banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Öfke ile başa çıkma yöntemleri

Öfkeyle başa çıkmak için 6 pratik yöntem 

20 Mart 2022
Öfke ile başa çıkma yöntemleri


Öfke kontrolü için bireyler tarafından alınabilecek önlemler

1. Öncelikle sizde öfke oluşturan durumları tanımlayın. Bunun için öfkelendiğiniz durumlara ait duygu ve düşüncelerinizi, öfkenin hangi durumda ortaya çıktığını not edin.

2. Öfke orta çıktığında ortam değiştirmeye çalışın. Örneğin öfke bir arkadaşınız ile ilişkide yaşanıyorsa, izin isteyin ve oradan uzaklaşın.

3. Öfke patlamalar halinde geliyorsa onu zamana yayarak daha hafif ve uygun şartlarda yaşanmasını sağlayın.

4. Öfke belirgin bir nesne veya durumla ilgili ise o durum veya nesne ile ilgili yapılabilecekleri gözden geçirin. Örneğin öfke duygusal partner ile yaşanıyorsa etkin iletişim yöntemlerini öğrenin.

5. Yaşamınızda sosyal aktivitelere, spora, hobilere yer verin. Bunların varlığı genel baş etme yöntemlerinize katkı sağlayacak, dolayısı ile öfkeyi azaltabilecektir.

6. Yardım almaktan çekinmeyin! Öfkeli olmak biyolojik yatkınlığınızdan geliyor olabilir. Bunun üzerine eklenmiş bir dizi sosyal ve psikolojik etken ile psikiyatrik rahatsızlıklar durumu daha da karışık hale getirmiş olabilir. Konu ile ilgili bir psikiyatri uzmanına başvurun.

Öfke kontrol bozukluğu nasıl anlaşılır? Öfke testi

Öfke nöbeti belirtileri nelerdir?

Aşırı stres hali ve gerginlik.
Kalp atışlarında hızlanma.
Kan basıncının artması
Düzensiz nefes alıp verme.
Bir eşya ya da kişiye vurma, tekme atma gibi şiddet gösterme eğilimi.
Diğer bireylerle iletişim kuramama.
Sabırsızlık.
Yüksek sesle ya da bağırarak konuşma.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.