BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

SEYDİŞEHİR ÇAVUŞ MAHALLESİNDE 7000 BİN YILLIK ROMA DÖNEMİ TARİHİ ÖZELHABER.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesinde bir kısmı toprak altında bulunan Roma dönemine ait 7 bin yıllık tarihi kalıntılar keşfedilmeyi bekliyor. 

20 Aralık 2020
SEYDİŞEHİR ÇAVUŞ MAHALLESİNDE 7000 BİN YILLIK ROMA DÖNEMİ TARİHİ ÖZELHABER.

 İddialara göre defineciler tarafından kaçak kazı yapılırken tesadüfen bulunan bölgede  Konya Müze Müdürlüğünce 2011 yılında 3 ay süren kazı çalışmasından sonra  Uzmanlarca  bölgenin    tarihi  yapısı   ortaya  çıkarıldı.

Edinilen   bilgiye   göre O  tarihte bölgede defineciler tarafından kaçak  yapılan kazıda insan figürlü heykel bir de haç ve 290 adet sikke ele geçirilmişti.

Seki yurtları Tarihi alanı  Seydişehir  Konya  yolu 25  Km  uzaklıkta   bulunan Çavuş Mahallesinde  Erken Hristiyanlık Dönemi  ait  yer altına yapılan mağara mezarları olarak tanımlanan katakomb örneği olarak tarif ediliyor.

Tespit edilen malzemelerin bazılarının Roma Dönemi’ne Erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir.

Bir evin duvarında rastlanan taşın üzerinde “Nektôr Episcopos Aniktis? e ? x” yazılı Yunanca bir yazıt ve haç motifi tespit edilmiştir.

Sekiyurtları Nekropolü ve Klisesinin tarihçesi;

“Alanda Halk dilinde “por” olarak adlandırılan magmatik doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuş Geç Roma (M.S 3. 4. yy.) dönemine tarihlendirilen nekropol (mezarlık) bulunmaktadır. Bu nekropol alanına beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir.

24x13 m boyutlarındaki kayaya oyulmuş mekânın içinde 10 adet kanal mezar ve yan duvarlarda farklı ölçülerde 15 adet niş mezar bulunmaktadır.

Ayrıca alanda kaçak kazılar sonucunda tahrip edilmiş daha küçük ölçekli mezar ve mezarlar yer almaktadır.

Roma Dönemi’nde ( M.S. 3,4 yy.)  Çakılören   yerleşim yerinin Nekropol alanı olarak kullanılan Sekiyurtlar mevkii,  Doğu Roma Dönemi’nde  (M.S  5-6 yy.) teraslanıp düzleştirilerek bir kilise ve kiliseye bağlı müştemilat inşa edilerek dini amaçlı olarak kullanılmıştır.

Seydişehir’in tarihi açışından son derece önemli  olan   bu tür ören yerleri  Roma dönemi insanların yaşam alanlarını ortaya çıkarılması turizm açısından büyük önem taşıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.