BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

PROJELERLE İSTİKBALİN FETHİNE KOŞAN İMAM HATİPLİLER

PROJELERLE İSTİKBALİN FETHİNE KOŞAN İMAM HATİPLİLER 

10 Eylul 2021
PROJELERLE İSTİKBALİN FETHİNE KOŞAN İMAM HATİPLİLER

ALİ ERKAN KAVAKLI

            PROJELERLE İSTİKBALİN FETHİNE KOŞAN İMAM HATİPLİLER

            İmam hatipler istikbalin fethine koşuyor. Teknofest’te İHA uçuran Seydişehir Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret ettim. Okul müdürü Bayram Ali Çelik okulubilimsel araştırma ve teknolojik çalışmalar atölyesine dönüştürmüş. Okulda birçok proje yürütülüyor.TÜBİTAK, TEKNOFEST takımları, musiki, şiir, yazarlık çalışmaları var. Her öğrencinin en az bir bilimsel, teknolojik, sportif, sanat faaliyet içerisinde yer alması için çalışıyorlar.

            Okulu rüyasında gören, edebiyatçıBayram Ali Çelik, İHA projelerinde öğrencilere rehberlik yapıyor. Teknolojik çalışmalara üç yıl önce başlamışlar, herkes birbirine yardım ediyor. Öğrencilerinin rüyalarında İHA uçurduğunu söyleyen Bayram Ali Beyteknolojik çalışmaları nasıl yürüttüklerini şöyle anlatıyor:

“Ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmesi için yenilik, buluş, icat ve bilimsel araştırmalara odaklanması şart.Bu bağlamda “Dâhice Fikirler Projesi” ve “Gelişen Geliştiren Okul Projesi” olmak üzere iki proje oluşturduk.

            Göreve gelir gelmez öğretmenlerimizle okulu masaya yatırdık, gelişmeye muhtaç, kuvvetli ve zayıf yönlerimizi, değerlendirilmeyi bekleyen fırsatları belirledik. Dâhice Fikirler Projesi kaymakamımızAydın Erdoğanve Milli Eğitim Müdürü TahirKibar’ın teşvikleriyle ilçe ortaokullarında “dâhice ve yenilikçi fikirler” yarışması yaptık. Yarışmaya katılan 50 civarındaki öğrenciye ödüller verdik. Aileleri ile irtibata geçerek bu öğrencileri okulumuza kazandırdık. Keşfedilmeyi bekleyen bu öğrenciler hem sunulan fırsatı değerlendirdiler hem de bize teşekkür ettiler.

            Proje çalışmalara katılanlar, okulu ve dersleri seviyorlar, akademik olarak da başarılılar.

            Yenilikçi fikirlere sahip öğrencilerle teknoloji takımları kurduk, rehber öğretmenlerimiz gözetiminde çalışmalara başladık.

İlk yıl üst üste,TÜBİTAK’IN yaptığı yarışmada HEZARFENOĞULLARI İHA Takımımız finale kaldı. TEKNOFEST 2020’de yarıştık, Türkiye 13.sü olduk.

Sonraki yıl okulda 6 tane Teknofest takımı kurduk. Her yıl takım sayısı ve projeye katılanöğrencisayısı artıyor. Okuldabilimsel araştırma kültürü oluştu. Hezarfenoğulları İHATakımıTeknofest 2021’e katılmaya hak kazandı, 12 Eylülde Bursa’daki Teknofest’e katılacağız. İnşallah İstanbul’daki Teknofest 2021’de de yerimizi alacağız.

            Okul tarihinde hiç olmayan bir şeyi gerçekleştirdik. Bir yılda 11 tane Tübitak 2204-A Bilimsel Araştırma Projesi yaptık. Öğrencilerimiz bilimsel araştırma yaptı, bilimsel araştırma raporu yazdılar.Çalışmalarını kitaplaştırdılar. TÜBİTAK Bilim Söyleşileri gerçekleştirdik. Paten - Faydalı Model Başvurusu yaptık. “ Akışına Bırakmayın” isimli su okuryazarlığı projesi ile küresel kuraklığa çözüm aradık. Öğrencilerin yeteneklerini keşfedip geliştirmelerini amaçlıyoruz.

Projeler iki grupta toplanabilir:

1. Dâhice Fikirler Projesi

2.Gelişen ve Geliştiren Okul Projesi.

Bu çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı şemsiyesi altında yapıyoruz. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanlığının düzenlediği “Başarılı Örnekler Sergisinde” Dâhice FikirlerProjemiz ilk 50’ye girdi, Başarılı Örnekler kitabında yer aldı,tanıtımı için videosu çekildi. Dâhice Fikirler Projesi ilk 100’e girdi, “Genç Dostu Şehirler Sergisine” katılacak.

Din Öğretimi Genel Müdürü Sayın Nazif Yılmaz, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Seyit Ali Büyük, çalışmalarımızı yakından takip ediyor ve destekliyorlar.

İddialı takımlarımızın isimleri şöyle: HEZARFENOĞULLARI  İHA Takımı, Seydi-Sefer Savaşan İHA Takımı, Akşemsettin Biyoteknoloji Takımı, İlmi Cezerî Robotik Araçlar Takımı, FSM1453 İHA TAKIMI, Bayındır Han 2023 Tasarım ve İcat Takımı

Enes Teke, Yunus Emre Öztürk, Mustafa Eker, Tarık Aydemir, Yunus Emre Sarıkamış’tan oluşan HEZARFENOĞULLARI İHA Takımı Bursa’daki Teknofest’e katılacak ve Türkiye finallerinde yarışacaklar.

Proje çalışmaları öğrencilerin ufkunu açıyor, yeteneklerini geliştiriyor, bilimsel çalışmaları sevdiriyor, araştırma yapmayı öğretiyor, kendilerine güvenleri artıyor, hayata daha iyi hazırlanıyorlar. Okulun ilçedeki imajı değişti, okul yıldızlaşıyor, kurumsal itibarımız artıyor.”

Okul müdürü Bayram Ali Çelik öğretmenleriyle takım ruhu oluşturmuş. En önde kendisi koşuyor, öğretmen ve öğrencileri, okul dernek başkanı Kemal Arslan’ın da desteğiyle ilim, sanat ve başarı yolunda koşturuyor. Okul olarak ilimle dini, çalışma ile ilhamı, gayret ile hayalleri harmanlıyorlar; Türkiye’yi geleceğe taşıyacak gençler yetiştiriyor; istikbali fethetmek için canla başla çalışıyorlar.

Kur’an, insan için sadece çalıştığının karşılığı vardır, buyurur.

Hans, Abraham, Eva’nın yaptığını İmam hatip öğrencisi Hasan, İbrahim ve Havva’nın da yapabileceğini ve Müslümanların dünya bilim ve teknoloji yarışında yer alıp öne geçebileceğini ispatlama gayretindeler.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.