İddialara göre defineciler tarafından kaçak kazı yapılırken tesadüfen bulunan bölgede Konya Müze Müdürlüğünce 2011 yılında 3 ay süren kazı çalışmasından sonra Uzmanlarca bölgenin tarihi yapısı ortaya çıkarıldı.
Edinilen bilgiye göre O tarihte bölgede defineciler tarafından kaçak yapılan kazıda insan figürlü heykel bir de haç ve 290 adet sikke ele geçirilmişti.
Seki yurtları Tarihi alanı Seydişehir Konya yolu 25 Km uzaklıkta bulunan Çavuş Mahallesinde Erken Hristiyanlık Dönemi ait yer altına yapılan mağara mezarları olarak tanımlanan katakomb örneği olarak tarif ediliyor.
Tespit edilen malzemelerin bazılarının Roma Dönemi’ne Erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir.
Bir evin duvarında rastlanan taşın üzerinde “Nektôr Episcopos Aniktis? e ? x” yazılı Yunanca bir yazıt ve haç motifi tespit edilmiştir.
Sekiyurtları Nekropolü ve Klisesinin tarihçesi;
“Alanda Halk dilinde “por” olarak adlandırılan magmatik doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuş Geç Roma (M.S 3. 4. yy.) dönemine tarihlendirilen nekropol (mezarlık) bulunmaktadır. Bu nekropol alanına beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir.
24x13 m boyutlarındaki kayaya oyulmuş mekânın içinde 10 adet kanal mezar ve yan duvarlarda farklı ölçülerde 15 adet niş mezar bulunmaktadır.
Ayrıca alanda kaçak kazılar sonucunda tahrip edilmiş daha küçük ölçekli mezar ve mezarlar yer almaktadır.
Roma Dönemi’nde ( M.S. 3,4 yy.) Çakılören yerleşim yerinin Nekropol alanı olarak kullanılan Sekiyurtlar mevkii, Doğu Roma Dönemi’nde (M.S 5-6 yy.) teraslanıp düzleştirilerek bir kilise ve kiliseye bağlı müştemilat inşa edilerek dini amaçlı olarak kullanılmıştır.
Seydişehir’in tarihi açışından son derece önemli olan bu tür ören yerleri Roma dönemi insanların yaşam alanlarını ortaya çıkarılması turizm açısından büyük önem taşıyor.