banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Türkiye'de yapılan Kovid-19 aşısı hastanede yatışı yüzde 100 engelledi

Türkiye'de yapılan Kovid-19 aşısı hastanede yatışı yüzde 100 engelledi 

03 Mart 2021
Türkiye'de yapılan Kovid-19 aşısı hastanede yatışı yüzde 100 engelledi

banner209

Çinli şirket Sinovac tarafından üretilen Kovid-19 aşısının Türkiye sonuçları açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan son dakika açıklamasına göre; Sinovac aşısının Faz 3 denemelerinde genel etkinliği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak hesaplandı.

AÇIKLAMANIN DETAYLARI

Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı gönüllüler ile yürütülen Faz 3 klinik çalışmasının amacının, Covid-19 pandemisine karşı geliştirilen CoronaVac aşısının güvenliğini ve RT-PCR ile doğrulanmış hastalığa karşı koruyuculuğunu değerlendirmek olduğu belirtildi. Bu çalışmanın çift kör randomize plasebo kontrollü bir klinik çalışma olduğu, yani gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı diğer bölümüne ise plasebo verildiği kaydedildi. Hangi gönüllüye ne yapıldığının gönüllü ve araştırma ekibi tarafından bilinmediğine dikkat çekilerek, "Çalışmanın protokolünde sağlık çalışanları (K-1 Kohortu) ve normal riskli gönüllüller (K-2 Kohortu) olmak üzere iki aşama olarak ve toplamda 12 bin 450 gönüllünün dahil edilmesi planlanmaktaydı. Sağlık çalışanlarından oluşan K-1 kohortuna her 2 aşı uygulamasının 1 uygulaması gerçek aşı olurken, normal riskli gönüllüler bölümünde yapılan her 3 aşı uygulamasının 2 uygulaması gerçek aşı koluna randomize edilmiştir, yani gönüllülere gerçek aşı yapılma ihtimali 2/3'tür" denildi.

YAN ETKİLERİ DE AÇIKLANDI

Çalışma kapsamında acil kullanım kullanım onayı nedeniyle körlemenin ilk olarak 14 Ocak 2021'de sağlık çalışanlarında kırılmaya başlandığı belirtilerek, "Çalışma süresince her iki kolda da ölüme rastlanmamıştır. En sık görülen yan etkiler yorgunluk yüzde 9.8, baş ağrısı yüzde 7.6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2.4 ve lokal yan etkilerden en sık görüleni ise enjeksiyon yerinde ağrı yüzde 1,6. İlk doz aşı sonrası ortanca takip süresi 70 gün, 2'nci doz aşıdan 14 gün sonrası için ortanca takip süresi 42 gündür" ifadeleri kullanıldı.

"YÜZDE 57'Sİ ERKEK, YÜZDE 43'Ü KADIN"

Klinik çalışmanın 14 Eylül 2020 tarihinde ilk gönüllünün dahil edilmesi ile başladığı belirtilerek, "18-59 yaş arası gönüllüler gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere iki ayrı kola dahil edilmiştir. Toplam 24 merkezden 10 bin 216 kişiye en az 1 doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapılmıştır. Bu gönüllülerden 6 bin 648'i gerçek aşı koluna dahil edilirken, 3 bin 568'i plasebo koluna dahil edilmiştir. Plaseboların tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz uygulama yapılmıştır. Dahil edilen gönüllülerin yüzde 57,8'i erkek iken, yüzde 42,2'si kadındır. Ortanca yaş 45'tir" denildi.

BREZİLYA'DA YÜZDE 78, ENDONEZYA'DA YÜZDE 65

Klinik denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da yürüten aşıya, çok sayıda ülkeden "acil kullanım onayı" verilmişti. Brezilya'da aşı çalışmasını yürüten Butantan Enstitüsü, aşının orta/ağır vakalarda yüzde 78, hafif vakalarda ise yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğunu açıklamıştı. Bu oran Endonezya'da yüzde 65 olarak duyurulmuştu.

Türkiye'nin aldığı Sinovac aşısının mutasyonları önlediği açıklandı

MUTASYONLARA KARŞI ETKİLİ

Türkiye'nin de satın aldığı aşının, Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu açıklanmıştı.

Sinovac, aşı üretim kapasitesini artırma kararı aldı

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILIYOR

Sinovac'ın CEO'su tarafından Global Times'a yapılan açıklamada, yıllık Kovid-19 aşısı üretme kapasitesini artırarak, Haziran'a kadar 2 milyar doza çıkarmayı hedefledikleri belirtildi. Firma daha önce, yılda 1 milyar doz aşı üretebileceğini açıklamıştı.

banner208

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.