banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ŞİVLİLİK

ŞİVLİLİK 

22 Şubat 2021
ŞİVLİLİK

 

Şivli şivli şişirmiş

Erken kalkan pişirmiş

İki çörek bir börek

Bize namazlık gerek

Şivliliiiikkkk…

Eskimeyen zamanlardan, dağların dağlara kavuştuğu, insanın insanı anladığı, yürekten konuşulduğu zamanlardan…

Çocuk olmanın neşesine katılmak, gelenek görenek, örf ve âdetlerimizi çocuk gönlünde yaşatmak için ne güzel kutlamalar yapılır canım Anadolu’mda. O gün erkenden kalkar çocuklar. Bir önceki gece heyecandan uyuyamamışlardır. Hangi evlere gidilecek, kaç kapı çalınacak, kim ne verecek, hangimizin torbası dolacak, yarışına girerler. Bu tatlı heyecanın sebebi “şivlilik” geleneğidir. Şivlilik, Anadolu’muzda sadece Konya’da kutlanır. Çocuk farkındalığına bir yenisini eklemek ve neslin değerlere bakışını tatlandırmak düşüncesiyle şivlilik şekerini ceplerine katan çocuklar bir ömür bu rüyayı unutmazlar.

Şivlilik, çocuk düşüyle yazılan bir hikâyedir aslında. En güzel kıyafetler akşamdan hazırlanır. Kızların saçlarına kurdele takar anneleri, oğlanlardan takım elbise giyenler bile olur. Bayrama gider gibi heyecanlı ve mutludur hepsi. Bir gece önceden fener alayı ile başlar kutlamalar. Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembe gecesi ve Regaip Kandili sabahı yapılan bu kutlamalara “ilk namaz” adı da verilir. Kutlamaların zamanla azaldığını, eskiden kandil haftası boyunca kutlamalar yapıldığını ve çocuk zihninde hep neşeyle hatırlandığını anlatırlar. Bir akşam öncesi çocuklar, ellerinde fenerlerle sokakları doldururlar. Kimi trampet çalar kimi kaval. Büyükler balkonlara doluşup alkış tutarlar. Karanlıkta ateş böcekleri gibi oradan oraya dolaşan çocuklar, kutlu bir ayın haberini böyle verirler büyüklerine. Bu, bereketin çocuk dilindeki ifşasıdır bir bakıma. Tüm çocuklar bir alanda toplanıp fenerlerini ortaya gerilen bir ipe asarlar. Çarşı içine doğru yürünerek yapılan bu etkinliğe tüm dükkânlar iştirak eder. Kuyruklu kâğıt fenerler ve balonlarla gelin gibi süslenir sokaklar. Şehir bir rüyaya uyanacakmış gibi neşelidir o akşam. Bir anlamda çocukların neşesi ile neşelenir halk ve ortaya bir ateş yakılıp çocuklar ateşin etrafında halka olurlar. Sonra hep birlikte fener alayının heyecanına katılırlar.

Ayşe ÜNÜVAR'IN  YAZISININ  TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147