banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Seydibey çiftçinin malını yere düşürmedi! Konya, patatesin de üretim merkezi oldu

Recep Konuk çiftçinin malını yere düşürmedi! Konya, patatesin de üretim merkezi oldu 

26 Şubat 2021
Seydibey çiftçinin malını yere düşürmedi! Konya, patatesin de üretim merkezi oldu

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, Konya Şeker’in yatırımlarıyla son yıllarda ürün çeşitliliğinde önemli bir mesafe kat etti. Bu yatırımlardan biri de Seydişehir ile Beyşehir ilçeleri arasına kurulan Seydibey Tesisleri oldu.ancarı ve tahıl ürünleri haricinde tarlasına farklı bir ürün ekmeyen bölge çiftçisi, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk liderliğindeki Konya Şeker tarafından Seydibey Tesisleri ile katma değerli bir ürün olan patates üretimiyle tanıştı.

Böylece bir taraftan çiftçinin geliri artarken, diğer yandan da yüzlerce insana istihdam sağlandı. Köyden kente göçün önlenmesine önemli derecede katkı veren Seydibey Tesisleri’nin kuruluşunda patates ürünleri ithalatının azaltılıp, ihracatının artırılması ve cari açığın düşürülmesi amaçlanandı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

2009 yılında Seydibey’in ilk ayağı olan “Dondurulmuş Patates Tesisi” devreye alındı. Tesis kısa sürede dondurulmuş patates sektörünün lideri olarak yüzde 25 pazar payına ulaştı. 2013 yılında ikinci patates üretim hattı devreye girerek kapasite yüzde 120 artırıldı. İkinci üretim hattı ile ülkemizde ilk defa kaplamalı patates üretimi yapıldı.

Yıllık 70 bin ton mamul ürün üretim kapasitesine sahip olan tesis, çift üretim hattı ile bu alanda Türkiye’nin en büyüğü oldu.

Dünyada sayılı tesiste bulunan teknolojiler ile Türkiye’nin en modern tesisi konumundaki Seydibey, 2011 yılında devreye alınan dondurulmuş soğan halka ve kroket hattının kapasitesini 2019 yılında yüzde 150 büyüttü.

Konya Şeker Seydibey Tesisleri kroket ve soğan halka pazarında da sektörün lideri konumuna geldi.

SEYDİBEY’DE SIFIR ATIK! İKİ İLÇEYE YETECEK ENERJİ ÜRETİLİYOR

Bölge çiftçisinin kaderini değiştiren Seydibey’de 2011 yılında sıfır atık projesi kapsamında atıklardan gaz üretimi ve bu sayede enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla biyogaz tesisi devreye alındı.

Türkiye’de ilk defa biyogaz tesisi kuran patates işletmesi olan Seydibey’de bu kapasite 2013 yılında yüzde 100 artırıldı. Yaklaşık iki yıl öncede biyogazdan elektrik üretmek ve katma değeri artırmak amacıyla 2,72 MW’lık elektrik üretim tesisi devreye alındı. Patates ve fabrika atıkları dışında atık sudan dahi biyogaz üretimi yapılarak bu sayede çevreci bir tesis oluşturuldu.

Türkiye’nin sıfır atık prensibi ile çalışan tek, dünyanın ise sayılı patates entegre tesislerinden biri olan Seydibey, tüm hünerlerinin yanı sıra 30 bin evin, farklı bir ifadeyle Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin toplam aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede çalışıyor.

KONYA İÇİN BÜYÜK KAZANÇ

Basın mensupları için Seydibey Tesisleri ile Konya Şeker’in doğal depolarına yönelik düzenlenen gezide patatesin tarladan sofraya hikayesi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Seydibey Taze Dondurulmuş Gıda İş Birimi Direktörü Erman Gümüş, Konya Şeker Seydibey Tesisleri sayesinde patates üretimini artıran Konya’nın 2019 yılında 600 bin ton üretim ile Türkiye’nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili haline geldiğini belirtti.

Gümüş “Yıllık 25 bin dekar alanda 100 bin ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon liralık ekonomik katkı sağlamanın yanında yaklaşık 300 milyon liralık ciro ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sağlıyoruz. Seydişehir ve Beyşehir bölgelerinde daha önce sözleşmeli patates ekimi yapılmıyordu, Seydibey Tesisleri sayesinde bölgede sözleşmeli patates ekimi hızla yükselmiştir.” dedi.

RECEP KONUK ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜNÜ YERE DÜŞÜRMEDİ

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un vizyonu ile bu alanda çok büyük mesafeyi kısa sürede aldıklarını ve hedeflerinin dünyada ilk 5'e girmek olduğunu anlatan Erman Gümüş, dondurulmuş parmak patates tesisini nişasta fabrikasıyla büyüten Seydibey’in bölgesindeki patates üreticisine asla mağduriyet yaşatmadığını kaydetti. Gümüş şöyle devam etti:

“2009’dan bugüne Konya Şeker sayesinde hem Konya bölgesinde hem de Türkiye genelinde çiftçiden alınan patatesin fiyatı yükseltilmiştir. Patates fiyatlarının düştüğü dönemlerde çiftçi elindeki patatesi zararına bile satmakta zorlanırken, bölgemizdeki üreticiler Konya Şeker için sözleşmeli patates ekerek hem satış problemi yaşamamış hem de mahsulünü kar ederek satabilmiştir. 2013 yılında serbest piyasada patates 8 kuruş iken Konya Şeker 40 kuruştan alım yaptı. 2016 yılında piyasa fiyatları 15-20 kuruş iken Konya Şeker 55 kuruştan patates aldı. Geçen yıl ise piyasa fiyatları 60 kuruşa düştüğü halde Konya Şeker 1 liradan patates alımı yapmıştır. Patates fiyatlarının düştüğü yıllarda Nevşehir ve Niğde’de depodaki patatesler önceden zararına dahi satılamadığı için çöpe atılır ve ciddi bir ekonomik kayıp yaşanırdı. Konya Şeker Patates Nişasta tesisi sayesinde üreticinin mağduriyeti azaltılmış ve depolardaki patates nişastaya dönüştürülmüştür. 2018 yılında 20 bin ton ve 2020 yılında 15 bin ton patates depolardan alınarak nişasta üretilmiştir.”

ARİ TOHUM İLE VERİM YÜKSELTİLDİ

Konya Şeker’in doğal depolarındaki işlemler hakkında bilgi veren Konya Şeker Alternatif Zirai Ürünler Direktörü Tamer Değer ise profesyonel ekim yöntemleri ve ari tohum kullanımı ile bölge çiftçisinin dekara patates veriminin 3 ton/dekardan 4 - 4,5 ton/dekara hatta 6 tona kadar yükselttiğini, böylece gelirinin arttığını kaydetti.

ÇİFTÇİDEN RECEP KONUK’A TEŞEKKÜR

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a böyle muhteşem bir tesis kazandırdığı için teşekkür eden bölge çiftçisi ise Konya Şeker’in ürünlerini asla yerde bırakmadığını, her dönem hep en üst rakamlardan ürünlerini Seydibey’e sattıklarını belirtti.

Patates üreticileri “Geçen yıl birçok yerde kilosu 40 kuruştan, 60 kuruştan alınan patatesi biz 1 liradan Seydibey’e verdik. Şeyh Edebali Osman Bey’e ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ demiş. Biz de diyoruz ki ‘Torku yaşasın ki çiftçi yaşasın.’ Bizlere birinci sınıf, hastalıktan arındırılmış tohumları veriyorlar. Konya Şeker, Recep Konuk var olduğu sürece çiftçiliği her zaman yaparız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.