Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın Türk bayrağına sarılı cenazesi, Baykar Milli SİHA/İHA Sistemleri Ar-Ge ve Üretim Tesisi'ndeki törenin ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Fatih Camisi'ne getirildi.
https://www.youtube.com/watch?v=N84AU1ljTKA
Milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar vefat etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özdemir Bayraktar'ın milletimize yaptığı eşsiz hizmetler asla unutulmayacak
Cami avlusunu dolduran yakınları ve sevenleri tabutu başında Bayraktar'a dua ederken, eşi Canan, çocukları Haluk, Ahmet ve Selçuk Bayraktar ile gelini Sümeyye Erdoğan Bayraktar taziyeleri kabul etti.
Bayraktar için Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.
Cenaze namazına, Özdemir Bayraktar'ın yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski Başbakan Tansu Çiller, eski bakanlar Berat Albayrak, Veysel Eroğlu, Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ankara Valisi Vasip Şahin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile vatandaşlar katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
"Özdemir ağabeyi biz çok öncesinden beri tanırız, ülkesine ve milletine sevdalı, ülkesi ve milleti için hayalleri olan, hedefleri olan bir büyüğümüz ama bu hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirmek için de hem kavli hem de fiili duasını bir an geri bırakmayan, ölümüne, sonuna kadar hem bu dünyası için hem de ahireti için çalışan bir büyüğümüz. Biz buna şahidiz. Cumhurbaşkanı'mızın büyük ve güçlü Türkiye davasına, yerlilik ve millilik sevdasına ve milli teknoloji hamlesine çok güçlü şekilde omuz veren bir dava adamı aynı zamanda. Resulullah'ın hadis-i şeriflerinden sadece bir tanesine değil, üçüne mazhar olan -Biz buna şahitlik ediyoruz, inşallah da öyle olacak dua ediyoruz bunun için- bir mümin. Hem arkasından hayrı devam eden iyilikler, geliştirdiği teknolojiler, yaptığı, geliştirdiği ürünler, Karabağ'da ve Türkiye'de Diyarbakır'daki annelerin duaları, Libya'daki dualar, Suriye'deki, Irak'taki mazlumların duaları inşallah hep arkasından devam edecek. İstifade edilen bir ilim, sadece kendi evlatları değil, yüzlerce binlerce gence ve mühendise bunu aktaran, bunun devam edeceğine hepimizin de şahit olduğu bir ilim. İnşallah bunun da hayrı amel defterinde açık olarak devam edecek. Buna da şahidiz. Tabii ki yetiştirdiği evlatlara da biz şahidiz, yani bu davayı Cumhurbaşkanı'mıza verdiği omuzu çok daha güçlendirerek bir sonraki nesillere taşıyacak hayırlı ve salih evlatlar olduğuna. İnşallah Cenabıhak, cennetine nail eyler. Mekanı cennet olsun."
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de Özdemir Bayraktar'ın milli ve yerli savunma sanayisinin gelişmesine çok önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Ürettikleri İHA ve SİHA'ları, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak her yerde başarı onur ve gururla kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini belirten Güler, bu değerli hizmetlerin her zaman saygıyla ve hürmetle anılacağını ifade ederek, Bayraktar'a Allah'tan rahmet diledi.
"Dosdoğru yaşadı, asla eğmedi, bükmedi, bildiği yoldan asla sapmadı"
Özdemir Bayraktar'ın oğlu Selçuk Bayraktar da duygularını şu şekilde dile getirdi:
"Babam bizler için canımızdan kıymetli. Bir tarafta babamızdı, bir tarafta arkadaşımızdı, ağabeyim, kardeşim, bizler için öyleydi, aynı zamanda rehberimizdi, ilham kaynağımızdı, kılavuzumuzdu, en yakın dava ve yol arkadaşımızdı bu yolda. İnsansız Hava Araçları yolculuğuna çıktığımızda, ülkemizin tam bağımsızlığı için, 'Yapılamaz.', 'Asla bizler yapamayız, ancak yabancılar yapabilir.' denildiği dönemde en ufağından başlayarak ve hatta 'Siz bu sistemin çarklarına uymadan asla yol alamazsınız.' denildiği dönemde inandığı doğruda, bildiği hak yolda dosdoğru, dimdik giderek herkesin inadına, tüm sistemin inadına bugün 20 senede Allah'ın izniyle ülkemizi bu alanda dünyada lider ülkelerden biri haline getirdi. Asla inandığı yoldan, doğrudan, dürüstlükten, namustan zerre ödün vermeden bunu gerçekleştirdi ve hepimize bu ruhu aşıladı babam."
