banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KOSKİ DÜNYANIN EN BÜYÜK SCADA SİSTEMLERİNDEN BİRİNE SAHİP

KOSKİ DÜNYANIN EN BÜYÜK SCADA SİSTEMLERİNDEN BİRİNE SAHİP 

27 Ocak 2021
KOSKİ DÜNYANIN EN BÜYÜK SCADA SİSTEMLERİNDEN BİRİNE SAHİP

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, mücavir alanı içerisinde bulunan 2 bin 710 adet tesisin bin 544’ünü tek merkezden kumanda ve kontrol altında tutan SCADA sistemiyle hem su kayıp ve kaçakların önüne geçiyor hem de farklı birçok alanda ortalama yüzde 50’lere varan tasarruf sağlıyor. KOSKİ SCADA sistemi genişletme çalışmaları kapsamında diğer bin 166 tesisi sisteme dâhil etmek için yoğun gayret sarf ediyor.

            SCADA sistemiyle içme suyu üretim, pompaj, iletim ve dağıtım faaliyetlerinde tek merkezden kontrol avantajını kullanan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, kesintisiz su ve kanalizasyon hizmetini sürdürüyor.

            Kurak ve yağışsız geçen bahar ve kış döneminde su kaynaklarının giderek yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu gerçeğinden yola çıkarak Konya mücavir alanı içerisinde su kaynaklarını korumak için çeşitli faaliyetler yürüten KOSKİ, merkezi izleme, kumanda ve otomasyon fonksiyonlarıyla önemli bir boşluğu dolduran SCADA sayesinde tüm istasyonlar (kuyu, depo, pompa istasyonu, terfi) arasında gerçek zamanlı bir koordinasyon elde ediyor.

            Tesis ve veri sayısı (I/O) itibariyle dünyanın en büyük İçme Suyu SCADA Kumanda ve İzleme Sistemlerinden biri olan KOSKİ SCADA Sistemi, tamamen yerli ve milli bir yazılımla tesislerin tek merkezden kumanda edilmesinin yanında, tesislere ait debi, basınç, seviye, çelik boru isale hatlarının korozyondan korunması için yapılan katodik koruma, enerji izleme, verimlilik ve klor izleme işlevlerini de SCADA sistemi üzerinden takip ve izleme imkânını sunuyor.      

            SCADA İLE BİRÇOK ALANDA TASARRUF

            Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin dünyamızı tehdit ettiği bugünlerde, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelişin arttığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Su üretimi yapan ve ürettiği suyu şebekeler aracılığıyla son kullanıcıya ulaştıran su ve kanalizasyon idarelerinin karşılaştığı sorunların başında ürettiği su ile tükenen su arasında bir denklem kuramaması geliyor. Bunun sebebi de fiziki kayıp ve kaçakların yeterince kontrol altında tutulamamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan SCADA veri toplama, izleme ve kontrol sistemlerinin getirdiği, kaynak yönetimini akılcı ve teknolojik sistemlerle kontrol etmenin sağladığı tasarruflar, bu kıt kaynakların işletilmesinde işletmecilerin az enerjiyle daha çok iş yapabilme yeteneğini ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda; SCADA sistemi ile elektrik enerjisinden yüzde 15, personel ve ulaşım giderlerinden yüzde 40, istasyonlarda gerçekleşen arızalarda yüzde 45, şebekede gerçekleşen arızalarda yüzde 25 tasarruf sağlanıyor. Kayıp-kaçak su oranı yüzde 50’den yüzde 30 seviyelerine düşürülürken, toplam işletme maliyetlerinde yüzde 25 kazanç elde edilmiştir.” dedi.

            SU KESİNTİLERİ VE KAYIPLARI EN AZA İNİYOR

            Altınapa ve Bağbaşı Barajlarından alınan suyu 2 ayrı içme suyu arıtma tesisiyle arıtarak Konya şehrinin kullanımına sunan, ayrıca 31 ilçemizde bulunan 2.710 adet tesisten sağlanan ve 22.126 kilometre uzunluğundaki iletim ve dağıtım şebekesi ile abonelerimize ulaşan içme suyunun takip ve kontrolünün SCADA sistemi ile yapıldığını belirten Başkan Altay; “Sistem kapsamında, derin su kuyuları, su depoları, pompa terfi istasyonları gibi yüzlerce şebeke unsurları merkezden takip edilebilmekte ve bunlara uzaktan müdahale edilebilmektedir. Sistemle birlikte; istasyonlar arası koordinasyon, kesintisiz su temini, uzaktan müdahale ile zaman ve çeşitli giderlerden tasarruf elde ediliyor. Merkezi izleme, kumanda ve otomasyon ile birlikte gelen işletme kolaylığı ve güvenilirliği sağlanarak vatandaşlarımızın kesintisiz su temin etmeleri sağlanıyor. Tesislerin bakım ve kumandasından sorumlu personelin günlük görevleri en aza indirgenerek, zaman, enerji ve işgücü tasarrufu kazandırıyor. Tüm bunların yanında arızalardan anlık haberdar olunarak müdahalelerdeki gecikmenin önlenmesiyle bundan doğan su kesintileri ve kayıpları en aza iniyor” diye konuştu.

            DAHA GÜVENİLİR, PRATİK VE EKONOMİK İŞLETMECİLİK

            SCADA sisteminin diğer faydalarına da değinen Başkan Altay, şu ifadelere yer verdi: “Depo seviyelerinin kontrol altında tutulması ve depo taşmalarının önlenmesi, ihmalden doğan arızaların en aza indirilerek zaman ve ekipman tasarrufu sağlanması, arıza durumlarının önceden algılanarak gerekli önlemlerin otomatik olarak alınması, yeni yapılacak istasyonların SCADA sistemine kolaylıkla eklenebilmesi, istasyonlara ait istatistiki bilgilerin düzenli ve güvenilir biçimde tutulması, mevcut suyun tüketicilere kalite standartlarına uygun, sürekli ve yeterli şekilde dağıtılmasının sağlanması, daha güvenilir, pratik ve ekonomik işletmeciliğin gerçekleştirilmesi, KOSKİ Müşteri Hizmetleri, Su Arıza, ALO 185 ve Büyükşehir Belediyesi Açık Kapı birimlerine gelen su kesintisi, basınç yetersizliği, şebekede hava, koku gibi arızalar SCADA merkezimize iletilerek bilgisayar ekranından ilgili bölgedeki depo seviyeleri, kuyu ve terfi istasyonu basınçları gözlenerek anında müdahale imkânı bulunmaktadır. Sağlanan enformasyon ve koordinasyon sayesinde arızalar en kısa sürede giderilmektedir. Ayrıca SCADA sistemindeki verilerden yola çıkılarak yapılan kayıp-kaçak önleme çalışmaları ile de kayıp-kaçak oranlarımızın minimize edilmesi sağlanmaktadır.”

            Kurulduğu 2003 yılından itibaren bugüne kadar KOSKİ İçme Suyu SCADA Sistemi’ne 8 milyon Euro harcayan KOSKİ, SCADA sisteminde olmayan tesislerin sisteme dâhil edilmesi ve revizyonları için de yaklaşık maliyet 35 milyon lira öngörüyor.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147