Önceki hafta pazartesi günü yapılan Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okullarda yüz yüze eğitim ile ilgili tarih vemiş ve kademeli olarak okulların açılacağını duyurmuştu. Bu kararın ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların açılacağı tarih ve yüz yüze eğitime ilişkin detayları hem sosyal medya, hem de canlı yayın üzerinden kamuoyuyla paylaştı. Bakan Selçuk, yaptığı son dakika açıklamasında okullar ne zaman açılacak sorusuna cevap vererek, tüm ayrıntıları ve yapılan planlamayı milyonlarca öğrenci ve veliye aktardı. Peki, 2021 yılında yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? İşte, Başkan Erdoğan ve Bakan Selçuk’un okullar hakkında son dakika açıklamaları…
Bakan Ziya Selçuk’tan son dakika yüz yüze eğitim açıklaması! Milli Eğitim Bakanlığı MEB takvimi ile okullar ne zaman açılacak, tarih belli mi?
Yaklaşık iki haftalık aranın ardından gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası alınana yüz yüze eğitim kararı, 83 milyon tarafından merakla bekleniyordu. Başkan Erdoğan Ulusa Sesleniş konuşmasında, yüz yüze eğitim ve okulların açılacağı tarih için 15 Şubat ve 1 Mart tarihini işaret etti. Kararın kabine tarafından alınmasının ardından, sürecin adımları ve kurumların takip edeceği takvim hakkında detaylar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından paylaşıldı. Selçuk, yaptığı paylaşımda 'okullar ne zaman açılacak' sorunu yanıtladı. Öte yandan Bakan Selçuk, sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağını dair de önemli açıklamalar yaptı.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Şubat'ta köy okullarında, 1 Mart tarihinden itibaren ise tüm resmi ve özel okulların 8. ve 12. sınıfları için Bilim Kurulu'nun öngördüğü şartlar çerçevesinde öğrencilerin sınıflardaki yerlerini alacaklarını söyledi.
SON DAKİKA: BAKAN SELÇUK'TAN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda, ilkokul ve ortaokullardaki yüz yüze eğitimle ilgili şu bilgilere yer verildi
BAKAN SELÇUK YÜZ YÜZE EĞİTİM PLANLAMASINI AÇIKLADI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda, ilkokul ve ortaokullardaki yüz yüze eğitimle ilgili bilgilere yer verildi.
Bu kapsamda 15 Şubat itibarıyla, "birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okulların tamamı, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda tüm ilkokul ve ortaokullar ile tüm bağımsız anaokulu ve özel eğitim anaokullarında haftada 5 gün yüz yüze eğitime geçilecek.
1 Mart'tan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak, tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında da yüz yüze eğitime başlanacak. 8. sınıflarda yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatleri okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirlenecek.
ORTAOKUL 5, 6 ve 7. SINIFLAR AÇILACAK MI?
Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı ilkokul ve ortaokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve özel eğitim anasınıfları ile diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da 1 Mart itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılmaya başlanacak. Bilim ve Sanat Merkezleri de programları dahilinde yüz yüze eğitime geçecek.
Öğrenciler müfredatın tamamından sorumlu olacak. Yüz yüze eğitim saatleri dışındaki diğer saatlerde uzaktan eğitim yoluyla dersler işlenmeye devam edilecek. Bu durumdaki öğrenciler, EBA TV, EBA canlı ders ve harici canlı ders canlı ders uygulamaları gibi yollarla uzaktan eğitim almayı sürdürecek.
Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler, okul müdürlüklerine yazılı başvuru yapabilecek. Yüz yüze eğitime gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak.
İlkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde bir ders 30 dakika, teneffüsler ise 10'ar dakika olacak.
"SALGININ SEYRİNE BAĞLI OLARAK BAZI KÖYLERDE UZAKTAN EĞİTİM ÖNEREBİLECEK"
Türkiye'nin salgın tedbirleri açısından eğitim alanındaki uygulamalarıyla veriye dayalı bir şekilde dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında olduğunu ifade eden Selçuk, uzaktan eğitime başlanılan 23 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar televizyon kanallarında yayımlanan 10 bin ders videosu ve on milyonlarca saatlik canlı dersle olağanüstü bir performans sergilediklerini kaydetti.
Selçuk, tüm öğretmen, eğitim çalışanları ve bu süreçte sabırla destek veren velilere şükranlarını sunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Kabine Toplantısı'nın ardından ikinci dönem itibarıyla uzaktan eğitimden yüz yüze eğitime geçişle ilgili süreci ana hatlarıyla paylaştığını hatırlattı.
Daha önce de eğitim öğretim takviminde belirtildiği gibi 15 Şubat Pazartesi günü ikinci yarı yıla başlanılacağını anımsatan Selçuk, "Köylerimizde salgının hiç olmadığı ya da düşük seyrettiği görüldüğünden çocuklarımızın eğitiminin salgına bağlı olarak daha fazla aksamaması için köy okullarımızı tüm kademelerde yüz yüze ve tam zamanlı olarak açıyoruz. Elbette salgının seyrine bağlı olarak il hıfzıssıhha kurulları bazı köylerimizde uzaktan eğitimi önerebilecektir." diye konuştu.