banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KRAKOW RAKOWİCE MEZARLIĞINDA SEYDİŞEHİRLİ BİR SUBAY

KRAKOW RAKOWİCE MEZARLIĞINDA SEYDİŞEHİRLİ BİR SUBAY 

08 Ocak 2021
KRAKOW  RAKOWİCE MEZARLIĞINDA SEYDİŞEHİRLİ BİR SUBAY

I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin müttefiklerine yardım ettiği ve Rusya’ya karşı Savaştığı cephelerden Galiçya Cephesinde yaralanıp, Polonya’nın Krakow Garnizon Hastanesinde tedavi görürken şehit olan Osmanlı-Türk Askerlerinden biri de Seydişehirli Üsteğmen Mehmed İsmail Hakkı Bey (1894-1916) idi.

Tarihçi Ercan Arslan konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Mehmed İsmail Hakkı Bey 1894 yılında Seydişehir’de dünyaya geldi. Tüccar bir ailenin çocuğu idi. I.Dünya  Savaşında rütbesinin Üsteğmen olması dolayısıyla Harbiye mezunu olduğunu düşünmekteyiz. Üsteğmen Mehmed İsmail Hakkı Bey, I.Dünya Savaşın’da 15. Kolordu, 20. Tümen, 61. piyade Alayı, 4. Bölük’te yer almaktaydı. Galiçya Cephesinde müsademe esnasında sağ kalçasından kurşun yarası almıştı. Krakow’da Wroclawska Caddesinde, Sokak 1-3 adresinde bulunan 15 nolu Garnizon Hastanesi’nde 38 nolu koğuşta, 15/II numarada kayıtlı idi. Kurşun yarası alan Osmanlı Askerleri bu binada tedavi altına alınmışlardı. Üsteğmen Mehmed İsmail Hakkı Bey, bu hastanede tedavi altında iken 6 Ekim 1916 tarihinde saat 19:30’da kurşun yarasına bağlı olarak şehit olmuştu (Vuln. sclop. femoris dextri, Sepsis). Vefat ettiğinde 22 yaşındaydı. “Postmortem inceleme sertifikası” No: 4611’dir. Bu subayın Postmortem inceleme sertifikası’na morgta ayak parmağına takılmış olan bilgi kâğıdı da eklenmişti. 8 Ekim 1916 tarihinde Rakowice Mezarlığı’nda (Cmentarz Rakowicki) XXVI nolu Ada – Kuzey, 2. Müslüman Parseline defnedilmiştir.(Piotr Nykiel, 1916 ile 1919 Yılları Arasında Krakov Müstahkem Mevkii Hastanelerinde Osmanlı Askerleri-Polonya Kaynakları Işığında, Belleten, Cilt:LXXX, sa.287,Nisan 2016,s.261-288)”

Tarihçi Arslan “ Galiçya Cephesinde15. Kolordunun ilk komutanı Kurmay Yarbay Yakup Şevki (Subaşı) Paşa, ikinci komutanı General Cevat (Çobanlı) Paşa’dır. Bu cephede Seydişehirli üç şehit tespit edilebilmiştir. Bunlar Mustafa oğlu Ahmet (d.1308-1917),Hasan oğlu İbrahim (d.1312-1916),Emir Hasan oğullarından Hüseyin oğlu İbrahim (d.1312-1916)’dir. (Ercan Arslan, Adlarıyla Vatanı Yükselten Seydişehirli Şehitlerimiz, Konya 2008) Bu üç şehidimizin mezarları maalesef bilinmemektedir. Ancak 15.Kolordu subaylarından Seydişehirli Üsteğmen Mehmed İsmail Hakkı Bey, dördüncü şehidimiz olarak Polonya’da Başkent-Krallık Krakow Belediyesi Vefat Edenler Defteri’ne 21.10.1916 tarihinde 3689 numarayla kaydedilmiştir. (AZCKwK: 3268/1916). Kendisi henüz 22 yaşında bekâr bir subay olarak tahminen ilk askeri tecrübesi olan Galiçya Cephesinde şehit düşmüştü. Bu manada Seydişehir’deki yerel yönetimlerimiz tarafından  T.C. Varşova Büyükelçiliği nezdinde  Krakow Belediyesi ile temas kurulup, I.Dünya Savaşı yıllarındakine benzer acıların yaşanmaması adına dostluk ve barışın pekiştirilmesine katkı sunulabilir. Polonya’daki diplomatik temsilciliklerimiz 18 Mart ve diğer önemli günlerde Krakow’daki Türk Şehitliğine resmi ziyaretler yapmaktadırlar. Seydişehirli Üsteğmen Mehmed İsmail Hakkı Bey’in şahsında, Seydişehirli Şehitlerimizin anısına Seydişehir’den Polonya Krakow’a uzanan bir köprü oluşturulabilir” dedi.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147