banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Günlük 100 milyon tıklanan fotoğrafın sırrı çözüldü

Günlük 100 milyon tıklanan fotoğrafın sırrı çözüldü 

11 Şubat 2021
Günlük 100 milyon tıklanan fotoğrafın sırrı çözüldü

Wikimedia Commons sayfasında yer alan bir mor papatya fotoğrafı her gün 100 milyon defa tıklanıyor. Gelen trafiğin yüzde 20’sini çeken fotoğraf sitenin kaynaklarını tüketiyor. ‘Mor papatya’ fotoğrafının kaynakları tükettiğini fark eden yetkililer konu hakkında soruşturma başlattı. Trafiğin kaynağı uzun süren araştırmalar sonucunda tespit edildi.
Günlük 100 milyon tıklanan fotoğrafın sırrı çözüldü

Hollanda’nın Lahey kentindeki Florence Nightingalepark'ta çekilen mor bir papatyanın fotoğrafı günde ortalama yüz milyon kez görüntüleniyor. Kullanıcıların telif hakkı istemediği fotoğrafların, videoların ve ses dosyalarının ücretsiz sunulduğu Wikimedia Commons'ta yer alan fotoğraf, ayrıca sitenin tüm trafiğinin yüzde 20’sini çekiyor.

Platformunun makine öğrenimi sorumlusu Chris Albon, görsele gelen trafiğin 29 Haziran’da aniden yükseldiğini ve 8 aydır artmaya devam ettiğini söyledi.

 

Gizemli ‘mor papatya’ kaynakları tüketiyor

Ancak, gizemli “mor papatya”, sitenin kaynakları fazlasıyla tüketmesi nedeniyle, Wikipedia ve Wikimedia Commons'ı denetleyen kar amacı gütmeyen kuruluş Wikimedia Vakfı tarafından bir soruşturma başlatılmasına yol açtı.

Albos, 9 Şubat'ta yaptığı paylaşımda, “Veri merkezlerimizden birine gelen tüm taleplerin beşte biri bu çiçek görüntüsü için. Kimse nedenini bilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

Trafiğin kaynağı tespit edildi ancak açıklanmadı

Yapılan soruşturmanın sonuçlarında ise şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün, Hindistan'daki çeşitli internet servis sağlayıcılarından yaklaşık 90 milyon istek aldığımızı fark ettik. Bunlar son derece farklı IP’lerden geldikleri ve günlük bir trafik modelini takip ettikleri için çok tuhaf. Analistler trafiğin nereden geldiğini anlamak için tersine görsel arama gibi çeşitli teknikler denedi, ancak sonuçlar verimli olmadı.”

Bununla birlikte, trafiğin büyük bir kısmının  Hindistan'daki bir mobil  uygulamadan geldiğini görüldü. Ancak, Hindistan'daki araştırmaya katılan internet kullanıcıları, popülaritesine rağmen çiçeğin görüntüsü onlara tanıdık gelmediği için şaşkın görünüyordu.

Bir uygulamanın açılış ekranında görüldü

Ardından araştırmacılar, fotoğrafın bir uygulamanın açılış ekranında yer aldığı için görüntülenme sayısının artabileceği sonucuna vardı. Bu kapsamda analistler, Hindistan’da kullanılan tüm popüler uygulamaları popüler indirdi, ancak mor bir papatya fotoğrafı bulamadı.

Sonunda, soruşturma halen ettiği için ismi açıklamayan popüler bir sohbet uygulamasının kullanıcılarını, örtülü bir şekilde Wikimedia’daki mor papatyaya yönlendirdiği bulundu.

Rest of World adlı internet sitesinde yayımlanan bir haberde, Wikimedia’nın kaynaklarını kullanan uygulamanıni  Hindistan popüler sohbet uygulamalarından MX TakaTak, Moj veya Josh olabileceğini tahmin etti. Ancak, Wikimedia Vakfı  yorum talebine yanıt vermedi.

KAYNAK: NTV, HABER7

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147