banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Gübrede fahiş fiyat artışına TÜİK sansürü!

Çiftçinin en önemli girdisi olan gübre fiyatları, son bir yılda yüzde 150-200 arasında arttı. TÜİK ise son açıkladığı verilerde, gübredeki son bir yıllık fiyat artışını sadece yüzde 62 olarak gösterdi 

21 Eylul 2021
Gübrede fahiş fiyat artışına TÜİK sansürü!

Milli  Gazeteden  Muhammed Vefanın haberinde TÜİK’in gübre fiyatlarındaki sansürüne çiftçiden tepki geldi. Ziraat mühendisi Faik Toy, TÜİK’in nereden gübre aldığını çiftçiyle paylaşması gerektiğinin altını çizerek, “DAP gübresi ton fiyatı geçtiğimiz yıl 2 bin 400 TL’ydi, şu an 6 bin 500 TL. 20-20 taban gübresi geçtiğimiz yıl 1.700 TL’ydi, şu an 4 bin 200 TL. Üre gübresi geçtiğimiz yıl 1.800 TL’ydi, şu an 4 bin 600 TL. TÜİK’in öncelikle bu artışı hesaplaması gerekiyor” dedi.

Tartışmaların odağında bulunan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), açıkladığı verilerle tepki toplamaya devam ediyor. Son üç yıldır ekonomide yaşanan kriz, döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve Kovid-19 pandemisiyle birlikte neredeyse tüm ürünlerde fiyatlar tavan yaptı. Söz konusu durum tarım sektörü başta olmak üzere birçok sektörü derinden etkilerken TÜİK, açıkladığı rakamlarla adeta gerçekleri sansürlüyor. Çiftçinin en önemli girdi maddesi olan gübre fiyatları son bir yılda yüzde 150-200 arasında artarken, TÜİK son açıkladığı tarım endeksiyle gübredeki son bir yıllık fiyat artışını sadece yüzde 62 olarak gösterdi. TÜİK’in gübre fiyatlarındaki sansürüne çiftçiden tepki gecikmedi. 

Advertisement
“TÜİK ÖNCE BU GÜBRELERİ HESAPLASIN”
Ziraat mühendisi Faik Toy, gübre fiyatlarındaki artışın TÜİK’in açıkladığı rakamların çok üstünde olduğunun altını çizerek, “DAP gübresi ton fiyatı geçtiğimiz yıl 2 bin 400 TL’ydi, şu an 6 bin 500 TL. 20-20 taban gübresi geçtiğimiz yıl ton fiyatı 1.700 TL’ydi, şu an 4 bin 200 TL. Üre gübresi geçtiğimiz yıl 1.800 TL’ydi, şu an 4 bin 600 TL. Bu üç gübre çiftçimizin en fazla kullandığı gübredir. TÜİK’in öncelikle bu artışı hesaplaması gerekiyor” dedi.

“TÜİK GÜBREYİ NEREDEN ALIYOR, ÇİFTÇİYE DE SÖYLESİN”
TÜİK’in nereden gübre alarak hesap yaptığını soran Toy, “TÜİK gübreyi nereden alıyor, bizle paylaşmasını istiyoruz. TÜİK’in yüzde 62’lik artışla açıkladığı gübreyi bizle paylaşırsa çok memnun oluruz. TÜİK neye göre hesaplıyor; çiftçi bayiye gidiyor ama bulamıyor. Gıda fiyatlarının artmasının temel sebebi gübre fiyatlarındaki artıştır. TÜİK bizle yanıltıcı bilgiler paylaşmaya devam ederse fiyatların düşmesine engel olmaz” ifadelerini kullandı.

“GELECEK YIL FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”
Edirne’de çiftçilik yapan ve daha önce gübre fiyatlarındaki artışıyla ilgili Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunan Murat Aladağ, “TÜİK rakamlarla oynuyor. Açıklanan artış gerçek piyasayla bir bağlantısı yok. Rakamlar yüzde 150-200 arttı. Böyle devam ederse; Türkiye gıda konusunda gelecek yıl ciddi sıkıntı çekecek. Gübre kullanılmadan ürünler yetişmiyor. Bu da gelecek yıl fiyatları tavan yapacak. Çiftçiler ürün ekemeyince fiyatlar yüksek olacak. Durum bundan ibarettir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.