banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

SEYDİŞEHİRDE YILLARA MEYDAN OKUYAN TARİHİ KÖPRÜ FRİG KAYA MEZARI

SEYDİŞEHİRDE YILLARA MEYDAN OKUYAN TARİHİ KÖPRÜ FRİG KAYA MEZARI 

26 Aralık 2020
SEYDİŞEHİRDE YILLARA MEYDAN OKUYAN TARİHİ KÖPRÜ FRİG KAYA MEZARI

Seydişehir de tarihi köprü zamana meydan okuyor

Konya'nın Seydişehir ilçesi İncesu Mahallesinde  bulunan  ecdat yadigârı nadide eserler arasında yer alıyor.

Konya Valisi Avlonyalı Ferit Paşa'nın Sadrazam olmasından sonra 1907’de Anadolu – Osmanlı Demiryolu Ortaklığına ihale edilerek 1908 – 1914 yılları arasında yapımı tamamlanan Taş Köprüler zincirinde   bulunan Tarihi İncesu köprüsü  Beyşehir   köprüsü ile  birlikte , regülatör baraj sistemi olarak yapılmıştır.

Anıtsal güzelliği bulunan taş köprü Osmanlı Devletinin ilk kurduğu sulama projesinin  bir parçası . Beyşehir Gölünden beslenen Konya Ovasını sulayan Çarşamba suyunun   Seydişehir  bölgesi kapaklarını ihtiva etmektedir.

Tarihe  Meydan okuyan   yaklaşık   bir asırdır ayakta kalmayı başarmış İncesu köprüsü  yapılacak  bir Restaroyon ile  lültür varlıklarına  kazandırılabilir.

LYKAONIA BÖLGESİ’NDE BİR FRİG KAYA MEZARI (DÜM DÜM KAYASI)

Düm Düm Kayası Kaya Mezarın bulunduğu İncesu Mahallesi, Seydişehir’in 8 km  uzaklıkta  olup  verimli arazileri  ve şehir merkezine  yakın oldugu için fazla göç vermemiş

Mahallenin Güney  bölgesinde Yöre halkı tarafından “Düm Düm Kayası” olarak adlandırılan Kaya mezarı  dev  bir kayanın  oyulmasıyla oluşturulan mezar, kuzeybatı-güneydoğu doğrultuludur (Fig. 1-2). Giriş kısmı güney-doğu yöndedir.

Kaya bloğunun üst kısmında bir su çanağı bulunmaktadır. Özenli bir işçiliğe sahip olan mezar defineciler tarafından yapılan bazı tahribatlar dışında genel olarak iyi korunmuştur.

Kaya mezarı, H. Swoboda, J. Keil ve F. Knoll tarafından bölgede yapılan araştırmalar sırasında görülmüş ve kısaca tanımlanmıştır.

Mezarın bulunduğu alanın çevresinde yapılan çalışmalarda herhangi bir yerleşim izine rastlanmamıştır. Ancak mezarın varlığı yakın çevrede mutlaka küçük de olsa bir yerleşime işaret etmektedir.

 Mezarın bulunduğu yere en yakın merkez ise Vasada Antik Kentidir. Vasada, İncesu köyüne kuş uçumu yaklaşık 5 km. mesafededir

.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147