banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

1935 C.H.P. Kurultayı ve Seydişehir

1935 C.H.P. Kurultayı ve Seydişehir Tarihçi Ercan Arslan yazdı 

20 Ağustos 2021
1935 C.H.P. Kurultayı ve Seydişehir

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Dördüncü Büyük Kurultayı 9-16 Mayıs 1935 tarihinde Ankara’da toplanmıştı. Kurultaya katılan Konya Saylavları (Milletvekili) Ahmet Hamdi Dikmen, Ali Muzaffer Göker,Ali Rıza Türel, Behire Bediz, Cemal Tekin, Dr.Osman Şevki Uludağ, Kazım Gürel, Kazım Okay,Mustafa Halit Üner, Mustafa Eken,Mustafa Ulusan,Naim Hazım Onat,Ressam Şevket Dağ,Tevfik Fikret Sılay idi. Konya Mümessilleri ise Şevki Ergün, Agâh Yalçın (Seydişehir),İkbal Soylu, Rakım Çumralı, Ali Fuat Ünal’dı. Kurultayın açılışı Konya ve kazalarında büyük şenliklerle kutlandı. Parti binaları altı oklu bayraklarla süslendi. Vilayette ve kazalarda halkın dinleyebileceği büyük mahallere hoparlörler konuldu. Okul öğrencilerimarşlar eşliğinde yürüyüş kolları tertip ederek meydanları doldurdu. Konya kazalarındaki nahiye ocaklarından, esnaf odalarından davetliler Konya’da ağırlandılar. Şehir bayraklarla donatıldı. Halkevi de bu coşkunun merkezlerindendi. Askeri bando çalıyor, halka çay ve sigara ikram ediliyordu. Saat 15 te radyolar açıldı ve yüce başkanın büyük söylevi dinlendi. Ordu evi salonunda Konya İlbayı (Vali) Cemal Bardakçı tarafından “Eski Türklerle bugünkü devlet kurumu arasındaki benzerlikler” konulu bir söylev verildi. Kurultaya katılamayanlar memleketin her bir bucağından Reisi Cumhur Mustafa Kamâl Atatürk’e tebrik dolu telgraflar çektiler.Telgraf gönderenlerin isimleri Kurultayın çeşitli fasılalarında okundu.

Seydişehir Çocuk esirgeme Kurumu Başkanı Vehbi Bey, Şarbay (Belediye Başkanı) H.Mehmet Bey, Tayyare Cemiyeti Başkanı Adil Beyler Seydişehir’den Kurultaya telgraf çeken isimlerdi. Kurultayda İllerden gelen Saylavlardan oluşturulan komisyonlar vasıtasıyla yoğun bir çalışma süreci başlatıldı.

Kurultayda Bakan Şükrü Saraçoğlu’nun da hazır bulunduğu oturumda Tüze Bakanlığı ile ilgili dilekler kısmında Seydişehir’de Ağır Ceza Mahkemesi açılması yönünde istek belirtilmişti. Konya Delegelerinin Ankara-Konya arasına bir şose yol yapılması talepleri Kurultayda gündeme gelmiş, kilometresi on beş bin liraya mal olacağı izahatıyla şimdilik yapılamayacağı belirtilmişti. İnsuyu mecrasında başlatılan çalışmaların fenni bir kanal haline getirilip tamamlanması talep edilmiş bu hususun Bakan tarafından ehemmiyetle takip edileceği belirtilmişti. Ayrıca Konya’nın iki kazası için Hükümet Tabibi talep edilmişti. Obruk, Bardas Nahiyeleri ve Cihanbeyli için yaygınlaşan sıtma ile yeniden mücadele istenmekteydi.Cihanbeyli’deki suyun açılması için tetkik yaptırılacağı belirtilmişti. Konya,Kadınhanı ve Akşehir’in pancar ekimiyle ilgili fire, dara talepleri, Hadim’den ticari Anlaşmalardan müstahsillerin zamanında haberdar edilmesi ve Yerköprü Şelalesinden bir an evvel istifade edilmesi istekleri vardı. Konuyu inceletmiş olan Bakanlık şelaleye dair mahalli ihtiyaç için çok fazla,memleket ihtiyacı için çok az kudrette diye izah yapmıştı. Ermenek ve Cihanbeyli’nin harap olan hükümet konaklarının yerine yenilerinin yapılması talep edilmiş, konu yapılacak ülke genelindeki diğer ilçe konakları arasında sırasıyla yapılacağı yönünde karar bağlanmıştı. Reisi Cumhur Mustafa Kamâl Atatürk kendisine çekilen saygı ve ilgi kutlama telgraflarını “Kurultayıma gösterdiğiniz özden duyguya çok teşekkür ederim” diye yazdığı cevabi telgraflarla karşılıksız bırakmamıştı. Kurultay yurt genelini ilgilendiren pek çok konuyu görüşerek, kararlar alarak çalışmalarını 16 Mayısta tamamladı. 17 Mayıs1935 Cuma günü saylavlar ve vilayet delegeleri saat 5’te Ankara Palas’ta Belediyenin çay davetine, saat 9’da Halkevi tarafından verilecek temsile katılacaklardı.18 Mayıs Cumartesi günü ise il delegeleri Kırıkkale askeri fabrikalarını özel trenle giderek gezeceklerdi.

(Ekekon,10 Mayıs 1935,sayfa 2; C.H.P.Dördüncü Büyük Kurultayı Görüşmeleri Tutulgası, Ulus Basımevi, Ankara 1935)

banner205

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.