BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Pfizer'ın aşısı koronavirüsü yüzde 90 önledi

43 binden fazla gönüllünün katıldığı bir çalışmada, Pfizer ve BioNTech SE tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının enfeksiyonu yüzde 90'dan fazla önlediği ortaya çıktı. 

09 Kasım 2020
Pfizer'ın aşısı koronavirüsü yüzde 90 önledi

ABD'li ilaç şirketi Pfizer’dan yapılan açıklamada, deneysel koronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu ve bu aşının pandemiye karşı mücadelede bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

Aşının insanların kullanımına hemen sunulmayacağını belirten Pfizer, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından değerlendirilmeye tutulacağını açıkladı.

43 binden fazla gönüllüyle yapılan araştırmada bir gruba iki doz deneysel aşı diğer gruba tuzlu su plasebo verildi. Yapılan çalışmada aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü.

Hala devam eden çalışmalar ve etki düzeyi araştırması sürmesine rağmen aşının işe yaradığının ortaya konulduğunu belirten Pfizer CEO'su Albert Bourla, "Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün" derken "Aşama 3, COVID-19 aşısı denememizin ilk sonuçlarıdır. Bu aşama aşımızın COVID-19'u önleme yeteneğinin ilk kanıtını ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

HİSSELERDE HIZLI YÜKSELİŞ

Corona virüs aşısının yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğu haberinden sonra ABD merkezli Pfizer’ın hisseleri yüzde 13, Alman merkezli BioNTech’in hisseleri ise yüzde 26 arttı.

TÜRKİYE'DE DE DENENİYOR

Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği corona virüs aşısı, 27 Ekim'den itibaren Ankara'da gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Aşı ilk olarak Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde uygulandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.