banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Dünya tarihine damga vuran 10 suikast...

Dünya tarihinde ve Türkiye'de, suikasta kurban giden en ünlü 10 kişiyi sizler için derledik. 

20 Şubat 2021
Dünya tarihine damga vuran 10 suikast...

Dünya tarihinde yaşadığı döneme damga vuran bazı önemli liderler ve kişiler suikastlara kurban gitti. İşte dünya tarihinde ve Türkiye'de suikasta uğrayan 10 ünlü isim...

1. John Fitzgerald Kennedy ( ABD)

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 35. başkanı John Fitzgerald Kennedy, 22 Kasım 1963 cuma günü saat 12.30'da Dallas'ta öldürüldü. Soğuk Savaş döneminde görev yaptı ve görev süresinin çoğunu ülkenin Sovyetler Birliği ile ilişkilerine bağlı olarak geçirdi. 22 Kasım 1963'te saat 12:30'da John F. Kennedy, Dallas'ta büyük bir kalabalığın önünde üstü açık bir araca binerken öldürüldü.

2. Mahatma Gandhi, Hindistan

Mahatma Gandhi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin İngiliz sömürge rejimine karşı savaşan lideriydi. 1920'de Kongre'nin liderliğini devraldı ve Hint özgürlüğü için baskı yaptı. 26 Ocak 1930'da Hindistan Ulusal Kongresi Hindistan'ın bağımsızlığını ilan etti. 30 Ocak 1948'de genç bir Hindu fanatiği olan Nathuram Godse, Gandhi'yi göğsünden üç kez vurdu ve kısa bir süre sonra Mahatma Gandhi öldü. 

Advertisement
 3. Kral Faysal, Suudi Arabistan

Kral Faysal, 1964'ten 1975'e kadar Suudi Arabistan'ın kralıydı. Ülke ekonomisini reformlar ve bir modernizasyon politikası ile kurtardığı hatırlanıyor. Kendisine karşı düzenlenen birçok darbeyi başarıyla atlattı. Faysal, Faysal bin Musaid (üvey kardeşinin oğlu) tarafından vuruldu ve yaraları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede öldü.

4. Abraham Lincoln, (ABD)

Abraham Lincoln, 4 Mart 1861'den 15 Nisan 1865'e kadar görev yapan 16. ABD Başkanıydı. Amerikan İç Savaşı sırasında iktidara geldi. Daha sonra köleliğin kaldırılmasının yolunu açan büyük ahlaki, politik ve anayasal kararlar aldığı için itibar görüyordu. John Booth, Siyah Amerikalıların oy haklarını savunan konuşmasını dinledikten sonra Lincoln'u öldürmeyi planladı. Başkan, Washington DC'deki Ford's Theatre'da bir oyuna katılırken 15 Nisan 1865'te Lincoln'u vurdu. Lincoln'ün karısı Mary Todd Lincoln, o sırada yanına oturmuştu.

5. Martin Luther King Jr. (ABD)

Martin Luther King Jr., Amerikan Sivil Haklar Hareketi'nin en önemli liderlerinden biriydi. 28 Ağustos 1963'te Washington'daki İşler ve Özgürlük için Mart'ta "Bir Hayalim Var" konuşmasını yaptı. Sivil Haklar Hareketi'nin güçlendirilmesinden sorumluydu ve 1964 Medeni Haklar Yasası'nın yürürlüğe girmesine yol açtı. King, 4 Nisan 1968'de James Ray tarafından Memphis, Tennessee'de bir motelde öldürüldü.

6. Nizamülmülk (1018- 1092)

Devlet için kendini adadı. Adil ve güvenilir bir vezir oldu. Atamasını yaptığı Hasan Sabbah'ı onursuz bir şekilde görevden alınca düşman kazandı. Melikşah'ın gazabını üzerine çekti. Sabbah'ın fedailerince suikaste kurban gitti.

7. Jül Sezar M.Ö. 44

Korsanların elinden kurtuldu. Roma'ya imparator oldu. Siyasetiyle, savaşıyla, stratejisiyle hep tartışıldı. Muhalifleri onun hayatına aralarına aldıkları oğlunun kılıcıyla son verdi.

8. Marie Francois Sadi Carnot, Fransa

Marie-François Sadi Carnot, Aralık 1887'den 1894'e kadar Fransa Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Başkanlığı Fransa için çalkantılı zamanlarda gerçekleşmesine rağmen, Carnot popülerliğini sürdürmeyi başardı. 24 Haziran 1894'te Lyon'da bir konuşma yaparken Carnot, İtalyan anarşist Sante Geronimo Caserio tarafından karaciğerinden bıçaklandı.

9. Uğur Mumcu (1942- 1993)

İsmi Türkiye'de suikast sonucu öldürülen ve failleri konusunda somut adımlar atılmış olsa da kamuoyunun "failleri bulunamadı" diye inandığı bir suikast olarak tarihe geçti. 

10. Patrice Lumumba, Kongo

Patrice Lumumba, Mouvement National Congolais partisinin kurucusuydu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ilk demokratik olarak seçilmiş başbakanı olmaya devam etti. Lumumba, Kongo'nun yanı sıra hükümetin Afrikalılaşmasını savundu. Yeni ülke siyasi kargaşayla karşılaştığında, Belçikalı birlikler ülkedeki Belçikalı vatandaşları koruma kisvesi altında istila ettiler, ancak gerçekte, Kongo düzensizliği ile üstünlüğü ele geçirmeyi umdular. Belçikalılara karşı savaşmak için Lumumba, Belçika destekli askerleri yenmek için hem Birleşmiş Milletler hem de Amerika Birleşik Devletleri'nden yardım istedi, ancak her ikisinden de yardım reddedildi. Daha sonra Sovyetler Birliği'ne gitti ve kısmen de bundan dolayı 14 Eylül 1960'da ordu lideri Albay Joseph Mobutu bir darbe düzenledi. Lumumba, uzun bir hapis cezasının ardından 17 Ocak 1961'de bir idam mangası tarafından idam edildi.

Kaynak: Milli Gazete

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147