Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufunun sağlanması amacıyla resmi kurumlardan başlayarak tüm su tüketim alanlarında musluk uçlarına yerleştirilecek perlatörün yaygınlaştırılması için öncü oldu. Perlatörler, su tasarrufu sağlarken, kullanan kişinin yaşam kalitesini de artırıyor.
Ülkemizin son senelerde yeterli yağış almaması ve su kaynaklarının giderek azalması dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehrimizde su tasarruf çalışmalarına ağırlık verdi.
Muslukların ucuna takılan ve çıkan suyu havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran perlatörlerin yaygınlaştırılması için teşvik çalışmaları başlatan KOSKİ, kendi idari binalarında perlatör kullanımına geçti. Ayrıca bazı resmi kurumlara da perlatör desteği veren KOSKİ Genel Müdürlüğü, halk arasında tasarruflu musluk başlığı olarak da bilinen perlatörlerin tüm su tüketim alanlarında kullanılması için öncü oldu.
KOSKİ KENDİ BİNALARINDA KULLANMAYA BAŞLADI
Suyun ikamesiz tek madde olduğuna dikkat çeken KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, mevcudu muhafaza etmek adına belli bazı tasarruf pratiklerine yönelmenin gelecekte büyük bir kazanım sağlayacağını vurguladı. Demir, “Resmi kurumlar başta olmak üzere daha sonra tüm evlerde kullanılması hedeflenen perlatörler idaremize ait binalarda kullanıma girmiştir. Halihazırda bazı resmi kurumlar da perlatör adı verilen bu aparatı kullanmaya başlamıştır. Perlatör, muslukların(mutfak musluğu, banyo lavabosu musluğu, duş telefonu) ucuna takılan ve çıkan suyu havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran bir aparattır. Ayrıca suyun çıkacağı fışkırtma deliklerinin çapını da ayarlamanıza ve dolayısıyla basıncıyla oynamanıza da izin verir. Günümüzde evsel kullanım için üretilen tüm yeni musluklarda perlatör bulunmaktadır. Eğer musluğunuz eski tipse bile, yapı marketlerden kolayca bulabileceğiniz bir perlatör takarak günümüze uygun, verimli bir musluk sahibi olabilirsiniz” dedi.
PERLATÖRLERİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Suyu verimli kullanmanın yanı sıra başka faydaları da bulunan perlatörlerin özelliklerini sıralayan Demir, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Suyun basıncına göre yüzde 30-50 arası verimlilik sağlar, enerji kullanımında yüzde 20-30 verimlilik sağlar, suya hava karıştırarak bol oksijenli su verir. Bol oksijen, sudaki klorun uçmasını hızlandırarak klorfenolun oluşturduğu kokuyu uzaklaştırır, suya bol oksijen verdiği için suyun tadı güzelleşir, hava karışımlı su daha geniş bir alana yayılarak yıkadıklarımız üzerinde deterjan ve sabun artığı bırakmaz, ıslanma etkisini arttırır, debi ve akış hızını düzenlediği için etrafa su saçılmasına engel olur, suyun hacmini arttırıp basıncını düşürür (tersini de yapabilir), suyu yabancı cisimlerden filtre eder (bu biyolojik bir filtre değildir, yanlış anlaşılmamalıdır), fıskiyeli akışıyla sebze ve meyvelerinizi daha temiz ve hijyenik yıkamanızda etkilidir. Su basınçlı ve ince aktığından sebzeler üzerindeki ince kumları ve böcekleri temizler. Sonuç olarak perlatörler daha az su harcayarak sizin yaşam kalitenizi artırarak hizmet ederler. Bu da verimlilik tanımına doğrudan uymaktadır.”