Aylardır tartışılan ‘Dijital Aşı Sertifikası’ AB Parlamentosu’nda kabul edildi. Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine turistik ziyaretler için vize başvuruları yavaş yavaş açılmaya başladı. Peki, Türkiye bunun neresinde? Türkler bu yaz AB’ye iş ya da turistik amaçlı gidebilecek mi? Aşı kartı nedir, nasıl çıkar? Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş ve Gizem Karakış ‘aşı pasaportu’ ve vize başvurularına dair merak edilenleri yazdı.
HAYAT EVE SIĞAR AŞI KARTI
Hayat Eve Sığar uygulamasında yer alan dijital aşı kartını uçuş sırasında ve varış ülkesinde beyan etmek zorunlu olacak. Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlardan belge almaya gerek olmayacak.
PCR TESTİ ZORUNLU MU?
Gidilecek ülkenin PCR test zorunluluğu olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Örneğin Macaristan ve Bulgaristan için PCR zorunluluğu bulunmuyor.
PCR zorunluluğu bazı ülkelerde 24 saat, bazılarında 72 saat, bazılarında ise 96 saat olarak değişebiliyor.
İzolasyon uygulayan ya da izolasyonu yeni kaldıran ülkeler bulunuyor. Seyahat edilecek ülkenin uygulamalarının önceden araştırılması gerekiyor.
COVID GEÇİRDİĞİNİ BELGELEYEN YARARLANABİLECEK
Macaristan gibi belli ülkelere seyahatlerde “COVID-19 Seyahat Sertifikası”ndan başka COVID-19 geçirdiğini belgeleyenler ikili anlaşmaya göre yararlanabilecek.
Seyahat edecek vatandaşın, vizesi varsa ve COVID-19 geçirdiği için aşı olamadıysa pozitif PCR test sonucundan belli bir süre geçtikten sonra, aşı sertifikası gibi aynı imkandan yararlanabilecek. Macaristan’la yapılan anlaşma bunu kapsıyor.
Türkiye AB uygunluk sürecinde bu belgeyi ilerleyen zamanda ita etmeye başlayacak.
AŞI OLDUKTAN SONRA COVID-19 OLANLAR
İlk doz aşı olduktan sonra COVID-19 geçirenlerin, hastalığı geçirdiğine dair antijen testi ve negatif PCR testi sunması yeterli oluyor.
İki doz aşılarını da olup, COVID-19 geçirenlerin ise, aşı pasaportunu beyan etmeleri yeterli olacak.