banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

GÜNAHLARI YAKAN VE YIKAYAN RAMAZAN. (1) 2021 RAMAZAN

GÜNAHLARI YAKAN VE YIKAYAN RAMAZAN. (1) 2021 RAMAZAN 

12 Nisan 2021
GÜNAHLARI YAKAN VE YIKAYAN RAMAZAN. (1) 2021 RAMAZAN


لكل اسم من مسماه نصيب
ولكل مسمى من اسمه نصيب

   Her müsemmâ isminden, veya her isim müsemmâsından nasîb alır.
   "Doğrusu Allah'a göre ayların sayısı, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır."
Tevbe suresi 36.Âyet.
   Bu aylar,1-)Muharrem 
2-)  Safer, 3-)Rebî'ül evvel 4-)Rebi'ül-âhir, 5-)Cemaziyel evvel ,6-) Cemaziyel âhir, 7-) Recep 8-) Şâban, 9-)Ramazan, 10-) Şevvâl 11-) zilka'de, 12-) Zilhicce.
   Haram aylardan üçü 
peş peşedir(serd), Bunlar, zilkade Zilhicce ve Muharrem'dir.
Dördüncüsü tek olan (Ferd) cemaziyel ahir ile Şaban ayları arasında bulunan Recep ayı'dır.
   Kameri aylarda günler, ya 29  veya 30'dur,28 ve 31 olmaz.
   Rasulullah efendimiz bu hususta şöyle buyurmuştur:  "Biz ümmî bir ümmetiz, yazmıyor ve saymıyoruz.bir kere iki elinin on  parmağını açarak, Ay şöyle şöyledir buyurmuş ve üçüncüsünde serçe parmağını kısarak şöyle buyurmuş. Bu 29'u işaret ediyor.
   Bazı şöyle şöyle şöyledir diyerek on parmağını üç defa açıp kapayarak ayın 30 olduğunu işaret etmiştir".
Müslim Hadis no: 1080
   Rasulullah efendimiz dokuz ramazan oruç tutmuştur, bunlardan dördü 29  gün, beşi ise,30 gün çekmiştir ve 29 çekince de tamdır.
   Rasulullah Efendimiz Recep ayı girdiğinde şöyle dua ederdi : "Allah'ım bize Receb( ayın)i ve Şaban (ayın)ı mübarek eyle ve bizi ramazana ulaştır"
Taberâni Mu'cem ül Evsat, Hâdis no: 3939.
   Bizler de Rasulullah efendimize uyarak Allah'ım bize recebi ve şaban'ı mübarek eyle ramazana ulaştır diye dua etmiştik, umulur ki Yüce Allah dualarımızı kabul buyurdu ve biz bu günlerde Ramazan-ı Şerif'in üns nrfehâtını soluklamakta adetâ mübarek ayak seslerini duymaktayız.
   Şehr demek olan ay, işhâr ve şöhret manasına gelip,bilinmemesi özür sayılmayan ve herkesin, her isteyenin bildiği,bilebildiği demektir.
   Ramazan kelimesi ise, aşırı sıcak demek olan Ramza kelimesinden alınmadır.
   Eskiler ayların isimlerini kadim dilden arapçaya naklederken aylar'ın içinde bulunduğu zamanlara ve zarflar'a göre ayları isimlendirmişlerdir, çok sıcak günlere ve zamanlara denk gelen ay'a da Ramazan ismini koymuşlardır.
   Bu yazımızı Ramazan'ın iki anlamıyla sonlandırmaya çalışalım.
Ramazan yakıcıdır ve 
yıkayıcıdır,
   Ramazan'da işlenen salih ameller,  günah ve ma'siyetleri yaktığı ve yok ettiği için yakıcıdır, taşların güneşten ısınıp etkilendiği gibi kalpler va'z ü nasihatlardan, ibadetlerden, tilavet edilen kuranlardan etkilenip hararet kazanmaktadır.
   Ramza, yaz sonu güz mevsiminin başı yağan ve yeryüzünü yıkayan, temizleyen yağmur'a da denir. Ramazan ayı da, ehl-i imanın günahlarını adeta silip süpürmesi bakımından çör çöpü  yıkayan yağmura benzemektedir.
   Ey rahmeti bol ve kuşatıcı olan Yüce Allah! bizleri ve dünyanın dört bir yanında bulunan bütün Mü'min kardeşlerimizi bu
 ramazan'ı son ramazanmış gibi bir şuur ve gayretle dolu dolu geçirmeyi nasîb eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

12 Nisan 2021 Pazartesi

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147