Selçuk Bayraktar, babasının evlatlarına, ekibine, Milli Teknoloji Hamlesi'ne, Türkiye'nin tam bağımsız yarınları için gönül veren yüzbinlerce gence aşıladığı en büyük değerin bu olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:
"Dosdoğru yaşadı, asla eğmedi, bükmedi, bildiği yoldan asla sapmadı. Bunun yanında ilk günden itibaren sancağın konulduğu yere yani iş yerine, yani araziye dedi ki 'Benim yatacak yerim yok, ancak burada yatıp kalkarım.' Son nefesine kadar, hastaneye götürdüğümüz son 3 ay önceki döneme kadar, hatta hastaneden arada çıkıp yine iş yerine geldi, iş yerinde yatıp kalktı, annemle birlikte, bizlerle birlikte. Bizler de ben de evlenene kadar iş yerindeydim, o asla sancağı bırakmadı. Bugün de sabah hepimiz onu, ülkemizin akamete uğratılmış Milli Teknoloji Hamlesi'ndeki, havacılıktaki akamete uğratılmış serüveninin yeniden doğduğu yerden, yani onun evinden yani mücadele hattının merkezinden uğurladık. Biz inanıyoruz ki onun açtığı yolda nice eserler çıkacak. Bizler bu yolda hayatımızın sonuna kadar aynı şekilde, aynı değerlerle, dosdoğru devam edeceğiz."
Cumhurbaşkanlığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da cenazeye çelenk gönderdi.
Özdemir Bayraktar'ın tabutuna, cenaze aracına taşındığı sırada TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve bakanlar da omuz verdi.
Kurtulmuş: Büyük bir iz bıraktı
Törene katılan AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, gazetecilere, Bayraktar'ın her zaman Türkiye'nin ve milletin iyiliğini isteyen, son derece yardımsever, fevkalade samimi, iyi bir insan, iyi bir Müslüman olduğunu anlattı.
Kendisi Fazilet Partisi İl Başkanıyken, Bayraktar'ın il müfettişi olduğunu, siyasette de beraber çalıştıklarını dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Her zaman bir dostumuz, bir büyüğümüz, bir abimiz, hayatını Türkiye'nin bağımsızlığı mücadelesine vermiş olan birisiydi. Yokluklar içinde, zorluklar içinde 50 bin tane engel çıkarılmış olmasına rağmen Türkiye'nin İHA'larının ve SİHA'larının küresel bir marka olmasını temin etti, öncülük etti, fedakarca çalıştı. Nice tehditler aldı, nice zorluklar içinde mücadele etti, yılmadı. Özdemir ağabey gibi böyle yürekli, cesur, vatansever, korkmadan, yılmadan mücadele eden bir öncü olmasaydı belki bugün Türkiye İHA'larına, SİHA'larına ulaşamayacaktı. Büyük bir iz bıraktı, görevini yaptı ve bu dünyadan göçtü. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun."
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Türkiye'nin büyük bir değerini kaybettiğini belirterek, "Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Başta evlatları Selçuk, Ahmet, Haluk beyler olmak üzere tüm aile efradına, yakınlarına, hepimize, Türkiye'ye baş sağlığı diliyorum." dedi.
Türkiye için yaptıklarından dolayı Özdemir Bayraktar'a teşekkür eden Destici, sözlerini şöyle tamamladı:
"Rahmetli Muhsin Başkanın sağlığında kendisiyle konuşma, tanışma fırsatı bulmuştuk. Tabii o zamanlar Türkiye'nin imkanları bu kadar yoktu. Daha doğrusu girişimcilere bu kadar fırsat verilmiyordu, bu kadar desteklenmiyordu da... Bu konuda serzenişleri de olmuştu ama hiçbir zaman mücadelesinden, azminden vazgeçmedi. İnanıyorum ki evlatları, devraldıkları bayrağı daha da ileriye taşıyacaklar. Savunma sanayimiz başta olmak üzere Türk sanayisine büyük katkı sağlayacaklar."
