banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “ Böyle giderse vatandaş ucuza et tüketemez” dedi

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Ette ve sütte yaz aylarında sıkıntı çekilecek. Böyle giderse vatandaş ucuza et tüketemez” dedi 

16 Mart 2022
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “ Böyle giderse vatandaş ucuza et tüketemez” dedi

Vatandaş ucuza et tüketemez!
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Ette ve sütte yaz aylarında sıkıntı çekilecek. Böyle giderse vatandaş ucuza et tüketemez” dedi
Takip et
Kırmızı et fiyatı, son günlerde iyice yükseldi. Vatandaş, kırmızı et tüketmeye hasret kaldı. Kırmızı et üreticileri ise yem fiyatlarının acilen düşürülmesi gerektiğini ifade etti. İnekler ise kesime gidiyor. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Konya'da toptan etin 77 liraya satıldığını dile getirerek, yem fiyatları ile baş edemediklerini, sektördeki sıkıntının her geçen gün arttığını ifade etti. Karabulut, et üreticisinin zor durumda olduğunu, hükümet tarafından da yeteri desteği görmediklerini söyledi.

ÜRETİCİYE 1 KİLOGRAM ETİN MALİYETİ 80 LİRA!

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, yem fiyatlarının düşürülememesi durumunda vatandaşın ucuza et tüketmesinin mümkün olmadığını belirtti. Karabulut, daha sonra şunları söyledi: “Et üreticisi gerçekten zor durumda. Yem fiyatlarıyla baş edemiyoruz. 2021 yılının Haziran ayında yemin çuval fiyatı 100-110 liraydı. Bugün 250 TL'ye çıkmış durumda. Hasat zamanında 2 liraya aldığımız arpa, şu anda 5 TL. Girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Üreticiye 1 kilogram etin maliyeti 78-80 lira civarında. Bunun üstünde satış yapmamız lazım ki bu üretici de para kazansın.”


 
BÖYLE DESTEK OLUR MU VERMEYİN DAHA İYİ

Bir dönem ithalat yaparak, sektördeki kötü gidişatın önüne geçilmeye çalıştığını hatırlatan Başkan Karabulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İthalat yapıldı ne oldu? Maalesef hem üretici zarar etti hem de tüketici ucuz et yemedi. Ne oldu? Birileri arada para kazandı. Öyle hatalar yapılıyor ki, yetkililere defalarca anlattım. Yeni giden Tarım Bakanına anlattım. 2011 yılında Mehdi Eker o zaman Tarım Bakanı idi böyle bir kriz oldu. Besicilere besi sığır desteği adı altında bir destekleme çıkarıldı. O zaman 300 TL’ydi. O dönem 300 TL’ye 10 çuval yem alınıyordu. 2022’de 300 TL, 250’ye düşürüldü, 1 çuval yem yapıyor. Böyle bir destek olur mu Allah aşkına? Sayın Bakana anlattık. Bu kadar da olmaz. En az şu anda 2011’deki 10 çuval yemim şu anda 2 bin 500 lira yapıyor. Şimdi 1 çuval yem yapıyor. Gülünç bir rakam. İnsan buna utanır. Bizim dilimizde tüy bitti. Böyle bir destek olur mu? 10 sene önce 300 sonra düşür 250’ye. 10 sene önce 10 çuval yem yapıyordu, şimdi 1 çuval yem yapıyor. Verme ondan iyi yani. Bunun güncellenmesi lazım. Ben 2015 yılından beri bağırıyorum. Maalesef düzeltmediler. 2022’de de böyle çıktı.”

SÜTÜN KİLOSU 7-8 LİRA OLMALI

Süt üreticilerinin de büyük sorunlarla boğuştuğunu kaydeden Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Süt, 2021 yılının Kasım ayında 3 liraydı. 1 kilo süt satacaksın 1,3 kilogram yem alacaksın. Bu eskiden beri böyle. Fiyat, 3 liranın altında kaldı üreticiler zarar ediyordu. Ulusal Süt Konseyi toplandı. Çiğ süt fiyatı 3 liradan 4,7 lira oldu. Pariteyi de 1,3’e ayarladılar. O zaman yemin torbası 150-160 liraydı. Dediler ki 'Yem yükseldiğinde, Ulusal Süt Konseyi olarak her ay toplanıp bu pariteyi koruyacağız.' Kasım, Aralık, Ocak, Şubat geçti. Mart ayındayız. Süt üreticisi inim inim inliyor. 4,7 devam ediyor. Yemin kilosu 6 lira. 1,3 paritesine göre sütün kilosu 7,8-8 lira olması lazım” şeklinde konuştu.

ET VE SÜTTE YAZ AYLARINDA SIKINTI ÇEKİLECEK

Üreticinin bu işin içinden çıkmasının bu şartlarda mümkün olmadığını da söyleyen Başkan Karabulut, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “O güzelim inekler mezbahaneye gidiyor. Cayır cayır inek kesiliyor. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Yarın bunların acısını çekeriz. Hem ette hem de sütte yaz aylarında çok sıkıntı çekilecek. Gidişat çok kötü. Buna acilen eylem planı hazırlanıp, acil önlemler alınması lazım. 40 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir zorluk görmedim. 40 yıl içinde girdilerin bu kadar yükseldiğine gerçekten şahit olmadım.”

EMRE ÖZGÜL MERHABA GAZETESİ 

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.