banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

SEYYİHARUN VELİ HZ. VEFAT YILDÖNÜMÜNDE ALANYADA ANILDI.

SEYYİHARUN VELİ VEFAT YILDÖNÜMÜNDE ALANYADA ANILDI. 

02 Kasım 2021
SEYYİHARUN VELİ HZ.  VEFAT YILDÖNÜMÜNDE  ALANYADA  ANILDI.

 Seyyid Mahmut Seydî hz lerinin mürşidi Seyyid Hârûn Velî Hz lerinin vefatının hicri sene-i devriyesi olması münasebetiyle Mahmut Seydi mahallesi Merkez camiinde Seyyid Hârûn Velî Hazretlerinin Ruhu için  Kuranı Kerim okundu ve  ikramlarda   bulunuldu.

SEYYİD MAHMUT SEYDİ KİMDİR.

Seyyid Mahmut Seydî Hz leri, Konya'nın Seydişehir ilçesinde metfûn olan Seyyid Harûn Velî Hz Lerinin halifelerindendir. Seyyid harûn velî hz leri vefâtı yaklaştığında onu irşat vazifesiyle görevlendirmiş ve  alaiyye (Alanya) tarafına göndermiştir.

 Seyyid Mahmut Seydî Hz leri mürşidinin emri doğrultusunda alaiyye tarafına gelmiş ve burada yaklaşık 600 küsûr yıl sürecek büyük bir islâmi irşat faaliyetini başlatmıştır. Tekkesini ve medresesini kurmuştur.

Tekkesinde nice dervişler yetişip manevi kemâle ermiş, medresesinde nice âlim zat yetişmiştir. Fakir fukarayı kollamış. Yetime, öksüze kol kanat germiş ve bulunduğu köyü medine-i münevvere'nin bir şubesi hâline getirmiştir. Vefâtından asırlar geçse dahi içinde bulunduğumuz asırda bile kerametleri görülen büyük bir velidir. Türbesini her yıl yüzlerce kişi ziyaret etmektedir.

Alanya Velilerinin Sertacı Şeyh Seyyid Mahmut Seydî Hz leri   Salih Zatların Şeyhlerinin Sultanı, Şeyh Seyyid Hârûn Velî'nin Halifesi, Cömertlik Ve Kerem Sahibi, Misafirperver, Feyizlerin Pınarı, Kerâmetler Sahibi, Fakir Ve Yoksulların Dostu, Yardımcısı,Kollayıp Gözeteni, Melik, Bey Ve Paşaların Sultanı, Rabbânî Âlim, Hakkânî Ârif Doğum ve vefat tarihi bilinmemektedir.

Mürşidi Konya'nın Seydişehir ilçesinde metfûn olan Seydişehrin kurucusu Seyyid Hârûn Velî'dir. Mürşidi Seyyid Hârûn Velî Hzleri Horasan diyarından Konya Küpe dağının doğu eteğine doğru şehir kurma niyetiyle yola çıkınca yanına aldığı 40 Sâdık müridinden biridir. Seyyiddir. Ayrıca Seydişehir ilçesinde bir müddet yaşadığı için oraya da nisbet edilerek "Seydî"de denir. Seyyid Hârûn Velî Hzlerinin Halifelerindendir. Seyyid Hârûn Velî Hzleri vefâtına yakın Halifelerini irşat vazifesiyle görevlendirmiş ve her birini insanları hak yola davet etsinler diye bir beldeye göndermiştir. Seyyid Hârûn Velî Hzleri vefâtı yaklaştığında "Seyyid Mahmut" Nerededir? diye sordu. Seyyid Mahmut Seydî Hz leri : Buyrun Efendim dedi. Seyyid Hârûn Velî Hzleri: Evlâdım! Sen Alâiyye'ye git dedi. Seyyid Mahmut Seydî Hz leri: Efendim Siz bu hâldeyken ben nasıl olurda Sizi bırakır giderim dedi. Seyyid Hârûn Velî Hzleri: İşte Asamı atıyorum. Bu asa nerede karar tutarsa Sende orada mesken tutasın dedi. Seyyid Mahmut Seydî Hz leri Mürşidinin bu emriyle irşat vazifesini yerine getirmek, insanları hak yola davet etmek için Alâiyye tarafına doğru yola koyuldu. Mürşidinin Asası , Alâiyye'nin Antik Onas kalıntılarında karar kılınca Seyyid Mahmut Seydî Hz leri burayı Mürşidinin emri doğrultusunda mesken edindi. Burada Tekke, Zaviye ve Medresesini inşa etti. İnsanları Hak yola İslâm'a davet etti. İnsanları ilmiyle aydınlattı. Fakirleri kollar,gözetir,yedirirdi. Yolculara ve Misafirlere yemek ve konaklama hizmeti sunardı. Seyyid Mahmut Seydî Hz leri kalbini ve fikrini Allah Teâlâ'ya bağlamış ve sadece Allah Teâlâ'nın zikriyle meşgul olan Rabbânî Âlim'di.