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir: Büyük bir değeri kaybettik
Cenaze töreninde merhum Bayraktar'a ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, "Allah rahmet eylesin. Hepimizin başı sağ olsun. Büyük bir değeri kaybettik ama bıraktığı azim ve kararlılık, bir şeyin nasıl yapılacağının azmi ve yılmazlığın temsilcisi, önderi oldu. Allah gani gani rahmet eylesin." diye konuştu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal da "Allah'tan rahmet diliyorum, kendisine ve tüm Milli Teknoloji Hamlesi'nin dostlarına sabırlar diliyorum. Kendisini tanıdığım süre boyunca gördüm ki Türkiye'de teknolojinin kullanımından daha çok; tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi için örnek insanlardan birisiydi. TÜBİTAK ile ilgili değerlendirmeleri birçok insandan alırım ama ondan aldığım birçok şey insanları dinlemek üzerineydi. Kendisini her dinlediğimde birçok şey öğrendim ve bu benim için çok kıymetli." ifadelerini kullandı.
Mandal, Bayraktar'ın arkasında çok önemli bir iz bıraktığına vurgu yaparak, "Başta değerli oğulları Haluk Bey ve Selçuk Bey, onun ötesinde TEKNOFEST'te yetişen bütün gençlik, onun başlatmış olduğu Milli Teknoloji Hamlesi'nin fertleri olarak bu süreci artık ülkemizde yerli ve milli teknoloji yapabilir noktasında. Kendisi belki savunma sanayisinde örnek oldu ama şu an oluşturduğu etki tüm teknolojilere emsal niteliğinde." dedi.
"Yakın tarihimizi değiştiren işlere imza attı"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise şunları kaydetti:
"Biz kendisiyle İkitelli'de aynı sitede komşuyduk, o vesileyle bizim ofisimizi de ziyarete gelmişti. Bir saatlik sohbetimizde özellikle 90'lı yıllarda insansız hava araçlarıyla, bu teknolojiyi ülkemize kazandırmak için yaptığı mücadeleyi bize anlatmıştı. Merhum Başbakanımız Necmettin Erbakan hocamızla olan bir diyaloğundan bahsetmişti, çok etkilenmiştim. Bu teknolojiyi ülkeye kazandırmak için verdiği mücadeleleri anlatınca Erbakan hocamız kendisine, 'Özdemir Bey, sistemin önünden geçen borular var ve onların önünde de tıkaçlar var, senin de, benim de görevim o tıkaçları patlatmak' demiş. O da 'evet, ben o tıkaçları patlattım ama iki tane de aort damarı patlattım bu sebepten' diye cevap vermiş. Erbakan hoca da 'çektiğin sıkıntıları biliyorum ama senin bu işi yapman farzı ayndır' demiş. Allah rahmet etsin ikisine de, iyi ki de vazgeçmemiş ve yakın tarihimizi değiştirecek işlere imza atmışlar."
"Tam bir teknoloji meraklısıydı"
Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, "Rahmetlinin en önemli özelliği kul hakkından çok korkardı. Kılı 40 bin yaran bir insandı. 10 sene ortaklık yaptık, hiçbir zaman kendi hakkını savunmadı, hep ortağının hakkını savundu. Başı darda olan herkese, elinde ne var ne yok bakmadan yardıma koşardı. Tam bir teknoloji meraklısıydı, sadece faaliyet gösterdiği alanda değil her alanda. Kalp rahatsızlığı vardı, bir kalp doktoru kadar hastalığı öğrenmişti." şeklinde konuştu.
