYONU SIFIRLADI

‘Yeşil alüminyum’ için bir adım daha attı! 

06 Temmuz 2022
ETİ ALÜMİNYUM, ENERJİDEN GELEN EMİSYONU SIFIRLADI

Oymapınar Hidroelektrik Santrali’ni YEK-G sistemine dahil eden Eti Alüminyum, 2022 yılının ilk 6 ayında, enerjiden gelen emisyonunu sıfırladı. Güneş enerji santrallerinin yatırımlarını bu yılın sonunda tamamlayacak olan Eti Alüminyum, ‘yeşil alüminyum’ hedefindeki en önemli fazı sonuçlandırmış oldu.

6 Temmuz 2022 – Eti Alüminyum, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, sera gazı emisyonlarına ilişkin tedbirleri hayata geçirmeye başladı. ‘Yeşil alüminyum’ olarak bilinen düşük karbonlu alüminyum üretimini gerçekleştirebilmek için bir dizi adımlar atan Eti Alüminyum, Oymapınar Hidroelektrik Santrali’ni, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garantisi (YEK-G) sistemine dahil ederek tükettiği elektriğin %60’ını yenilenebilir kaynaktan karşıladığını belgelemiş oldu. Konya Seydişehir’de Türkiye’nin tek birincil alüminyum entegre tesisine sahip Eti Alüminyum, YEK-G belgeleri ve yıl içinde devreye alınan GES yatırımlarıyla 2022’de yakaladığı sıfır emisyonu devam ettirmeyi ve güneş enerji santrallerini (GES) yıl sonuna kadar tamamlamayı amaçlıyor. 

‘HEDEFİMİZ, YEŞİL ALÜMİNYUM’

Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Arkan, “yeşil alüminyum” hedefinde önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirterek, yapılan ikili anlaşmalarla 2021 yılındaki enerjiden gelen emisyonlarımızı %50 oranında düşürerek yarı yarıya azaltmış olduk. 2022 yılında ise Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından verilen YEK-G sertifikaları ve yıl içinde devreye aldığımız güneş enerji santralleri (GES) yatırımları ile ilk 6 ayda enerjiden gelen emisyonları sıfırladık. GES yatırımlarının bu yılın sonunda tamamlanacağını öngörüyoruz” dedi. Alüminyum üretiminde elektrik tüketimlerinin yüksekliğine dikkat çeken Arkan, “Tüm dünyada alüminyum sektöründe emisyon oranlarının önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Bu açıdan baktığımızda ‘yeşil alüminyum’ hedefimize oldukça yakın olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu. 

Önceliklerinin Ar-Ge ve inovasyon yatırımları olduğunu vurgulayan Arkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alüminyum külçe, t-ingot, yuvarlak ingot, yassı ingot, alaşımlı külçe gibi ürünlerin üretimi ve satışının yanında, alüminyum hidroksit kullanarak alüminyum oksit (alümina) üretiyoruz. Boksit cevheri çıkarılan maden ocağımızda, çıkarılan cevherin tamamı işleniyor. ATH adı verilen yanmayı geciktirici yeni stratejik ürünümüz, EtiFine markasıyla otomotiv, uçak, tren sektöründe iç döşemelerde, yanmaz halı üretiminde, enerji ve haberleşme kablolarının izolasyon kısımlarında %60’a kadar kullanılabilecek. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge çalışmalarına devam ederek stratejik sektörlerin tedarikçisi olmayı sürdüreceğiz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.