BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

YÖRESEL LEZZETİMİZ KÖPÜK HELVA

Konya’nın Ahırlı ilçesinde çöven bitkisinin kökünden yapılan köpük helvası 

12 Aralık 2020
YÖRESEL LEZZETİMİZ KÖPÜK HELVA

YÖRESEL LEZZETİMİZ KÖPÜK HELVA
Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.) Kaynatılmış kökler soğuduktan sonra daha sonra kullanılmak üzere tülbentlerle süzülerek, bidonlara doldurulur.

Helva yapımına başlanılmadan önce, daha önceden kaynatılıp süzülmüş olan yeterli aranda çöven suyu çırpılmak üzere alınır. Özel imal edilmiş olan çırpma makinesinde (mikser) kıvamına gelinceye kadar çırpılmaya bırakılır.

Çöven mikserde çırpılırken özel olarak imal edilmiş olan ocakta yöresel tabiri ile dığan denilen derince bir kazan içerisinde toz şeker belirli orandaki su ile kaynatılmaya başlanır.

Şeker kaynatılıp, kıvamını aldıktan sonra belirli bir süre şeker şurubu soğumaya bırakılır. Şeker şurubu yeterli soğukluğa erişince mikserde tamamen köpük haline gelmiş olan çöğen suyu varilden alınarak, şeker şurubunun bulunduğu dığana (derin kazan) parça parça aktarılır. Köpük şeker şurubuna aktarılırken, kendine özgü tahta küreği ile helva kıvamını alıncaya kadar köpük ve şeker şurubu birbiri ile çırpılır. Helva kıvamını bulduktan sonra tekrar soğumaya bırakılır ve dığandan alınarak kaplara konulur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.