Kiraya güç getiremeyen ve ev sahibi de olamayan dar gelirli vatandaş bir çıkış yolu ararken, konut krizinin ne zaman biteceği merak ediliyor. Millî Gazete’ye konuşan Gayrimenkul Analisti Hatice Kolçak, “Gidişat, konut fiyat artışının ve kira artışlarının enflasyonun üzerinde olmayı sürdüreceğini gösteriyor. Enflasyon karşısında mağdur olan vatandaşın geliri enflasyon kadar artmayınca konut krizi de giderek büyüyor” dedi.
Dövizde önü alınamayan artış ve ekonomik kriz Türkiye’de ciddi bir konut krizinin patlamasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıla oranla konumuna bağlı olarak kira fiyatları yüzde 35-50 arasında yükselirken, konut satışları da dibe vurdu. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerde yüksek kira fiyatlarından isyan eden vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumda. Ev almanın neredeyse imkânsız olduğu konut piyasasındaki artışlar Merkez Bankası istatistiklerine de yansıdı. İnşaat sektöründeki maliyetlerin artmasına bağlı olarak Merkez Bankası’nın paylaştığı verilere göre “Konut Fiyat Endeksi” her yıl ortalama yüzde 31 artıyor.
“KİRALAR, BÖLGESİNE GÖRE YÜZDE 35-50 ARASI ARTTI”
Konut kriziyle ilgili Milli Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Analisti Hatice Kolçak, konut sektöründe rekor artışların yaşandığını belirterek, “Son üç yıldır yeterince konut üretiminin yapılmaması ve geçen yıl tarihi düşük seviyelerde konut kredisinin kullanımı ile oluşan yüksek talep sonucu elimizde ki konut stoku eridi. Normalleşme, öğrencilerin dönüşü, göçmenler ve tayinlerle beraber her yıl talebin yüksek olduğu Ağustos, Eylül aylarına geldiğimizde de kira fiyatları rekora koştu. Kiralar, bölgesine göre yüzde 35- 50 arası arttı. Yeni kiraya verilen evlerde fiyatlar yüksek oranda artınca eski kiracıların ödedikleri kira rakamları ile yeni kiraya verilen konut kiraları arasında makas oranı büyüdü. Mülk sahipleri bu sefer de ‘ya kiranı artır ya da çık’ baskısı yapmaya başladı” ifadelerini kullandı.
EV ALAMAYANLARIN SAYISI ARTIYOR
Hatice Kolçak, “Yabancılar 250 bin dolar ile konut aldıklarında TC vatandaşı oluyor. Fiyat artışının önüne geçmek için bu rakamın 1 milyon dolar olması gerekiyor acil olarak. En azından yeni konutlar piyasaya sürülene kadar bunun yapılması lazım. Zaten daha 4-5 sene önce 1 milyon dolar idi. Öte yandan konut kiralamalarda göçmenlerin etkisi unutulmamalı. Kiralık talebinde yabancı ve göçmenlerin önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Bu gidişat konut fiyat artışının, kira artışlarının enflasyonun üzerinde yükselmeye devam edeceğini gösteriyor. Enflasyon karşısında mağdur olan vatandaşın geliri enflasyon kadar artmayınca konut krizi de giderek büyüyor” diyerek alt ve orta gelirliler için ev sahibi olmanın giderek zorlaştığını vurguladı.
“KİRA FİYATLARI ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE ARTTI”
Vatandaşın sorunlarına da dikkat çeken Hatice Kolçak, “Konut fiyatlarında durdurulmaz artış şimdiler de kira fiyatlarının enflasyonun çok üzerinde arttı. Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’ne göre yıllık yüzde 31 konut fiyatlarında artış var. Aylık yüzde 2’nin üzerinde artış olduğunu açıklayan Merkez Bankası, Konut Fiyat Endeksi üzerinden bir hesap yaptığımızda enflasyonun çok üzerinde fiyatlarda bir artış olduğunu görüyoruz. Aynı şey kiralama için de geçerli. Fiyatların artmasında başka önemli bir neden de inşaat malzeme maliyeti. TÜİK verilerine göre inşaat sektöründeki maliyetler yıllık yüzde 45’lere dayanmış durumda. Fiyat artışının önemli bir nedeni de dünyada artan emtia fiyatları” şeklinde konuştu.
milligazete