banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Merkez Bankası ocak ayı dolar kuru beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aylık beklenti raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre ekonomistlerin dolar kuru beklentisi belirlendi. 

15 Ocak 2021
Merkez Bankası ocak ayı dolar kuru beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı beklenti anketinin sonuçlarının yayınladı. Söz konusu anket sonuçlarına göre 12 ay sonraki dolar kuru beklentisi 8.16 TL olarak revize edildi. Raporda dolar kurunun yanı sıra enflasyon ve büyüme beklentilerine de yer aldı.

DOLAR KURU BEKLENTİSİ DÜŞTÜ
Son olarak açıklanan ocak ayı beklenti anketine göre dolar kuru için 2021 yılının sonunda 8.09 TL bekleniyor. 12 ay sonrası için yani 2022 yılının ocak ayı dolar kuru beklentisi ise 8.16 TL olarak kayıtlara geçti. Bir önceki TCMB beklenti anketine göre dolar 12 aylık dolar kuru beklentisi 8.37 TL’ydi.

Dolar kurunda son zamanlarda yaşanan düşüşler beklentilere de yansıdığı görülüyor. Dolar 8.58 TL ile tüm zamanların rekorunun 2020 yılının kasım ayında kırarken o tarihten itibaren artan faiz oranlaryla birlikte düşüşe geçti. Dolar kuru içinde bulunduğumuz ocak ayında 7.20 TL seviyelerine kadar gevşerken şu sıralarda 7.39 TL sevyelerinde seyrediyor

ANKETE GÖRE ENFLASYON VE BÜYÜME BEKLENTİSİ
Beklenti anketinde dolar kurunun yanı sora büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi. Ocak ayı beklenti anketine göre cari yıl sonu Tüketici enflasyonu yani TÜFE yüzde 11.15 olarak tahmin edlirken 2 sene sonraki TÜFE beklentsi ise 9.14 olarak kayıtlara geçti.

2021 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki 2020 yılı aralık ayı anketine göre yüzde 3.8 iken bu anket döneminde yüzde 3.9 olarak güncellendi. GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi ise bu anket döneminde yüzde 4.3 olarak gerçekleşti.

Her ay Merkez Bankası tarafından düzenli olarak açıklanan beklenti anketleri önemli finans kuruluşları ve yatırımcıların katılımlarıyla gerçekleştiriliyor. TCMB tarafından açıklanan veriler piyasalar tarafından yakından takip edilirken ortaya çıkan veriler dolar kurunun seyrini de değiştirebiliyor.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147