Okyay, Bayraktar'ın, yeri kesinlikle dolmayacak bir insan olduğunu ifade ederek, "Ülkeye hizmetleri artık herkesin malumu. Bıraktığı en büyük mirası ismi ve yaşantısıdır. Tam bir vatansever. Milli duyguları bu kadar güçlü çok az insan vardır. Gerçek milliyetçidir, sözde bırakmayan, hayatında uygulayan, yaptığı hizmetlerle bunu gösteren bir insandır. Son derece mütevaziydi, yeri dolmayacak çok yakın bir dostumu ve büyüğümü kaybettim. Mekanı cennet olsun." dedi.
Eski bakanlardan Faruk Nafiz Özak da "Milletimiz çok değerli bir evladını kaybetti. Hep vatana millete hizmet için çalıştı, heyecanıyla bize yaptıklarını anlatmaya çalıştı video ile. Her videosunun sonunda mehter marşı vardı. Yerli ve milli anlayışını yansıtan çok değerli insanlardan biriydi. Bugün eserleri Türkiye'nin, gerçekten dünya ölçeğinde ilk 5'e girmesini sağladı. Onun bu mücadelesini geride kalan torunları, evlatları, kardeşleri sürdürecektir. Ne mutlu kendisine ve ailesine..." ifadelerini kullandı.
Bayraktar'ın cenazesi Fatih Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Sarıyer'deki Garipçe Köyü Mezarlığı'na getirildi.
Özdemir Bayraktar'ın eşi Canan Bayraktar, Selçuk Bayraktar'ın eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Bayraktar'ın yakınları mezarlık girişinde kurulan alanda taziyeleri kabul etti.
Bayraktar'ın cenazesi dualar eşliğinde defnedildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, milletvekilleri, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, BAYKAR çalışanları ve Bayraktar'ın yakınları aileye taziyede bulundu.
Özgeçmiş
Milli SİHA'ların öncü ismi, girişimci, yüksek mühendis ve sanayici Özdemir Bayraktar, ülkenin tam bağımsızlığı için hayatını, sağlığını ve varlığını Milli SİHA'lara adadı.
1949 yılında aslen Trabzon Sürmeneli olan Balıkçı Lütfi Reis'in oğlu olarak Sarıyer'in Garipçe köyünde dünyaya gelen Bayraktar, Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu.
1967'de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne giren Bayraktar, başarılı bir eğitim döneminin ardından 1972 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz'ün araştırma asistanlığı görevini yürüterek içten yanmalı motorlar konusunda yüksek lisans çalışmasını tamamladı.
Türkiye'nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen birçok fabrikanın (Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel vb.) kuruluş ve yeni yatırımlar aşamasında teknik yönetici görevlerinde çalıştı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezunu olan ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nda bilgisayar programcısı olarak çalışan Canan Bayraktar ile dünya evine girdi. Özdemir ve Canan Bayraktar çiftinin bu evlilikten Haluk, Selçuk ve Ahmet adında 3 çocukları dünyaya geldi.
1984 yılında otomotiv sektörüne yönelik yerlileştirme çalışmalarına katkı sunmak maksadıyla Baykar Makina'nın kuruluşunda yer aldı. Tek bir matkap makinası ile kurduğu Baykar'da hassas talaşlı imalat sektörüne yönelik birçok özgün makina tasarımı ve imalatı, parça işleme aparat tasarım süreçlerini yönetti.
Baykar'ın milli ve özgün İnsansız Hava Aracı teknolojisi geliştirmesi atılımında öncü rol üstlenen Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarım aşamasından prototip aşamasına, imalat aşamasından yatırım planlamasına kadar her aşamada aktif ve lider olarak yer aldı.
Baykar tarafından TSK için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005-2009 arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde askerler ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalara liderlik yaptı.
Özdemir Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'ya karakterini veren özgün tasarımların da sahibidir. Hayatı boyunca sahip olduğu mühendislik yeteneğini her zaman güncel teknolojilerle harmanlayan Bayraktar'ın çalışma hayatındaki azmi, kararlılığı, inancı ve geliştirme şevki her zaman örnek gösterildi.
Bayraktar, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'ların Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunduğu katkı nedeniyle 2021'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı'na layık görüldü.
Özdemir Bayraktar, dün 72 yaşındayken hayata veda etti.