banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bakan Dönmez müjdeyi verdi: Esnafın faturalarına indirim yapılacak

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, elektrikte indirimli tarifenin yolda olduğunu açıkladı. Dönmez esnafa da müjdeyi duyurdu. Dönmez "Esnafın bugünkü mevcut fatura tutarından yaklaşık yüzde 25 indirim olacak gibi görünüyor" açıklamalarında bulundu. 

17 Şubat 2022
Bakan Dönmez müjdeyi verdi: Esnafın faturalarına indirim yapılacak

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, elektrikte indirimli tarifenin yolda olduğunu açıkladı. Dönmez esnafa da müjdeyi duyurdu. Dönmez "Esnafın bugünkü mevcut fatura tutarından yaklaşık yüzde 25 indirim olacak gibi görünüyor" açıklamalarında bulundu.
Bakan Dönmez, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından satır başları;

Dün Kabine toplantısında bunlar enine boyuna müzakere edildi. Mevcut durumun vatandaşlarımızı zora soktuğunun biz de farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız toplantıdan sonra birkaç adım atılacağını söyledi. Bu konuda kafalarda zaman zaman sorular oluşuyor. Sizin sayacınız 30. değil de 31. ya da 32. günde okunursa 224 kilovatsaat oluyor. Vatandaşın lehine olacak çalışmayı yapıyoruz.

ELEKTRİKTE İNDİRİMLİ TARİFE YOLDA
Dernek ve vakıfların yöneticileri abonesi oldukları elektrik dağıtım şirketlerine gidip durumlarını bildirecekler. Dağıtım şirketlerine başvuracak. İstisnasız bütün dernek ve vakıflar bu uygulamadan yararlanacaklar. Ticarethane grubunda yer alan esnaf ve zanaatkarlar için de konuttakine benzer bir indirimli tarife üzerinde çalışmaya başladık. Bu konuda çalışma sürüyor. Hem ticarethane hem de konutlarda yeni tarife için amacımız çalışmayı 1 Mart'a kadar bitirmek. Esnafın fatura tutarından muhtemelen yüzde 25 indirim olacak.

SORUN ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETLERİNDE
Sorun elektrik üretim maliyetlerinin artması. Peki niçin arttı. Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Doğal gazımızın yüzde 99'unu yurt dışından ithal ediyoruz, petrolün yüzde 92'si, elektrik üretiminde kullandığımız önemli bir kısmını yurt dışından ithal ediyoruz. Ürettiğimiz elektriğin yarısı dış kaynaklı olmaktadır. Doğal gaz ve kömür. Doğal gaz fiyatları son bir yılda 10 katı aşan bedelleri gördü. Sadece Türkiye değil şu anda enerjide dışa bağımlı tüm dünya ülkelerinin böyle bir sorunu var. Avrupa'da Asya pazarlarında var. Maliyetlerle yüzleşiyorlar.

5000 LİRALIK DESTEK
Akaryakıt piyasası var, ÖTV'yi almamak suretiyle 65 milyar liralık katkı sağlanmış oldu. Toplamda 100 milyar liralık bir rakamdan bahsediyoruz. Hanehalkı bazında baktığımızda 5000 liralık destek oldu. Bu yıl ne olacak? Bu yıl da bu destek miktarı bundan daha az olmayacak. Rakamlar, Hazinemizin yüklenmiş olduğu bedelin geçtiğimiz yıldan daha fazla olacağını gösteriyor. Zorunlu olarak bu artan maliyet tüketicilere de yansıdı. Tüm artış maliyetini Hazine üzerinde bıraktığımızda devletin vatandaşına her alanda yaptığı hizmet ve yatırımlar var. Eğitim, sağlık, savunma... Tamamı itibarıyla baktığımızda bütçenin tüm imkanlarını enerji sübvansiyonlarına ayırmak çok da doğru değil

Kapatby ReklamStore

"FİYATLAR GEVŞEYİP GERİ GELECEK"
Elektrikte satış büyüklüğü 500 milyar lira, aynı oranda doğal gazda var. Elektrikte yüzde 50'sini devlet üstüne alsa 250 milyar lira eder, doğal gazda da aynı şekilde. Rakamların büyüklüğü vatandaşların dikkatini çekecektir. Sorunun kaynağı yurt dışındaki Fiyat artışları. Bu böyle devam eder mi? Bizim beklentimiz fiyatların gevşeyip geri geleceği. Bu sadece enerji ürünlerinde yaşanmadı, emtialarda da oldu. Küresel anlamda gıda fiyatlarında da oldu. Yıllarca yıllık enflasyonu yüzde 1-2'yi geçmeyen Batılı gelişmiş ülkelerde enflasyon iki hanelere gidiyor, ÜFE'leri iki haneleri çoktan geçti. En kısa sürede bunu aşacağız.

DAR GELİRLİ AİLELERE ISINMA YARDIMI
Yıllık 450 ile bin 150 olarak ısınma yardımı olacak. 4 milyon hane ısınma yardımından yararlanacak. Bunlar dar gelirli ailelerimiz olacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.