BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Karara göre emekli maaşları ödenmeyen borçlar yüzünden bloke koyulamayacak.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Karara göre emekli maaşları ödenmeyen borçlar yüzünden bloke koyulamayacak. 

07 Ekim 2021
Karara göre emekli maaşları ödenmeyen borçlar yüzünden bloke koyulamayacak.

Milyonlarca emeklinin bankalara borçlu olduğu ülkemizde, bankalar borca karşılık emeklilerin maaşlarının dörtte birine bloke koyabiliyordu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), bankaların bu adımına karşılık emsal bir karara imza attı. Yargıtay, kredi çeken ve ödemekte zorlanan emeklilerin maaşlarına bloke konulamayacağına dair kararı onadı.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR
Emsal niteliği taşıyan Kurul kararı  İzmir’de çektiği tüketici kredisini ödeyemeyen Y.M adlı bir emeklinin maaşının dörtte birine bloke konulmasının iptali için açtığı dava üzerine verildi. 

Bir bankadan tüketici kredisi çeken emekli Y.M. aynı bankadan aldığı emekli maaşından takas ve virman suretiyle tahsilat yapılmasına da muvafakat verdi. Kredi taksitleri ödeyemeyince, banka 2013 Aralık ayı başında, Emekli Maaşı hesabının dörtte birine Bloke koydu. Davacı emekli ise bankaya karşı dava açtı.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, İzmir 2. Tüketici Mahkemesi, 28 Ağustos 2014’de davacı emekliyi haklı buldu. 

SGK DIŞINDA EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYULAMAZ
Mahkeme emekli maaş ve ödeneklerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemeyeceğine karar verdi.

Temyizde mahkeme kararı bozuldu. Dosya YHGK’na taşındı. Kurul, tüketici mahkemesinin emekli maaşlarına bloke koyulamayacağı şeklindeki kararını hukuka uygun bularak, oy çokluğu ile onadı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.