BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Mahmut Esat Ortaokulu ve İmam Hatipler….

Bir yerlerde yanlış giden bir şeyler var Nereden başlayacağım nasıl başlasam bilmiyorum. 

13 Eylul 2021
Mahmut Esat Ortaokulu ve İmam Hatipler….

Bir yerlerde yanlış giden bir şeyler var Nereden başlayacağım nasıl başlasam bilmiyorum.

Maksadım üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Onun için yazımın başında bunun bilinmesini isteyerek bir sorunu irdelemeye çalışacağım.

Mahmut Esat Ortaokulu Seydişehir’in başarılı okullarından bir tanesi   bu başarısın devamı dileyerek alkışlıyorum.

Ama   geçtiğimiz  yıllarda Seydişehir de  Lise giriş sınavlarında başarılı sonuçlar alan Gazi ,İsmetşen, İhsan tekin,  Kesecik gibi okullarımızı da  göz  ardı edemeyiz.

Buradan hemen birileri işte bu yıl   Fen Lisesine bu kadar öğrenci gönderdi  bu kadar şuraya    öğrenci gönderdi diye  itiraz  edebilir haklıdır  doğru Seydişehir de Türkiye   birincisi çıkaran okul  fen lisesine   en çok    öğrenci gönderen okul  ama   bunun yanında  aynı  okulda  Fen lisesine giden kadar  başarısı oldukça düşük  öğrencilerde  sıfır çeken  öğrencilerde   var   bunlarda  aynı okulun öğrencileri   bunu da  unutmamak lazım diye düşünüyorum

Seydişehir deki okullarımızın birini diğeri ile tartma gibi bir düşüncemiz yok. Kim çalışır başarır ipi göğüslerse alkışlarız.  

 Geçtiğimiz  yıllarda  olduğu   gibi   bu yılda  Seydişehir’in en kalabalık okulu Mahmut Esat ortaokulu olmuş.

Tabii ki buna Merkezde  olması   başarı  grafiğinin yüksek  olması  Fen liselerine gönderdiği  öğrenci sayısı  ile    sağladığı  başarı    gibi  etkenlerden  dolayı bir çok veli  belki çocuğunu    bu okula  göndermek isteyebilir   ama  Seydişehir  gibi  bir yerde    veli istemeden  sistem kendiliğinden 5 sınıf öğrencilerinin  büyük çoğunluğunu Mahmut Esada Ortaokuluna  yönlendiriyor.

 Nasıl mı?  Şöyle  oluyor Seydişehir’in Nufus  oranından  En kalabalık Mahalleleri  Hacıseyitali, Alaylar  ve Yeni Cami Mahallesinin  tek ortaokulu  olması   Merkez  İlkokulu ,Cumhuriyet İlkokulu ,Alüminyum  ilkokulunun  bitiren  öğrencileri otomatik   olarak  Mahmut Esada yönlendiriyor.

Birde başka Mahallelerden gelenler sınıflar olmuş 30-35  kişi  Tüm  derslikler dolmuş   Pandemi döneminde   olduğumuzu düşünün   sınıflar  dolmuş,  okulun bahçesi  kalabalık ,yani sizin anlayacağınız isti hap hattını doldurmuşta geçmiş bile

Sen getir Eski okulu Halk eğitim Merkezi yap  Halk eğitim merkezini yapmasan nereye yapacaksın  birde  o var. 

Gelinen Nokta bu ; Bu at  bu arabayı çekmez bu kadar kalabalık  olmasına  rağmen   yetmedi hala insanlar öğrencisini Mahmut Esada ortaokuluna    kaydettirmek için  uğraş verenler  var .

Plansızlık programsızlık dedim ya  Şimdi  bölgede  iki adet İmam  Hatip ortaokulu  Eski Seyitharun Ortaokulunun  olduğu yerde   burada  Hafızlık  Kuran Kurslarında   okuyan öğrencilerimiz  var.

Okul kapasitesi  bunları karşılar nitelikte   sorun yok .

Alüminyum ilkokulunun yanında  bulunan  Seydişehir  İmam  Hatip  Ortaokulu  24 derslik yapılmış  yirmi dört dersliğin sadece dörtte biri dolmuş ve  bu yıl   bölgeden 25-30  öğrenci kaydını yaptırmış. 

Yani sizin anlayacağınız Mahallelerde bulunan tüm öğrenciler Mahmut Esat Ortaokuluna kayıt. 

Burada bölgede bulunan İmam Hatip ortaokullarına yöneticileri oturup plan program yaparak öğrenci sayılarının neden düşük nasıl yükseltmesi gerekiyor bu konuya  çalışması  gerekiyor  olmuyorsa  İlçenin idarecileri konuya   el atıp çözüm   bulmamaları gerekiyor. .

Mahmut Esat Orta okulda Pandemi döneminde   böyle  kalabalık  sınıflarda ders işlemesi   öğrenciler, öğretmenler ,idareciler veliler açısından  oldukça   endişe  verici  bir durum sizin anlayacağınız.

……

 İmam Hatip Ortaokullarına Neden? Öğrenci  Gitmiyor….

Buradan birileri çıkıp ta imam  hatip düşmanı felan ilan etmesin ben iki çocuğumu da  imam  hatip Lisesine kayıt  yaptırdığımı  bilinmesini isterim..

Seydişehir İmam hatip ortaokulu Yep yeni binası ile Eğitim kadrosu ile başarılı bir okul geçen yıllarda 60 Mezun vermesine  rağmen   LĞS sınavında 7-8 tane Fen lisesine öğrenci gönderdi Potansiyel olarak ve Kadro  olarak   bina  olarak   gayet şirin -  güzel    bir okul olmasına  rağmen  daha çok öğrenci alması  beklenirken    bu yılki  öğrenci sayısı ile  bir yerde   yanlış giden bir şeyler olduğunu söylemeden geçemeyiz.

İmam hatip konusu hassas bir konu geçtiğimiz yirmi yılda katsayı  ve 28 Şubat süreci yüzünden yıkılan imajları   bir daha düzeltilemedi.

Konya İstanbul gibi illerde  özel gayretle  yapılan çalışmalar  sonucu  Fen liseleri ile   yarışan İmam hatipler var ama   bunların sayısı  bir elin parmakları kadar az    genele şamil olamadı.

 Genele şamil olması için Uzun yıllar imam hatiplere çöreklenen Muhazafakar kadro Eğitimdeki gelişmelere ve değişmeler ayak uyduramadı.

 Okulları kendi babasının malı zannederek eski kafayla öğrencilerin sacı ,sakalı, nereye gidip geldiği kendi cemaatine ve görüşüne    adam devşirme   derdine düştü.

Sonrada öğrencilerin  azaldığı  bir  dönemde   okullara  öğrenci  ararken  öğrencilerinizi imam hatiplere  kaydettirin diye  propaganda   yaparken kendi çocuğunu gitti Fen lisesine Anadolu lisesine  kaydettirdi.

 Okulların eğitim seviyesine paralel olarak başarı düştü ve sonuç kaçınılmaz Allahtan emeklilik var o eski kadrolar emekli oldu gitti de yeni vizyon sahibi eğitimciler gelerek okulların imajını ve kalitesini yükseltmeye çalıyorlar İnşallah bu uzun sürmez ve eğitimde denge unsuru olur.

Aynı Mahallede bir ortaokula 300-400 Talebe kaydolurken İmam hatip ortaokuluna 25-30 talebe kayıt yaptırma döneme biter.

Daha   söylemeğimiz çok şey var ama uzun oldu yormayalım Şu günlerde en çok ihtiyacımız olan Sağlık ve afiyetle kalın…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.