Baharın müjdecisi olarak bilinen ve endemik türler arasında yer alan kardelenler, Antalya’nın Akseki ilçesindeki karların eridiği puser yaylasını şenlendirirken, öbek öbek kar birikintilerinin arasından boy veriyor.
"Torosların gelinliği" diye nitelenen kardelen çiçekleri, karların erimesiyle topraktan çıkmaya başladı.
Bilimsel adı "Galanthus" olan nergisgiller familyasından kardelen karların erimesi ve havaların ısıması ile kendini gösterdi. Endemik türler arasında yer aldığı için soğanının zaman zaman sökümü yasak olan kardelenler, kar beyazı rengiyle görsel şölen sunuyor. Kar beyazına meydan okuyacak kadar beyaz renkte olan kardelenler, toprağın altındaki soğanından aldığı güçle sıfırın altında 15 derece kadar dayanabiliyor. Bahar rüzgarı estiren, zarafetiyle kendisine hayran bırakan kardelenler, süs bitkisi olarak değerlendirilmesinin yanı sıra soğanı da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.
"Kardelen çiçeği toprağın alttan ısınması ile çıkmaya başlar"
Fotoğrafçı ve Doğasever Mustafa Ünal - Fahri Kubilay geçen yılın aynı döneminde kar kalınlığının çok yüksek olduğunu söyledi. Vaktini doğada geçirdiğini anlatan Kubilay "Her yıl şubat ayının ortasında gelerek toros dağlarının bu bölgesinde kardelenlerin fotoğrafını çekmek bizim için son derece keyifli bir gelenek. Bu yıl Şubat ayının 27 sinde Kardelenlerin karın altına açtığını görmek çok güzel.