banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Alıç Sirkesinin Faydaları / Alıç Sirkesi Neye İyi Gelir?

Alıç Sirkesinin Faydaları / Alıç Sirkesi Neye İyi Gelir? 

19 Eylul 2021
Alıç Sirkesinin Faydaları / Alıç Sirkesi Neye İyi Gelir?

Halk arasında yemişen de denilen ve kayalık bölgelerde yetişen alıcın faydaları saymakla bitmiyor. Sadece meyvesi değil alıç sirkesi de pek çok hastalığa şifa dağıtıyor…

Gülgiller familyasından olan, bodur ve dikenli bir gövdeye sahip olan alıç meyveleri sonbahar aylarında sarı ve kırmızı renklerle ağaçları süslüyor. Ağızda bıraktığı hafif ekşi tadı ile birlikte alıcın faydaları da bu nadide meyveye olan talebi artırıyor…

ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI

Alıç meyvesi içerdiği pek vitamin ve mineral ile sağlığa sayısız katkıda bulunuyor. Sokak aralarında ipe dizilerek satılan ve eski nesillerin daha çok bildiği alıcın faydalarını yazımızda bir araya getirdik…

Bağışıklığı güçlendirir

Tam bir C vitamini deposu olan alıç, özellikle soğuk havalarda bağışıklığın güçlenmesine büyük katkı sağlar. Bununla birlikte, antioksidan açısından da zengin olan bu küçük meyve beyaz kan hücrelerini aktifleştirir, vücutta biriken tehlikeli toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Kolesterol ile mücadele eder

Kötü kolesterol oranı sağlığı tehdit ederken, bununla savaşmanın en iyi yollarından biri de alıç tüketimidir. Kötü kolesterolü ortadan kaldıran alıç iyi kolesterolün de artmasını sağlar. Bu sayede de kalbi korur, göğüs ağrılarını yok eder.

Yaşlanma belirtilerini azaltır

Cildin parlaklığını koruyan alıç meyvesi, yaşlanma belirtileri azaltır. Antioksidan kaynağı olduğunu daha önce de belirttiğimiz bu küçük kahraman, sağlık için tehdit oluşturan serbest radikalleri yok eder. Bu özelliği ile de tam bir yaşlanma karşıtıdır.

Kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olur

Alıç, yapısında bol miktarda flavonoid barındırır. Flavonoidler ise insan kalbini koruyan ve kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olan maddelerdir. Aynı zamanda alıç meyvesi, damarların iç yüzeyinde pıhtı oluşumunu engeller.

Kanseri önlemede etkilidir

Sağlığı tehdit eden serbest radikallerle adeta bir asker gibi savaşan alıç, bu zararlı maddelerin neden olduğu kansere ve diğer ölümcül rahatsızlıklara karşı etkilidir.

alic-sirkesi.jpg

ALIÇ SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Alıç meyvesinin faydaları üzerine konuşmuşken, alıç sirkesini es geçmek asla olmaz. A, B1, B2 ve C vitaminleri içeren alıç sirkesi, antioksidan özelliği gösteriyor, vücuttaki ödemi atmaya yardımcı oluyor ve idrar söktürüyor.

Aynı zamanda, stresin giderilmesine yardımcı olan alıç sirkesi, stres anında yükselen kan basıncını düşürüyor…


ALIÇ SİRKESİ MALZEMELERİ

1 buçuk kg alıç

1 çay bardağı elma ya da üzüm sirkesi

4 lt su

5-6 tane nohut

1 yemek kaşığı kaya tuzu

ALIÇ SİRKESİ YAPILIŞI

Alıçları bol su ile yıkayın, kurtlu olanları ayırın. (Alıç doğal ortamda yetiştiği için, ağaçlarda kurda karşı ilaç kullanılmaz, bu nedenle de kurtlu olma ihtimali fazladır.)

Alıç sirkesini yapacağınız kavanozu yıkayarak, alıçları içine koyun. Üzerini kapatacak şekilde suyu ekleyin. Sirke, nohut ve tuzu de ilave ederek üzerini tülbent benzeri bir bezle kapatın.

Alıç kavanozunu 15-20 gün kadar direkt güneş görmeyen bir yerde bekletin. Alıçları kavanoza ilk koyduğunuz zaman, alıçlar yukarıda su aşağıda kalacaktır. Alıçlar tamamen suyun dibine çöktüğünde alıç sirkeniz olmuş demektir.

Sirkenizin olduğuna emin olduğunuzda yine bir tülbent yardımıyla süzerek cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Böylece uzun süre bozulmadan kullanabilirsiniz.

ALIÇ SİRKESİ KALP DAMARLARINA İYİ GELİR Mİ?

Alıç meyvesinin kalp düzenleyici ve damarları genişletici özelliği vardır. Yine alıç sirkesi de kalbi güçlendirerek, kalp dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Yani alıç sirkesi kalp dostudur demek uygundur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.