MARİFETULLAH VE MUHABBETULLAH Sahibiydi.

 Sınırsız cömertlik ve kerem sahibiydi. Sözünde, amelinde ve her hâlinde dosdoğruydu.Tam bir teslimiyet ve tevekkül hâlindeydi. Hakka'l-Yakîn İmanına sahipti. İhsan mertebesindeydi. Allah Teâlâ'yı görürcesine ibadet ederdi.Ölümü ve kâinatı çokça tefekkür ederdi. İnsanlara hizmet etmeyi, Onları yedirip içirmeyi, Fakirleri kollayıp gözetmeyi, Yolcuları ağırlamayı çok severdi. Halveti bir yapıya da sahipti. Arada insanlardan uzak kalıp sadece Allah Teâlâ'nın zikri ve ibadetiyle meşgul olurdu. Kur'ân-ı Kerîm ve Sünnet-i Seniyye'ye tam bağlıydı. Hakkın rızasına erişmek için halka hizmeti kendine şiar edinmişti. Tasavvufi kabz, bast, gaybet, huzûr,sekr ve fenâ gibi hâller kendinde görünürdü. Yaşadığı dönemdeki Âlimler, Ârifler ve Devletin İleri Gelenleri tarafından kendisine ihtiram gösterilir, hürmet edilirdi. Mürşidi Seyyid Hârûn Velî Hzleri Seydişehrin kurucusu olduğu gibi Seyyid Mahmut Seydî Hz leri de Alanya'nın mimarıydı. Tasavvuf görüşü olarak Ahmet Yesevî Hz lerinin görüşünü benimsemişlerdir. Tarîkatında ilmi, Kur'an'ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye'ye tam bağlılığı, sürekli zikri, sınırsız cömertliği, Hakkın rızasına erişmek için halka hizmeti, fakir ve yoksulları kollayıp gözetmeyi, marifet ilmini, sözde, amelde ve her hâlde doğruluğu, ölüm ve kâinatı tefekkürü ,muhabbet ve sevgiyi şiar edinmiş ve bu doğrultuda Müritlerini terbiye etmiş ve eğitmiştir. Hem manevi hemde maddi Mimarı olduğu , ismiyle müsemma olan köyde vefat etmiş ve orada defnedilmiştir. Vefâtından asırlar geçse dahi içinde bulunduğumuz asırda bile kerâmetleri görülmüş ve köylüleri bizzat yaşadıkları kerâmetlerini dilden dile aktarmışlardır. Köylüleri O'nun, büyüklük ve bereketini her zaman görmüşlerdir. Camisi ve Türbesini her yıl yüzlerce kişi ziyaret etmektedir. Türbesini ziyâret edenler, O'nun feyiz ve duasından nasiplenmektedir.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147