Son zamanlarda yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük problemlerinden birisi trafik kazaları. Hem ülke hem de toplum açısından maddi ve manevi birçok zarara neden olan trafik kazalarının ilk unsuru “insan”. Yapılan araştırmalar ve istatistiklere bakıldığında ise kazaya sebep olan nedenler arasında ilk sırada aşırı hız, yakın takip ve dikkatsizlik geliyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın, "Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi (2021-2030) ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı'na (2021-2023)" ilişkin yayınladığı genelgede, trafik kazalarının küresel ölçekte insan hayatına olumsuz etki eden nedenlerin başında geldiği belirtildi.
Dünya genelinde trafik kazaları sonucu ölüm ve yaralanma sayılarındaki artışın, toplumsal ve ekonomik kayıpların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olduğuna işaret eden genelgede, bu durumun ulusal ve uluslararası düzeyde trafik güvenliğine ilişkin sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içinde sistematik biçimde çalışmalarını zorunlu kıldığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen eylem planlarının uygulamaya koyulmasıyla Trafik Daire Başkanlığı, trafik uygulama ve denetimlerini artırdı. Bu denetimler sayesinde hız, emniyet kemeri ve birçok kural ihlalinin büyük oranda önüne geçilmiş oldu.
Yapılan denetimlerde önemli olanın ihlali tespit edip ceza işlemi uygulamak yerine sürücüleri bilinçlendirmek, kaza ve can kaybı oranlarını en aza indirmek olduğunu ifade eden Konya İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, “Huzurlu ve Güvenli Trafik” ilkesi doğrultusunda hem örnek teşkil etmesi için hem de yapılan hatalar ve kural ihlallerinin ne gibi sonuçlar doğurduğunu gözler önüne sermek için 2021 yılı Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri görüntülerini paylaştı.
Paylaşılan görüntülerde ilk sırada sürücü kusurları yer alıyor. Aşırı Hız, Geçiş Önceliğine Uymama, Şerit İzleme, Değiştirme ve Takip Mesafesi gibi kurallara uymamanın birçok kazaya sebep olduğunu ve birçok cana mal olduğunu gözler önüne seriyor.
KAZAYA NEDEN OLAN HATALARDA İLK “5” SIRA
Kazaya neden olan sebepler arasında ilk sırada aşırı hız yer alıyor. Paylaşılan KGYS görüntülerinde trafik kurallarını tanımayan ve hız limitlerine, kavşaklarda geçiş önceliğine ve takip mesafesine uymayan sürücülerin hem kendi canlarını hem de diğer sürücülerin canlarını hiçe saydığı görülüyor.
Gerçekleşen kazalarda kaza nedenlerine bakıldığında;
1. Aşırı hız
2. Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak
3. Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak
4. Dönüş kurallarına uymamak
5. Takip mesafesine uymamak yer alıyor.
TAKİP MESAFESİ KAZALARIN ÖNÜNE GEÇMEDE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR!
Kazaya sebep olan nedenlere bakıldığında takip mesafesi 5. sırada yer almasına rağmen aslında tüm kazalarda büyük bir etken olarak görülüyor. Yetkililer tüm kurallara uyulması gerektiği gibi takip mesafesine de daha çok özen gösterilirse aslında bütün kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.
ARAÇ TAKİP MESAFESİ KAÇ METREDİR?
Bu durum; şartlara, aracın özelliklerine ve seyahat yaptığınız yere kadar pek çok duruma bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden takip mesafenizi aracınızın özelliklerine, seyahat ettiğiniz yolun vaziyetine ve hava durumuna göre ayarlamanız önemlidir. Örneğin sağanak yağışlı, yoğun sisli havalarda ve aydınlatmanın yetersiz kaldığı gece yolculuklarında hızlı bir sürüş yapmıyor olsanız bile takip mesafenize dikkat etmeniz gereklidir. İşte 'araç takip mesafesi ne kadar olmalıdır' ve 'öndeki aracı takip mesafesi ne kadardır' sorularının cevaplarına birkaç örnek;
Takip mesafesini belirlerken uygulayabileceğiniz en basit yöntemlerden biri de 2 saniye kuralıdır. Örneğin önünüzdeki aracın herhangi bir noktadan geçişinde normal bir hızla içinizden 1, 2 diye saydığınızda, siz de o noktaya varmış oluyorsanız doğru bir mesafede ilerliyorsunuz demektir. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden kısa sürede varıyorsanız hız limitinizi düşürmeniz gerekir. Ancak bu 2 saniye kuralı, daha önce de bahsettiğimiz hava şartları ve yolun vaziyeti gibi durumlarda 6 saniyeye kadar çıkmaktadır. Görüş yetersizliği olan kavşaklar, okul ve yaya geçitleri, iki yönlü ve çift şeritli tüneller takip mesafesi kuralına zorunlu olarak uymanız gereken yerlerden bazılarıdır.