BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ramazan’a özgü sünnetlerden İtikâf günleri bugün başlıyor

Ramazan’a özgü sünnetlerden İtikâf günleri bugün başlıyor 

03 Mayıs 2021
Ramazan’a özgü sünnetlerden İtikâf günleri bugün başlıyor

Geçen yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikâf, bu Ramazan’da il ve ilçelerdeki mülki amirliğin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirlediği camilerde yapılabilecek.

Modern hayatın yoğunluğunda nefis terbiyesi ve ibadetine yeteri kadar zaman ayıramayan Müslümanlar için Ramazan’ın ayrılmaz parçası itikâfın, salgın ve benzeri mücbir sebepler olması durumunda evlerin mescit olarak kullanılan bir odasında da yapılabileceği tavsiye ediliyor.

Bir mescitte ibadet niyetiyle belli kurallara uyup dış dünyayla ilişkileri asgari düzeye indirerek kişinin kendisiyle baş başa kaldığı itikâf günleri bugün başlıyor. Allah’ın rızasını kazanmak için belli bir adap içinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen “itikâf”, Ramazan’ın son 10 gününde yapılıyor. İtikâf, modern hayatın yoğunluğunda nefis terbiyesi ve ibadetine yeteri kadar zaman ayıramayan Müslümanlar için Ramazan’ın ayrılmaz bir parçası. Geçen yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikâf, bu Ramazan’da il ve ilçelerdeki mülki amirliğin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirlediği camilerde yapılabilecek. İtikâf ibadetinde asıl olanın camilerde yapılması olmakla birlikte salgın ve benzeri mücbir sebepler olması durumunda evlerin mescit olarak kullanılan bir odasında ibadet şartlarının gözetilerek yapılabileceği tavsiye ediliyor.

 
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslüman’ın genelde yaptığı dünya işlerini bir tarafa bırakıp kendi içine yönelmesi, yaratıcısı ile adeta baş başa kalması ve kendisini onun huzurunda bir muhasebeye tabi tutmasının önemli bir kulluk görevi olduğunu belirterek, itikâfın buna imkân ve ortam sağladığını söyledi. Yaman, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’ın itikâf yapabileceğini belirterek, yılın herhangi bir zamanında itikâfa girmenin mümkün olmakla birlikte bu ibadetin Ramazan’ın son 10 gününde eda edilmesinin daha faziletli olduğunu vurguladı.

“VATANDAŞLAR SALGINLA MÜCADELEYE KATKI SUNMALI”
Yaman, itikâfa giren kimsenin yeme, içme, uyku ve diğer ihtiyaçlarını mümkün olduğu takdirde camide tedarik edeceğini, tuvalete gitme, abdest alma ve gerekli olduğunda gusletmek gibi doğal ihtiyaçları için ise mescitten dışarı çıkabileceğini aktardı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.